Söküm sanayicileriyle, çevreciler hep karşı karşıya geliyordu:AB kredisi, Greenpeace ile , gemi sökümcülerini buluşturdu...

        Aliağa'daki gemi söküm sanayicileri, söküm koşullarının iyileştirmesini isteyen Avrupa Birliği'nden maddi destek talebinde bulunurken, bugüne kadar gemi sökümcüleriyle sık sık karsı karşıya gelen Greenpeace de bu talebe destek verdi.Türkiye'nin tek gemi söküm bölgesi olan Aliağa Gemi Söküm Bölgesi'ndeki 20 tesisin üye olduğu Gemi Söküm Sanayicileri Demeği'nin 2. Başkam Ender Özer, "Aliağa'daki gemi söküm koşullarının iyileştirilmesi için kendi imkanlarımızla gerekli düzenlemeleri yaptık. Ancak söküm koşullarının AB'nin istediği standartlara ulaşması için 30 milyon Euro'ya ihtiyaç var. Buna bölgedeki sökümcülerin gücü yetmez" dedi. Aliağa'daki gemi söküm firmalarının tamamının sosyal tesislerini iyileştirme çalışmalarını sürdürdüğünü, ISO kalite belgesi almak için 5'erli gruplar halinde çalışmalara başlandığını belirten Özer, AB'nin life Programı kapsamında bölgenin iyileştirilmesi için fizibilite çalışmalarına kaynak olacak 280 bin Euroluk proje sunduklarını açıkladı.

Projelerinin ilgili komisyonlarının gündemine girdiğini, büyük olasılıkla kabul edilerek bölgede fizibilite çalışmalarına başlanacağını ifade eden Özer, 'Tapılacak fizibilite çalışmaları sonucunda bölgede yaklaşık 30 milyon Euro yannm yapılması gerektiği ortaya çıkacak. Bu Gobahis aşamadan sonra AB'den iyileştirme çalışmalarına finans desteği sağlamasını isteyeceğiz. Açıkça gemi sökümcüler olarak, 'AB'ye madem daha iyisini istiyorsun, o zaman parayı ver yapalım' dedik" diye konuştu. Bölgede faaliyet gösteren firmalardan Demtaş Denizcilik AŞ Yönetim Kumlu Üyesi Demİray Kardeş, altyapı sorunlarının çözümlenmediğini, TOKf ye ait arazide kiracı olduklarının altım çizerek şöyle konuştu: "Kira sürelerimiz çok kısa. Bu yüzden altyapı yatırımlarını tam anlamıyla yapamıyoruz. Hepimiz iskele, havuz gibi yatırımlar düşünüyoruz ama 5 yıllık kira süresi nedeniyle yatırımlarımızı askıya aldık. Her firmanın yaklaşık 2 milyon dolar yatırım yapması gerekiyor. Sahil şeridinin zeminetüdleri yapıldı. Mülkiyetin firmalara devri veya kira süreleri uzatılırsa bu yatırımlara başlayabiliriz."

Yerel yönetimlerin su, yol, kanalizasyon gibi altyapı hiz-mederinİ bölgeye getirmesi gerektiğini dile getiren Gemi Söküm Sanayicileri Demeği Genel Sekreteri Nevzat San-aslan ise, "Yolumuz, suyumuz, kanalizasyon sistemimiz yok. Tankerlerle su taşıyoruz. Aliağa Belediyesi bu hizmeder İçin söz verdi. Bir an Önce yapılmasını bekliyoruz. Bölgenin iyileştirilmesi sadece sanayicilerden beklenmemeli. Yerel yönetimler, devlet, AB, Greenpeace, sanayiciler işbirliği yaparak Aliağa'yı çağdaş normlara ulaştırabiliriz" diye konuştu.

Gemi sökümcülerinin AB'den taleplerinin haklı olduğunu, bu konuda destek vereceklerini açıklayan Greenpeace Akdeniz Ofisi Gemi Sökümü Kampanyası Sorumlusu Erdem Vardar, "Aliağa'da gemi sökümüne karşı değiliz. Hiçbir zaman böyle bir ifademiz olmadı. Biz sö-küme değil, söküm koşullarına karşıyız. Gemi sökümcülerinin AB'den kaynak almaları için destek vereceğiz. AB, Aliağa'ya finans desteği sağlamazsa ikiyüzlülük yapmış olur" görüşünü dile getirdi.

(Haber Metni ve Fotoğraf: DÜNYA Gazetesi, PERŞEMBE ROTASI Eki)

Editör: TE Bilişim