Gül, Sıvılaştırılmış Gaz Lobisi Yapacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Katar Emiri Şeyh Hamid Bin Halife el Tani'nin resmi daveti nedeniyle ziyaret edeceği Doha'daki temaslarında Türkiye'nin sıvılaştırılmış gaz beklentisi için girişimde bulunacak.

Gül, 5-7 Şubat arasında Katar'ın başkenti Doha'da resmi temaslarda bulunacak. Türk-Katar İş Konseyi'nin açılışına katılacak olan Gül, Tani'ye, bu ülke ile Türkiye arasında ekonomi ağırlıklı yürütülebilecek projeler konusunda taleplerini iletecek.

Müteahitler için proje

Gül, Tani'den Katar'ın BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği için oyunu Türkiye'den yana kullanmasını talep edecek. Bu konuda Gül'ün, Katar'ın desteğini almasına kesin gözüyle bakılırken Ankara, 1951-1952, 1954-1955 dönemleri ve 1961'de bir yıl bu üyelik görevini yürütmüştü.

Gül'ün, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından gerçekleştirilecek Türk-Katar İş Konseyi nedeniyle en az 200 kişilik işadamı heyetiyle Doha'ya gitmesi bekleniyor. Katar'da, 9.5 milyar dolar olarak planlanan ve 40 bin kişiye yerleşim olanağı sağlayacak "The Pearl" projesi ile 200 bin kişiye yerleşim olanağı sağlayacak Lusail Şehri'nin de 5.5 milyar dolarlık yatırım projesi Türk müteahitler için çekicilik yaratıyor.

Enerji alanında ise 75 milyar dolarlık yatırımlar gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bu çerçevede, Gül, enerji, inşaat ve turizm sektörleri başta olmak üzere 130 milyar dolarlık yatırım projelerinde Türk şirketlerine kolaylık sağlanmasını isteyecek.

Gül, yaklaşık 200 yıllık doğalgaz rezerviyle dünyada 3. sırada yer alan Katar'ın 25.7 trilyon metreküplük gazını Türkiye'ye taşımak için de girişimde bulunacak.

Gül'ün temasları sonucunda Türkiye'nin, Katar'dan en geç 2012'de sıvılaştırılmış gaz için söz alınmasının planlandığı öğrenildi.

Milliyet

Editör: TE Bilişim