Günlük maliyeti 1 milyon dolar 
 
Samsun'a gelen Petrobras Şirketi Genel Müdürü Hercules Tadeu F. Da Silva, Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nu makamında ziyaret etti 
 
Karadeniz'deki petrol arama çalışmalarında kullanılacak dünyanın en büyük sondaj platformlarından biri, 4 Ocak'ta İstanbul Boğazı'ndan geçecek.

Karadeniz'de sismik verilerle tespit edilen 10 milyar varillik petrol ve 3 trilyon metreküplük doğalgaz rezervinin keşfi için Sinop'un 145 kilometre açığında açılacak olan Sinop-1 kuyusunda yapılacak sondaj çalışması hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlemek için Samsun'a gelen Petrobras Şirketi Genel Müdürü Hercules Tadeu F. Da Silva, Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nu makamında ziyaret etti.

Vali Güzeloğlu'na yapılacak sondaj çalışmaları hakkında bilgi veren Da Silva, "Karadeniz'de yaptığımız sondaj çalışmalarında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ile ortak çalışıyoruz. Petrobras, Brezilyalı bir şirket. Brezilya, Türkiye'de genelde futbol ile tanınıyor, ancak biz burada petrol aktivitelerinde çalışmaya başladık. Türkiye'de bulunmaktan çok mutluyuz. Yaklaşık 3 hafta içerisinde dünyanın en büyük sondaj platformlarından birisi Karadeniz'de sondaj operasyonuna başlamak için Türkiye karasularına girecek. Sinop Bloğu olarak adlandırılan bölgede sondaj yapmak için platform bu bölgeye yönlendirilecek" dedi.  

Sondaj yapılacak noktanın derinliğinin 2 bin 200 metre olduğunu, bu tür sondajların ultra derin deniz sondajı olarak adlandırıldığını açıklayan Da Silva, "Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ve Petrobras bu ilk kuyunun sonuçlarından oldukça umutlu. Bu çok büyük ebatlarda bir platform, yüksekliği Ankara'daki Atakule ile hemen hemen aynı. Bu operasyon aynı zamanda çok maliyetli. Sürdüğü her gün boyunca bize maliyeti 1 milyon dolar olacak. Sondaj operasyonuna 2010 yılı Şubat ayının ortalarında başlanması planlanıyor. Sondaj platformu Norveç'ten yola çıktı, şuanda Portekiz'in kuzeyine doğru yaklaşmakta. Malta'da yakıt ikmali için duracak ve 4 Ocak 2010 tarihinde de İstanbul Boğazı'ndan geçmesi planlanıyor" diye konuştu.

SAMSUN LOJİSTİK MERKEZ

Sondaj çalışmalarından olumlu sonuç elde edilmesini temenni ettiğini ifade eden Vali Güzeloğlu ise, "Dilerim bu petrol arama çalışması olumlu sonuçlanır. Hem kendileri için hem de ülkemiz için petrol Karadeniz'de elde edilir. Samsun, petrol arama çalışmalarının çok önemli ve kilit merkezi, arama çalışmalarında bir lojistik merkez. Gerek altyapı hizmetlerinin, gerekse personel transferinin ve karşılıklı iletişim ve etkileşimin gerçekleşmesi adına şüphesiz bu ulusal bir zenginliğimiz. Karadeniz'de elde edilecek bu zenginlik, petrol gibi çok önemli ve enerji adına çok değerli bir katkıyı ülke ekonomisine sağlayacak ve çok önemli bir değişimin öncüsü olacak. Bu hizmetler sektöründen başlayarak Samsun'u ve çevresini doğrudan ve olumlu yönde etkileyecek" şeklinde konuştu. 
 

Editör: TE Bilişim