Haliç'te metro köprüsüne başlanıyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Metrosu'nun Taksim-Yenikapı geçişi için Haliç üzerinde öngörülen köprünün yapımına 2007'nin ilk aylarında başlanacağını bildirdi.

Köprünün yapımına ilişkin bilgi veren Topbaş, 1998'de ihale edilen Taksim-Yenikapı hattının Haliç geçiş güzergahı ile yapılacak köprü projesinde, Anıtlar Kurulu'ndan onay alınamaması nedeniyle 8 yıldan beri sorunlar yaşandığını söyledi.

Topbaş, göreve geldikten sonra köprü güzergahı ile hazırlanan köprü projesine Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onay vermesine rağmen daha sonra güzergahta Galata kara surlarının bulunması nedeniyle bir engelle daha karşılaşıldığını anlattı.

Metro hattı güzergahının belli olduğunu ve değiştiremediklerini ifade eden Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapılacak iki şey var. Ya mevcut duvarın altından geçersiniz. Bu da meyillerin ve sistemin değişmesi demek. Bu yöntem birkaç yıl daha projeyi geciktirir. Bunlar çok önceden düşünülmesi, projelendirilmesi gereken olaylar. Ama maalesef dar çerçeveli bakışların getirdiği sıkıntı buraya kadar yansımış. Hattın tespiti yapılırken o suru dikkate almamışlar. Orada, limanda yaşayan insanların ibadetlerini yaptığı küçük bir manastır var. Çok fazla özelliği olan nitelikli bir yapı değil. Sadece dönemsel olarak önemli. O yapının taşınabilir olduğunu zannediyorum. Şu aşamada yapabileceğimiz bu. Duvarın nakli konusunda 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu başkanıyla görüşmemiz oldu.

Kurul Başkanı hocamız buna olumlu baktı. Kurul da olumlu bakıyor. Bu karar geldi gelecek. Bu kararla artık problem kalmayacak. Duvar yerinde ötelenir veya yakın bir çevreye taşınabilir. Duvarın nereye taşınacağına kurul karar verecek. Atina Metrosu'nda bu duvarlar hep taşındı, ötelendi."

Köprünün dikkat çekecek farklı bir teknoloji içerdiğini, dünyada ilk defa uygulanacak bazı sistemleri bulunduğunu dile getiren Topbaş, şunları kaydetti:

"İstanbul güzel bir eser kazanacak. Köprü, İstanbul'un geçmişteki kültürel mirasına yeni, modern, çağdaş bir yapıyla geçmişten geleceğe adım atmanın izi olacak. 2007 yılının ilk aylarında köprünün yapımına başlıyoruz. Başka tahammül kalmadı. Depremden dolayı sondaj ve jeolojik etütleri yapılmıştı. Artık imalatı başlayacak. Viyadüklerden başlamak üzere köprü devam edecek. Köprünün normal yapım süresi 30 aydı. Hedefimiz 24 ayda bitirmek ve 2009'un başlarına yetiştirmek. 'Bana bu kadar zaman kaybettirdiniz. Bunu 24 ayda istiyorum' dedim. Gece gündüz hummalı bir çalışma bekliyorum. Başaracağız."

İstanbul Metrosu için yapılacak köprü güzergahında bulunan ve Şişhane'den Tophane'ye kadar Galata bölgesini çevreleyen 2,8 kilometre uzunluğundaki 700 yıllık Ceneviz Surları'nda 12 kapı bulunuyor.

Galata Kulesi de surların önemli bir parçasını oluşturuyor. 1864'te Galata'nın surlarının büyük kısmı imar faaliyetleri sırasında yıkılırken, bir tek Yanıkkapı ayakta kalmayı başardı. Kapının üzerinde Aziz George'un haçlı arması bulunuyor.

A.A. Yayın Tarihi : 2 Ocak 2007 Salı

Editör: TE Bilişim