5 Nisan 2005, Sali, Cebelitarik, Istanbul - Greenpeace, bugun yururluge giren Avrupa Birligi yonetmeligi cercevesinde, AB'yi gemisokumu alanlarinda calisan iscilerin sagligini ve cevreyi korumaya cagiriyor.

Yonetmelik, tek cidarli petrol tankerlerinin kullaniminin bugunden itibaren asamali olarak sona erdirilmesini ongoruyor. Sozkonusu yonetmelik uyarinca, petrol artigi ve toksik maddeler iceren binden fazla petrol tankeri, Turkiye ve Asya sahillerinde sokume gonderilecek.

Turkiye'nin yanisira, Hindistan, Çin gibi Asya ulkelerindeki isciler, gemisokumu sirasinda, koruyucu onlemlerle calismadiklari icin, asbest vb. toksik maddelere maruz kaliyorlar.

Tek cidarli petrol tankerlerinin daha guvenli gemilerle degistirilmesi olumlu bir gelisme; ancak cogu toksik maddeler iceren binlerce gemi hurdaya cikacak. Greenpeace, AB'nin su ana kadar sozkonusu gemilerin cevre dostu yontemlerle sokulmesi icin uzerine dusen sorumlulugu yerine
getirmedigi uyarisinda bulunuyor.

AB ve Uluslararasi Denizcilik Orgutu, Erika ve Prestige petrol tankeri kazalarinin ardindan, tek cidarli petrol tankerlerinin kullanimdan kaldirilmasi icin harekete gecmisti. Greenpeace'in yapmis oldugu bir arastirmaya gore bes yil icinde 2 binden Kaçak İddaa fazla tanker sokume gidecek.

Çalismada, 334 tankerin ya Avrupali sirketlere ait oldugu, ya da Avrupa ulkelerinden birinin bayragini tasidigi belirtiliyor.

Greenpeace Gemisokumu Kampanyasi Sorumlusu Erdem Vardar, "Avrupa Birligi, tek cidarli tankerlerden kurtulma planlarini basariyla uygularken, Turkiye gibi gelismekte olan ulkelerdeki calisma ve cevre kosullarini gozardi ediyor." dedi. "AB'nin su asamada derhal yapmasi
gereken, tasfiye ettigi gemilerin cevre dostu kosullarda sokulmesini garanti altina alacak yasal ve mali onlemleri almaktir. Kendi kiyilarini petrol kirliliginden korumak icin Turkiye gibi ulkeleri tanker coplugu olarak kullanmak, adil ve kabul edilebilir degildir."

Birlesmis Milletler kapsamindaki Basel Anlasmasi'na ve Turkiye'deki yargi kararlarina gore, sokume gonderilen gemiler tehlikeli atik sayiliyor. Greenpeace, Avrupa Komisyonu'nu  sozkonusu gemilerin cevre dostu yontemlerle sokulmesi konusunda sorumluluk almaya cagiriyor.



Greenpeace Akdeniz Ofisi-Turkiye
T. 212 248 2661 (#14)
F. 212 248 1859
[email protected]
www.greenpeace.org.tr

Editör: TE Bilişim