Greanpeace: Trifagura Şirketi bilerek zehirledi

Hollandalı Trafigura şirketi yöneticilerinin Fildişi Sahilleri’ne boşaltılan zehirden haberdar olduğu ortaya çıktı.

Konuya dair açıklama yapan Greenpeace sözcüsü, yapılan araştırmaların ancak sonuç verdiğini ve Probo Koala adlı gemide zehirli atık bulunduğu bilgisinin Trafigura şirketi yetkilileri tarafından da bilindiğini belirtti.

Temmuz 2006’da bir Hollanda şirketinin atıklarını Fildişi sahillerine boşalttığı ve bunun sonucunda onbinlerce insanın zehirlendiği bilgisi gazetelere yansımıştı. Fildişi sahillerine bir süre demirli kalan geminin bölgeye gelmesinin ardından halk zehirlenme şikayeti ile sağlık kurumlarına başvurmuş, onaltısı ölümle sonuçlanan 40 binden fazla zehirlenme vakası yaşanmıştı.

Bir Yunan şirketine ait olan Panama bandıralı, Probo Koala isimli gemi, Hollanda menşeli Trafigura Beheer BV şirketi tarafından kiralanmış ve Estonya'nın Paldinski limanından demir almıştı. Taşıdığı kargoyu boşaltmak amacıyla Hollanda'nın başkenti Amsterdam'a uğrayan gemi, kargosunu "benzin, su ve temizlik malzemelerinden arta kalan kostik sıvılar" olarak açıklamıştı.

Ancak alınan kargo örneklerinin laboratuvar testlerinden geçirilmesi sonucunda geminin açıklanandan çok daha tehlikeli maddeler taşıdığı ortaya çıkmış ve kargonun boşaltılmasına izin verilmemişti. Bunun üzerine gemiyi kiralamış olan Trafigura Beheer şirketi suçlamaları reddetmiş, geminin kargosu olarak açıklanan maddelerin geminin tanklarının temizlenmesi sırasında ortaya çıkan atıklar olduğunu öne sürmüştü. Bunun üzerine gemi Amsterdam'dan demir alıp Fildişi Sahilleri'nin Abidcan limanına gelmişti.

Greenpeace, yapılan araştırmada Trafigura şirketi yetkilisi Claude Dauphin ve diğer çalışanlar arasında yapılan yazılı görüşmelerden şirkette bulunan birçok kişinin gemide bulunan zehire dair bilgisi olduğunun ortaya çıktığını açıkladı. Bunun yanı sıra şirketin fatura bilgilerinde oynayarak Fildişi Sahilleri'nde ödenen miktarı gizlemeye çalıştığı da araştırmanın bulguları arasında.

Greenpeace’ın Perşembe günü savcılığa bu konudan sorumlu kişilere karşın suç duyurusunda bulunması bekleniyor.

Editör: TE Bilişim