Deniz Trafik Operatörleri Derneği: "Karalamalar kabul edilemez"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın en başarılı bürokratlarından Kaptan Salih Orakcı'nın başında bulunduğu Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nü karalamaya yönelik bir internet sitesinde çıkan haberlere bir tepki de Deniz Trafik Operatörleri Derneğinden geldi.

Dernek açıklamasında "çamur at izi kalsın" yaklaşımını kabul etmediklerini ve konuyu yargıya taşıyacaklarını belirtti.

Derneğin web sitesinde (www.vts.org.tr) yayınlanan açıklama şöyle:

Son dönemlerde Türk Denizcilik Medyamızda çıkan haber ve yorumları büyük bir şaşkınlık ve üzüntüyle takip ediyoruz.

Her ne kadar değişik amaçlarla bir çok tarihçi bizlere Türklerin denize sırtını döndüğünü dikta etmeye çalışsa da şanlı denizcilik tarihimizden alınması gereken dersleri alarak bugüne kadar Türk Denizciliğinin gelişmesi ve dünyada hak ettiği konuma ulaşması için başta Bakanlığımız olmak üzere, özel sektöründen kamu kurumlarına, akademik çevrelerden denizcilik medyasına verdiğimiz omuz omuza mücadele sayesinde bugünkü konumumuza ulaştık. Geldiğimiz noktada uluslararası kuruluş ve organizasyonlarda dinleyen konumundan düzenlemelere yol gösteren konumuna gelebildiysek bunu omuz omuza verdiğimiz mücadele sayesinde başardık.

Bu azim ve mücadele ortada iken şu anki gelişmeleri, büyük mücadelelerle elde edilmiş kazanımlara darbe olarak nitelendiriyoruz. Sektörel bir haber kaynağında bile olsa, çıkan bir haber ülkemizi karalamak isteyen pek çok çevre tarafından malzeme olarak kullanılabileceği unutulmamalıdır. Bu açıdan değerlendirildiğinde sorun olduğu düşünülen konuların çözüm girişimlerinin ülke çıkarlarımız ön planda tutulacak şekilde yapılması ve sorunları ifade ederken yıkıcı değil aksine yapıcı olmamız gerektiğine inanıyoruz.

Canlarını dişlerine takarak çalışan ve hizmet kalitesini arttırmak için mücadele içinde olan tüm çalışanlarımızla birlikte başta ülke denizciliğimiz olmak üzere, bünyesinde çalışmaktan onur duyduğumuz Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüz ve çalışma arkadaşlarımızın isimlerinin karalanmasını asla kabul edemeyiz. Bu bilinçte olan bizler “kol kırılır yen içinde kalır” atasözümüzü asla olayları örtbas etmede kullanılacak bir malzeme olarak görmediğimiz gibi  “Çamur at izi kalsın” mantığını da şiddetle reddediyoruz. Denizcilik camiamızın saygın bir kurumu, çalışanları ve nihayetinde ülke denizciliğimize  her hangi bir kara leke sürülmemesi için Dernek Yönetimimiz olarak mevcut iddialarla ilgili adli, idari ve Sivil Toplum Kuruluşları nezdinde gerekli girişimlere de başlamış bulunmaktayız. Aynı mantıkla haberler ve yorumlarda ileri sürülen iddialarla ilgili olarak iddia sahiplerini, varsa ellerindeki bilgi ve belgeleri devletimizin yetkili makamları ile paylaşmaya davet ediyoruz.

Daha önce muhtelif beyanatlarımızda da vurguladığımız üzere bizler için Türk Boğazlarını ve deniz trafik emniyetini ilgilendiren konularda hizmet vermede ne zaman ne de mekanın önemi yoktur.  Bizim için Türk Boğazları sadece gemilerin gelip geçtiği bir su yolu değil ülkemizin can yoludur. Tarihi geçmişi boyunca pek çok badire atlatmış bu can yolumuzun her noktasını bizler 7 gün 24 saat göz bebeğimiz gibi takip edip kollamaktayız. Uzakyol Kaptanı olarak yıllarca dünyanın dört bir tarafında şanlı bayrağımızı şanla şerefle dalgalandıran bizler bugün de Deniz Trafik Operatörleri olarak Türk Boğazlarının emniyeti ve o şan dolu bayrağımızın Türk Boğazları üzerinde ebediyen dalgalanması için her türlü mücadeleyi vermekteyiz. Bu bilinçle tıpkı dün olduğu gibi bugün de yarın da Türk Boğazlarının her açıdan yılmaz bekçileri olacağız.

Aynı bilinçle, zaman zaman büyük sıkıntılar içinde, çoğu zaman özveriyle ama her zaman başarıyla çalışan meslektaşlarımızın bu şekilde karalanmaya çalışılmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Zira, karalanan bir sektörün içinde hizmet veren tüm kesimlerin de etkinlikleri ister istemez olumsuz etkilenir ve sonuçta kaybeden Türk Denizciliği olur. Mavi Vatanımız olan denizlerimizin emniyeti ve Türk Denizciliğinin geliştirilmesi için daha yapılması gereken çok işimiz olduğunu biliyoruz. Bu bilinçle tüm çevreleri bu ortak amaç etrafında toplanıp güç birliği içinde çalışmaya davet ediyoruz.

Editör: TE Bilişim