Martı besleyene para cezası

Hollanda'nın kuzeyindeki Haarlem kenti, ilginç bir yasak kararını hayata geçirmeye hazırlanıyor. Belediye, kentin en büyük sorunlarından birisi haline martılarla mücadele için "para cezası" uygulamaya başlıyor.

Martıları besleyenlere 130 euro para cezası verilecek. Kuzey Hollanda eyaletinin başkenti ve eyaletin Amsterdam'dan sonra ikinci büyük kenti olan Haarlem, yıllardır "martı sorununa" çözüm bulmaya çalışıyor. 150 bin nüfuslu kentte, sayıları çok fazla olan martılar hem gürültü, hem de çevre sorunu yaratıyor.

Çöp torbalarına ve çöp bidonlarına hücum eden martılar, çevre kirliliği ve sağlıksız bir ortam yaratıyor. Onbinlerce martının dışkısı da, ayrı bir temizlik sorunu. Gürültü kirliliği de Haarlem kentinin "martı kaynaklı" sorunlarından biri. Haarlem Belediyesi, giderek daha da artan martı sorunuyla mücadele için değişik önlemlere başvuruyor. Yumurta taktiği sökmedi Daha önce, belediye tarafından martıların yumurtaları çalınarak, üremelerinin önüne geçilmeye çalışıldı. Ancak bu yöntem başarılı olmadı. Martılar, belediye ekiplerinin ulaşamayacağı yerlere yumurtlayarak çoğalmayı sürdürdüler. Bunun üzerine Haarlem Belediyesi, "lazerli mücadeleyi" yaşama geçirdi. Lazer ışıklarıyla martıların ürkütülüp kentten uzaklaştırılması denendi.

Ama bu girişim de sonuca ulaşmadı. Martılar, lazer ışıklarına aldırmadan günlük yaşamlarına devam etti. Belediye, şimdi de martıların yiyeceğini kesip, onlardan kurtulmaya hazırlanıyor. Kentin belirli bölgelerine martıların beslenmemesi konusunda "uyarı tabelaları" yerleştirilecek. Uyarıyı dikkate almayanlara 130 euro para cezası verilecek. Para cezası, her yiyecek atıldığında, tekrarlanacak. Gönderdiği göçmenlerle ABD'nin New York kentindeki Harlem semtine de adını veren kent, 14. yüzyılda da, sivrisinek efsanesiyle isim yapmıştı. O dönemlerde bir cadının, Haarlem halkını "sivrisineğe dönüştürmekle tehdit ettiği" efsanesine inanılıyordu.

Editör: TE Bilişim