Güneş, küresel ısınmada 'aklandı'
 
Yeni bir bilimsel çalışmada günümüzde küresel ısınmayla güneşteki değişimler arasında bir bağlantı olmadığı sonucuna varıldı.
 
Araştırmada son 20 yılda dünyanın sıcaklığı artarken, güneşin yaydığı sıcaklığın düştüğü belirtildi.

Bilimadamları, ayrıca iddia edildiği gibi günümüzde sıcaklığı güneşin kozmik ışınlar üzerindeki etkisinin belirlemediğini tespit ettiler.

Araştırma, İngiltere'deki Appelton Labarotuvarı'ndan Mike Lockwood ve İsviçre'deki Dünya Radyasyon Merkezi'nde görevli Claus Froelich tarafından birlikte gerçekleştirildi.

Lockwood ve Froelich, "Proceeding A" dergisindeki makalelerinde geçmişte kozmik ışınların iklimi etkilemiş olabileceğini ancak günümüzde bunun söz konusu olmadığını belirtti.

Lockwood, araştırmayı, bu yıl bir İngiliz televizyon kanalında yayımlanan ve küresel ısınmadan güneş ışınlarını sorumlu tutan belgesele yanıt olarak yaptıklarını söylüyor.

Bilimadamları bu araştırma kapsamında son 30-40 yıl içinde güneşin yaydığı sıcaklık ve kozmik ışınların yoğunluğunu inceledi ve bunları yeryüzünün sıcaklık değerleriyle karşılaştırdı.

Yeryüzünün sıcaklığının bu süre içinde 0.4 santigrat derece arttığı söyleniyor.

Bu araştırma, küresel ısınmaya insan faaliyetlerinin yol açtığı tezini savunanların elini güçlendiriyor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli de Şubat ayındaki raporunda küresel sıcaklığın artmasında sera etkisi yapan gazların katkısının güneşteki değişimlerden 13 kat daha fazla olduğunu belirtmişti.

Ancak bazı çevreler, panelin kozmik ışın tezini dikkate almamasına tepki göstermişti.

Kaynak: BBC


 

Editör: TE Bilişim