Kaçırılan M/T Buket Batum'a Getirildi

Gürcü yetkililer tarafından el konulan Abhazya’ya petrol götüren Trabzonlu işadamı Turgut Onur’un sahibi olduğu DENSA Tanker İşletmeciliği’ne ait Buket isimli Türk gemisi, dün gece Poti'den Batum'a getirildi.

 DENSA Tanker İşletmeciliği Ltd. Şti. Genel Müdürü Hüseyin Avni Şen, DenizHaber.Com'a yaptığı açıklamada; "Zorbalık devam ediyor. Hukuksuz, mahkemesiz açık denizde gemimize ve yüküne el konuldu. Hukuksuz mahkemesiz personelimiz gözaltına alındı. Şimdi de gemimizin Poti'den Batum'a getirildiğini, burada geminin ve yükünün açık arttırma ile satışa çıkarılacağını öğrendik. Gürcistan'ın Abhazya ile sorunu olabilir. Biz kaçakçılık değil ticaret yapıyoruz. Silah değil mal taşıyoruz. Gemimize haksız hukuksuz el konulmuştur. Devletimizin bize sahip çıkmasını bekliyoruz. Bugüne kadar gerek Dışişleri gerekse Müsteşarlık nezdinde yaptığımız girişimlerden henüz sonuç alamadık. Gürcistan bildiğini okumaya, uluslararası hukuku ihlale devam ediyor" dedi.

Hüseyin Avni Şen, hukuksal olarak uluslararası mahkemelerde haklarını sonuna kadar arayacaklarını, gemi ve yükünden doğan haklarını mutlaka tazmin edeceklerini söyledi.

BM Deniz Hukuku Sözleşmesi Ne Diyor?

Hüseyin Avni Şen,  Birleşmiş milletler deniz Hukuku Sözleşmesi'nin 110. maddesinde açık denizdeki bir gemiye hangi koşullar altında çıkılabileceği belirlendiğini, gemilerinin bu koşulların hiçbiri olmaksızın Gürcüstan tarafından hukuksuz olarak ele geçirildiğini belirtti.

BM Deniz Hukuku Sözleşmesi 110. Maddesi, Geminin deniz haydutluğu yaptığı; Geminin köle ticaretine karıştığı; Savaş gemisinin bayrağını taşıdığı devletin 109. madde uyarınca yargılama yetkisine sahip olduğu bir durumda, geminin izinsiz yayına hizmet ettiği; Geminin tabiiyetsiz olduğu; veya Yabancı bir bayrak çekmiş olmasına veya bayrağını göstermekten kaçınmasına rağmen, geminin gerçekte savaş gemisiyle aynı tabiiyette olduğu durumlar haricinde bir gemiye çıkılamayacağını belirtiyor. Maddede ayrıca "Şüpheler gerçekleşmezse, durdurulan geminin şüpheleri haklı gösterecek hiç bir eylem yapmaması şartıyle, maruz kaldığı her türlü zarar ve kayıp tazmin edilecektir." deniliyor.

Gürcistan; BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'ni imzalayan ülkeler arasında.

Gemiye sigara ve yiyecek gönderildi

Geminin işleticisi Densa Tanker İşletmeciliği bugün gemi mürettebatına sigara ve yiyecek malzemesi ulaştırdı.

Gemi Kaptanı Coşkun M. Öztürk'ün tutukluluk halinin devam ettiği, geriye kalan 16 kişilik mürettebatın Batum'a götürülmüş olan gemide bulunduğu öğrenildi.

Gemi Kaptanıyla tercüman vasıtasıyla görüşüldüğü ancak görüşme ayrıntılarının henüz Türkiye'ye ulaşmadığı gelen bilgiler arasında.

"Deliller karartılmaya çalışılıyor"

DenizHaber'e açıklamada bulunan  DENSA Tanker İşletmeciliği Ltd. Şti. Genel Müdürü Hüseyin Avni Şen, gemilerinin ve yüklerinin açık arttırma ile satılmak suretiyle deliillerin karartıldığına inandıklarını söyledi.

Nilüfer Oral: Geminin seyir hakkı var

Konuyla ilgili DenizHaber'e açıklamada bulunan Uluslararası Hukuk Uzmanı Nilüfer Oral; bilgiler doğruysa olayın görüntü olarak korsanlık olduğunu, ama korsanlığı kişilerin yapabileceğini burada geminin bir devlet tarafından siyasi nedenlerden dolayı açık denizde seyrederken seyir hakkının engellendiğini belirtti.

Bu durumun UNCLOS'un hükümlerini ihlal anlamına geldiğini belirten Oral; Hamburg'daki International Tribunal For the Law of the Sea mahkemesinde dava açılabileceğini; bu gibi pek çok dava bulunduğunu, bu davalara Prompt Release davaları dendiğini belirtti.

Oral; zarara uğrayan tarafların açılacak davada hem geminin serbest bırakılması hem de kayıplardan dolayı tazminat talep edebileceklerini bildirdi.

Editör: TE Bilişim