Amerikan GPS uydularına bağımlılığı ortadan kaldıracak olan AB’nin Galileo projesi çerçevesinde ilk uydu dün fırlatıldı.

Lloyd’s List gazetesi’nin bugünkü sayısında yayınlanan  Hugh O’Mahony imzalı habere göre; Avrupa’nın ABD Küresel Konumlama Sistemi’ne ilk cevabı anlamındaki Galileo projesinin ilk uydusu dün fırlatıldı. 3,4 Milyar Euro’luk projenin ilk uydusu fırlatılırken, toplam yörüngeye yerleştirilecek uydu sayısının daha sonra fırlatılacaklarla beraber 30 olacağı açıklandı.

Dün fırlatılan uydu, aslında bir test uydusu niteliğinde. GIOVE-A adı verilen (Galileo in-orbit validation element-A) uydu, Kazakistan’ın Baykonur uzay üssünden bir Soyuz roketi aracılığıyla 28 Aralık 2005 günü yerel saatle saat 1119 da fırlatıldı. Uydu; 23000 Kilometre yükseklikteki yörüngesine başarılı bir şekilde yerleşerek sinyal göndermeye başladı.

Fırlatma aslında 26 Aralık günü için planlanmış, ancak yer istasyonu ağlarındaki bir teknik arıza nedeniyle ertelenmişti.

Yörüngede GIOVE-A atom saatlerini test edecek, seyirle ilgili sinyallerin testini yapacak, Galileo’nun frekanslarını güvence altına alacak ve yörüngede kaldığı süre içerisinde bilim adamları uydunun radyasyondan nasıl etkilendiği konusunda bilimsel çalışma yapacaklar.

GIOVE-B adı verilen bir ikinci test uydusu ise ilkbaharda atmosfere gönderilecek. Fırlatılacak birkaç test uydusu daha var ve test dönemi 2008 yılında tamamlanacak. Netice itibariyle; 30 uydunun yörüngeye oturtulması ile birlikte; ABD’nin askeri kontroldeki GPS sistemine Avrupa’nın bağımlılığını sona erdirecek olan sivil-kontrollü Galileo projesi tamamlanmış olacak.
Denizcilik endüstrisi başta olmak üzere bir dizi kullanıcıya hizmet sağlayacak olan Galileo projesi 2010 yılından itibaren kullanılmaya başlanabilecek.

AB; ilk etaptasistemin kurulması ve ticarileştirilmesi amacıyla  2007-2013 bütçesinden 1 Milyar Euro tahsis etmiş durumda. Projenin üçte ikilik maliyetinin ise özel sektör fonlarından karşılanacağı belirtiliyor.

Avrupa Uzay Ajansı sözcüsü Franco Bonacina’nın yaptığı açıklamaya göre; GPS tarafından sağlanan 5 metre azami hatalı konumnlama olanağına karşılık en az 4 uydu kullanarak konumlama yapacak olan Galileo sistemi hata mesafesini azami bir metreye düşürecek.

Ticari GPS tarafından sağlanan kapsama alanını iki katına çıkaracak olan Galileo sisteminin özellikle Kuzey Avrupa gibi yüksek enlemlerde yararlı olması bekleniyor.

Mr. Bonacina’nın açıklamasına göre tüketiciler 2008 yılından itibaren kullandıkları uydu konumlama alıcılarında  cep telefonlarında şebeke değiştirir gibi Galileo ve GPS sistemleri arasında geçiş yapabilecekler.

DenizHaber.Com Özel

Editör: TE Bilişim