Karadeniz'de doğalgazın ardından petrol umudu

TÜRKİYE Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Üretim Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Kul, Türkiye'nin Karadeniz'de bulunan ilk doğalgaz üretim tesisinde sona doğru gelindiğini, açıklarda ve daha derinlerde petrol bulacaklarından emin olduklarını söyledi. TPAO'nun, ‘Toreador' ve ‘Stratic' ortaklığında Düzce’nin Akçakoca İlçesi’nin 9 mil açığında bulunan doğalgazın kıyıya taşınması için geri sayım başladı. 2004 yılı Haziran ayında başlayan doğalgaz arama çalışmaları kapsamında ‘Prometeu ve ‘Saturn' isimli platformlar 640- 980 metre derinliklerinde 13 kuyu açtı. 9 kuyu üretim için hazırlanırken, 3 kuyu iptal edilerek kapatıldı, 1 kuyu ise ‘kör' çıktı. Prometeu bölgede kalarak 3 üretim platformunu kurmak için çalışmalarını sürdürürken, geçen ay gelen ‘Souther Cross' isimli gemi açıklarda yapılacak sondaj çalışmalarına başladı.
      ‘Barge' isimli gemi ise, deniz altına döşenecek 18.5 kilometre uzunluğunda boru için için çalışmalarını sürdürüyor. 12 kilometrelik boru döşenirken, çalışmaların 10 günde tamamlanması bekleniyor. Doğalgazın taşınacağı Çayağzı Mevkii'nde bulunan proses tesisinin yapımı yüzde 90 oranında tamamlandı.
      TPAO Üretim Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Kul, çalışmalar için 300 milyon dolar harcama yapıldığını belirterek, şöyle dedi:
      “Barge' isimli gemi 18.5 kilometrelik borunun 12 kilometrelik kısmını denizin altına döşedi. 10 gün içerisinde diğer bölümü de tamamlanacak. Denizdeki 3 üretim platformunun ayakları kuruldu. Aralık ayının ilk haftasında üretim platformunlarının üst kısımları yerleştirilecek. Çayağzı Mevkii'nde Türk firması Gama'nın yaptığı proses tesislerinin ise yüzde 90'ı bitti. 20 Aralık'ta üretime başlanacak. Ancak bu tarihi 10 Aralık'a çekmeyi düşünüyoruz. Burası Türkiye'nin Karadeniz'de ilk doğalgaz üretim tesisi olacak. İlk bir ay deneme amacıyla 1 milyon metreküp doğalgaz vereceğiz. Daha sonra bu 2 milyon metreküpe çıkacak. Diğer kuyular açıldıktan sonra bu kapasite 4 milyon metreküpe çıkabilir.'' Ükçakoca'nın 18 mil açığında ‘Akçakoca 3' isimli kuyuda sondaj çalışması yapıldığını bildiren Kul, konuşmasını şöyle sürdürdü:
      “Souther Cross' isimli sondaj gemisi 18 kilometre açıkta ‘Akçakoca 3' isimli kuyunun açılması için çalışıyor. 1830 metrede sondaj yapılıyor. Bu 2 bin 200 metreye inecek. Akçakoca 3 isimli kuyuda kaliteli doğalgaz rezervi olduğu görüldü. ‘Akçakoca 4' ve ‘Gülüç' isimli kuyular açılacak. Daha açıkta ve derinlerde petrol bulacağımızdan eminiz.''
     
     GÜLER: BAĞIMLILIKTAN KURTARIN, SİZİ SIRTIMDA TAŞIRIM

      Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Zonguldak'ta ‘Enerji Politikaları ve Önümüzdeki Yeni Gelişmeler' konulu toplantıda sivil toplum örgütleri ve işadamlarına bakanlığının çalışmaları hakkında bilgi vererek, yatırım çağrısında bulunduktan sonra Düzce'nin Akçakoca İlçesi'ne uğrayarak, TPAO, Toreador ve Stratic ortaklığında sürdürülen doğalgaz üretim çalışmalarını inceledi.
      Akçakoca açıklarında bulunan doğalgazın taşınacağı Çayağzı Mevkii'nde bulunan doğalgaz üretim tesisine (proses) gelen Bakan Güler'e, TPAO Üretim Daire Başkanı Erol Kanmaz ve Başkan Yardımcısı Mehmet Kul brifing verdi. Erol Kanmaz, 18 mil açıkta 1830 metrede sondaj yapıldığını belirtirken, “Son açılan ‘Akçakoca 3' isimli kuyuya doğalgaz rezervi bakımından çok güveniyoruz'' dedi. Bakan Güler, bu sözler üzerine oldukça keyiflenerek, Kanmaz ve Kul’a, “Bizi dışa bağımlılıktan kurtarın, sizi sırtımda taşıyacağım. Ne isterseniz yapacağım'' dedi. Bakan Güler şöyle devam etti:
      “Burası bir ilk. Türkiye için büyük bir nimet. Bu gidişle dışa bağımlılıktan kurtulacağız. Aralık sonu gibi burada üretim başlayacak. İlk etapta 1.5 milyon metreküp doğalgaz Botaş'a verilecek. Daha sonra 2 milyon metreküp doğalgaz pompalanacak. Karadeniz'in karası engebeli arazi olduğu gibi, denizi de engebeli. Bu yüzden çok zor şartlarda çalışılıyor. Sona geldik. Artık engelleri aştık. Buraya çok yatırım yapıldı. Doğalgaz ve petrol aramalarına devam edilecek. Bütçeyi 8 kat arttırıyoruz. Televizyoncular magazin ile uğraşacağına bunlara baksın.“ Öğle yemeği için Akçakoca Otel'e geçen Bakan Güler, daha sonra 9 ve 18 mil açıkta sürdürelen çalışmaları yerinde inceleyecek.
Kaynak:AJANSLAR (DHA-A.A-İHA-CHA)
DenizHaber.Com
Editör: TE Bilişim