Tam 10 yıl önce Mimar Hakan Kıran’ın kara kalem çizimlerini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a ilk sunup, Haziran 2004’te TMMOB İstanbul Mimarlar Odası ile noter tarafından onaylanan Haliç Metro Köprüsü Projesi, 10 yıllık sancılı bir doğum sürecini geride bırakıp “Akıllı Köprü” olarak gün yüzüne çıktı.

Köprü, üzerine yerleştirilen 36 adet 3 boyutlu sensörle günde 24 saat boyunca izlenecek. Herhangi olağandışı bir hareket hissettiğinde anında merkeze iletecek.

Denizin içindeki kazıkların paslanmasını engellemek için sürekli akım verilecek. Rüzgarda “aura dinamik” göstermesi için, elemanları rüzgara göre tasarlanan köprüden yaya olarak da karşıdan karşıya geçilebilecek.

GEMİ GÜVERTESİ ŞEKLİNDE

Hürriyet gazetesinin haberine göre, köprünün iki ayağındaki ara katlarda kafeterya ve tuvaletler yer alabilecek. Engelliler her yere ulaşabilecek. Üstten bakıldığında “Gemi güvertesi” şeklinde tasarlanan durakların olduğu alanın üzerindeki cam kabinler, üzerine bağlanan kablolar sayesinde temizlikleri yapılabilecek. Duraklardaki temizlik için camı üzerine gerilen kabloya bağlanarak temizlik yapılabilecek.

Yapımı süresince yurt içindeki bilim çevreleri ve UNESCO’nun da gündeminden düşmeyen köprü, projenin arkasında duran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da desteğiyle İstanbul’un prestij projelerinden biri olarak yerel seçimler öncesi hizmete girecek. Şubat sonu bitmesi planlan ve şu anda hızla metal kaplama ve elektro mekanik çalışmaları devam eden köprünün, aydınlatma, korkuluklar, merdiven, yürüyen merdiven ve asansör montajlarının tamamlanmasının ardından çevre düzenlemesine geçilecek olan köprüde ayrıca kum torbalarıyla da ağırlık testleri yapılıyor.

TÜM PROJENİN MALİYETİ 420 MİLYON DOLAR

Köprü, toplam 5.2 uzunluğunda, toplam 420 milyon dolara mal olan Taksim - Yenikapı Metro Hattı Projesi’nin en önemli ayağı. Bu hat, Taksim Meydanı’ndan başlayıp, Beyoğlu’nu takip ederek Şişhane istasyonuna varıyor, daha sonra Perşembe Pazarı’na iniyor. Bu noktadan itibaren yeryüzüne çıkıp, Haliç’i geçerek, Haliç’in güneybatı kıyısında Küçük Pazar Caddesi’nin üzerinden tekrar yer altına giriyor. Haliç Metro Geçiş Köprüsü, güneybatı yönünde “Unkapanı Yakası” ile kuzeydoğu yönünde “Beyoğlu Yakası” bölgeleri arasında yer alıyor. Tünelden tünele olan mesafe yaklaşık 1 kilometre.

TAKSİM YENİKAPI 8 DAKİKA

Karşılıklı kıyılarda yer alan iki tünel arasında köprünün üzerinde Unkapanı İstasyonu, her iki yakaya da hizmet verecek. Hat tünele girdikten sonra Süleymaniye istikametine dönerek, Tarihi Yarımada içindeki İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt Kampüs ve yurtlarına yakın bir noktadan üçüncü istasyonu olan “Şehzadebaşı” istasyonuna varacak. Buradan Marmara Kıyısı’na uzanan hat, “Boğaz Geçişi Marmaray” ile ortak olan dördüncü istasyon “Yenikapı”ya ulaşacak. Bu istasyonda Marmaray ve Havalimanı metro bağlantısıyla entegre olan proje sayesinde, Taksim - Yenikapı 8, Osmanbey - Kadıköy 28, Havaalanı - Maslak 56, Maslak - Kartal ise 71 dakikaya inecek. Taksim - 4. Levent Metrosu’nu Yenikapı’ya bağlayacak köprüyle birlikte 21 kilometre ulaşacak metro hattının günlük yolcu taşıma kapasitesi, 1 milyon kişiye çıkacak.

90 DERECE AÇILIYOR

* Köprü, denizde 2,5 metre çapında, yaklaşık 110 metre derinliğe sahip 27 adet kazık üzerinde inşa edildi. İki adet çelik kuleye eğik kablolu sistem ile asılı bölümün uzunluğu 360 metre. Yapımında yaklaşık bin kişi çalıştı.
* 5 adet, 2,5 metre çapında kazık üzerinde inşa edilen “Döner köprü”, 12 santimetre yükselerek, tek pivot ayak üzerinde 90 derece dönerek açılıyor. 120 metre boyunda, 3 bin 500 ton hidrolik kaldırma kapasitesine sahip.
* Beyoğlu ve Unkapanı yaklaşım viyadükleri, metro tüneli portal yapıları ile çelik köprüler arasındaki bağlantıyı sağlıyor. Betonarme art germe sistemi ile üretilmiş olup, Unkapanı yakasında 171 metre, Beyoğlu yakasında ise 242 metre boyunda.
* Döner köprü merkez ayağı ile Unkapanı kıyısı arasında, beton kirişler tarafından taşınan platform il ile bu platformu koruma amaçlı 10 adet kazık ve başlık kirişi bulunuyor.
* Taksim - Yenikapı Metro Hattı’nın yapımı Anadolu Metro Ortaklığı (Yüksel - Güriş -Reha- Başyazıcıoğlu), Haliç - Metro Geçiş Köprüsü’nü Astaldı - Gülermak Ortak Girişimi (AGJV), Elektromeranik ve ince işlerin yapımı ise Alarko - Rotem - Hyundai Konsorsiyumu’nca gerçekleştirildi.

Editör: TE Bilişim