Yeni bir araştırma, Grönland’daki buzulların daha önce varsayılandan 3 kat daha hızlı eridiğini savunuyor. Grönland’da, 2002-2005 arasında yılda 240 kilometre küp buzul eridi

Araştırmayı yapan University of Texas uzmanlarına göre, özellikle güneydoğu Grönland’da buzul erimesi son 18 ayda daha önce görülmedik bir hıza ulaştı. Lazen ışınları ile yüzeyin rakımını hesaplayan uzmanlar, Grönland’ın 1997-2003 yılları arasında yılda 80 kilometre küp eridiğini ortaya koydu. Bu araştırmayı yapan bilim ekibi Science dergisinde yayımlanan yazılarında, revize değerlerin küresel ısınmaanın son yıllarda gösterdiği artış ve deniz seviyesindeki yükselmeyle bağdaştığını savundu.

University of Texas bilim insanları, Dünya’dan 220 kilometre yükseklikte bulunan Gravity Recovery ve Climate Experiment uydularından mikrodalga ve Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) yöntemleriyle, Grönland’daki buzulların kütlesini, yerçekimine oranlayarak ölçebiliyor. Buzul erimesinde, bölgede sıcaklığı artıran deniz akıntıları veya rüzgarların da erimede etkili olabileceğini vurguluyor.

Grönland, 2.85 milyon kilometre küp buzul tabakası ile Dünya’daki buzulların yüzde 10’una sahip. Bu buzulların tümünün erimesi halinde dünya denizleride su seviyesinin ortalama 6.5 metre yükseleceği tahmin ediliyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim