Eş etkili tedbirin kalkması için Adalet Divanı'na gideceğiz

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, kota ve vize uygulamasıyla ilgili olarak Adalet Divanı'nda haklarını arayacaklarını ancak bu sürecin çok uzun olduğunu belirterek, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener'den kendilerine destek olunmasını istedi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin 33. Genel Kurulu, dün Grand Cevahir Otel ve Kongre Sarayı'nda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener'in katılımıyla gerçekleşti. Genel Kurul Toplantısı açılışında konuşan Nuhoğlu, 40 bin araçlık filo ile Türkiye toplam ihracatının yüzde 53'ünü, ithalatının ise yüzde 24'ünün taşımasını gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Nuhoğlu, 2006 yılında 3,5 milyar dolar net döviz girdisi sağlayan sektörün sefer sayılarında ciddi artışlar kaydedildiğini, Ortadoğu ülkelerine yapılan sefer sayısının yüzde 300 artış gösterdiğini ifade etti.

GÜMRÜK BİRLİĞİ'NE GİRMEK YANLIŞTI

1996 yılında bir yanlış yaparak Gümrük Birliği'ne girildiğini söyleyen Nuhoğlu, Gümrük Birliği'nin, malların serbest dolaşımı anlamına geldiği ve bu dolaşımı engelleyecek her türlü "eş etkili tedbir"in de kaldırılması gerektirdiğini belirtti.

Kota ve vize uygulamalarının, malların dolaşımını kısıtlayan birer eş etkili tedbir oluşturduğunu vurgulayan Nuhoğlu, "Ankara Antlaşması'nın 25'inci maddesine göre her türlü anlaşmazlık Ortaklık Konseyi'nde çözülür. Ortaklık Konseyi de sorunu Avrupa Topluluğu Adalet Divanı'na götürür veya görüş isteyebilir. Biz Adalet Divanı'nda hakkımızı arayacağız ama yolumuz çok uzun." diye konuştu.

ŞENER: TÜRKİYE HER YERDE HAKKINI ARAMALI

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener, dünyadaki ihracat ve ithalatı gerçekleştiren nakliye sektörünün çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin Doğu-Batı arasında 600 milyar dolarlık taşımacılığı sağladığını dile getirdi. AB kotalarının önemli bir sorun olduğunu belirten Şener, "AB'nin Gümrük Birliği'nin üyesiyiz. Bu alanda diğer ülkelere nasıl hakları tanınıyorsa, bizim nakliyecilerimizin de AB ülkelerine girip çıkması gerekiyor. Sapma varsa buna göre ölçü alınmalı. Atlananların da envanteri yapılmalı. Ortaklık Konseyi dahil Türkiye her yerde bu mücadeleyi vermelidir. Hükümet olarak bu konuda grişimlerimiz var. Ama bunlar sonucu neticelendirecek şeyler değil. Bu konuda diplomasinin ve aramızdaki ortaklık anlaşmasının gereği yapılır." diye konuştu.

Seda Baştuğ/İstanbul

Editör: TE Bilişim