Hakan Ateş:"Türkiye'de finans piyasaları biraz topal "

Uluslararası Denizcilik Zirvesi kapsamında Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Oral Erdoğan moderatörlüğünde yapılan "Deniz Ticaretinde Büyüme ve Fırsatlar" konulu panelde konuşan Denizbank genel Müdürü Hakan Ateş, gemicilik sektörüne finans gözüyle bakıldığında nelerle karşılaşılıyor,ve kriz konularını içeren konuşmasında ayrıca Türkiye'de finans piyasalarının biraz topal olduğunu, hiçbir gelişmiş ülkede sadece bankacılık sisteminin değil sermaye piyasalarının da finansmana ön ayak olduğunu vurguladı.

Hakan Ateş, konuşmasında denizcilik sektörünün kaynak temin etmek için teminatlandırma gibi ciddi sorunları olduğunu dile getirdi.

" Hangi geminin ne kadar olduğunu söyleyebilecek, SPK onaylı eksperler gerekiyor "

Bununla birlikte Ateş, bankacılığın üzerine bu kadar yüklenildiğinde uzun vadeli yatırımlarda finansman konusunda daha temkinli olunduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Teminatlandırmada gemi fiyatları o kadar değişken ki burada farklı bir desteğe ihtiyaç var. O da devlettir aslında. Şimdi Eximbank, mesela gemi alacağım navlun getireceğim, ihracat yapacağım ancak bunu Eximbank ihracat saymıyor. Tersane alacağım veya tersanede yatırım yapacağım belirli şartlarda sayıyor çok zor şartları. Oradan geçiyorsunuz bu sefer bankaya takılıyorsunuz. Eksperler genelde binayı, iş yerini değerlendiriyor. Gemiyi değerlendiren SPK onaylı ben tanımıyorum. Yani hangi geminin ne kadar olduğunu söyleyebilecek, SPK onaylı eksperler gerekiyor."

"Teşvikler yetersiz kalıyor"

Ateş, denizciliğin tek başına bankalarla büyümesini zor olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı; "Denizcilik Türkiye için istihdam ve döviz kazandırıcı işlemler olarak vazgeçilmez bir sektördür. Finansmana çok ciddi ihtiyacı vardır. Fakat bu konuda devletin her ne kadar artırmaya çalıştığı teşvikler varsa da bunlar şu an için yetersiz kalmaktadır. Bizler hemen yanı başımızdaki Yunanistan'dan geri kalıyoruz. Oysa deniz ticaretinde yapılacak dünya açıdan çok güzel örnekler vardır." 

"Denizcilik için finansmana çok ciddi ihtiyaç vardır"
"Denizcilik Türkiye için istihdam ve döviz kazandırıcı işlemler olarak vazgeçilmez bir sektördür. Finansmana çok ciddi ihtiyacı vardır. Fakat bu konuda devletin her ne kadar artırmaya çalıştığı teşvikler varsa da bunlar şu an için yetersiz kalmaktadır. Bizler hemen yanı başımızdaki Yunanistan'dan geri kalıyoruz. Oysa deniz ticaretinde yapılacak dünya açıdan çok güzel örnekler vardır."

Ayrıca Ateş, "Denizcilik, tarım ve turizmin bankacılık gibi BDDK'sı olsun isterim." dedi

Editör: TE Bilişim