Aksu'ya Denizci Plaketi

Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği ve kardeş sivil toplum derneklerinin konuğu Giresun Belediye başkanı Kerim Aksu oldu.

  Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin temelini oluşturan ilk sivil denizcilik fakültesi Leyli Tüccar Kapudan Mektebi’nin kurucusu Hamit Naci  isminin Giresun’da bulunan bir sokağa verilmesi üzerine, Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği ve kardeş sivil toplum derneklerinin konuğu oldu.

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde Gündüz Aybay Denizcilik Merkezi’nde ağırlanan Aksu, Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği ve TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası temsilcileri ile bir araya geldi.

Burada her iki dernek üyeleri adına bir konuşma yapan Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği Başkanı Bayrakdar, "Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin temelini oluşturan Leyli Tüccar Kapudan Mektebi’nin kurcusu Hamit Naci Özdeş'in adını, şehrin bir sokağına vererek bizleri ve tüm denizcileri onore etmiştir. Kendisine bu duyarlı davranışından dolayı sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi. Konuşmanın ardından ilk olarak Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği Başkanı Birol Bayrakdar, ardından da İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği Başkanı Baybora Yıldırım, Belediye Başkanı Aksu'ya birer teşekkür plaketi ve Hamit Naci Okul Gemisi’nin bir fotoğrafını takdim ettiler.

Aldığı bu plaketlerin kendisi için büyük anlam ifade ettiğini belirten Aksu, "Biz her zaman Giresun'umuzun yetiştirdiği değerlere sahip çıktık ve çıkmaya da devam ediyoruz. Aramızdan ayrılan değerlerimizin adını yaşatmak adına, onların isimlerini park, sokak ve caddelerimize veriyoruz. Aslen Keşap Düzköylü olan İlk sivil Denizcilik Fakültesinin kurucu Çarkçıbaşı Hamit Naci  adını da, derneğimizle kurduğumuz iletişim doğrultusunda bir sokağımıza verdik. Hamit Naci'nin aydınlattığı yolda ilerleyen değerli dernek başkanlarımızdan aldığım bu plaketler benim için çok büyük bir anlam taşıyor. Kendilerine şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu.

Hamîd Naci Bey (1854-1937)

 Babası, Giresun’un Keşap nahiyesinin Düzköy’ünden Hacı Ahmedoğulları’ndan Ahmed Efendi, annesi Hanife Hanım’dır. 

Hamîd Naci Bey, 1870’de Bahriye Mektebi'ne girmiş, buradan 9 Mayıs 1877’de mülazım-ı sani/deniz teğmeni rütbesi ile mezun olmuş ve Donanmaya katılmıştır. 

Hamîd Naci Bey, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’na katılmış, 1897 Türk-Yunan savaşı sonrasında yüzbaşılığa terfi etmiştir. 

Daha sonra kendini mesleğinin bilim yönüne vermiştir. İstanbul’da Heybeliada’da Mekteb-i Bahriye’de dersler vermiş olan Hamit Naci Bey, 1907 yılına kadar 10 yıl hocalık yapmıştır. 13 Kasım 1907’de önyüzbaşılıktan emekliliğini istemiştir. 

Hamîd Naci Bey, 1909’da kendi imkânlarıyla Beyoğlu Yüksek Kaldırım Kule Kapı 602 numaralı Çıpalı Han’da “Millî Ticaret-i Bahriyye Tüccar Kaptan ve Çarkçı Mektebi”ni açmıştır. Okul bugün İTÜ Denizcilik Fakültesi adıyla eğitim vermektedir.  

Editör: TE Bilişim