Göltürkbükü Akdeniz"in Hawaiisi

MUĞLA - Göltürkbükü `ndeki 40 yıllık iskeleler yıkılıp sahil çalışması hız kazanınca belde bambaşka bir görünüme kavuştu.

Belediye Başkanı Kaynar iddialı: Burası Akdeniz `in Hawaiisi olacak.

Sosyete, sanat , iş ve spor dünyasının ünlü isimlerinin tatillerini geçirdiği Muğla `nın Bodrum ilçesine bağlı Göltürkbükü beldesinde 40 yıldır kullanılan ahşap iskeleler iki ay önce yıkılmaya başladı.

Sahil düzenlemeleri de hız kazandı.

Yaşar Anter `inRadikal`de yazdığına göre Belediye Başkanı Halil İbrahim Kaynar , 2 milyon YTL `ye mal olacak düzenlemelerin ardından Göltürkbükü `nün Akdeniz `in Hawaiisi olacağını söyledi.

Göltürkbükü Belediyesi `nce geliştirilen kentsel tasarım projesi uyaarınca, sahildeki 80 iskeleden 28`inin yıkılmasının ardından beldenin çehresi de değişmeye başladı.

Yeni düzenleme beldede yaşayanlar ve turizmcilerce beğenildi.

35 yıldır tatilini Göltürkbükü `nde geçiren İtalyan peyzaj mimarı Riccardo Disperati, projeyi destekliyor, ancak eksik buluyor:

"Zamanında alınmayan ve uygulanmayan kararlar nedeniyle kaçak iskele ve yapı mezarlığına dönen Göltürkbükü `nde şimdi yeni bir dönem başlıyor. Toplumun benimseyeceği ve beldenin geçmişten günümüze gelen değerlerini koruyan bir proje gerçekleştirilmeli. Belediye bu projeyi hazırlarken yeteri kadar bilgilendirme yapmadı. Sahil düzenlemesi yapmak ve sahili halka açmak güzel. İlk izlenimler geçmişe oranla daha iyi. Sahil doğal yapısına kavuştuğu için deniz kirliliği de daha az olacak. Ancak proje mutlaka çevreye duyarlı yürütülmeli."

"Benim iskelemi de yıktılar"

Göltürkbükü beldesinde 25 yıldır restoran işleten ve aynı zamanda AKP Belde Başkanlığı görevini yürüten Kadir Ergürbüz de projenin sahile soluk aldırdığı görüşünde: "Onlarca kaçak iskele sahilde denize girecek yer bırakmıyordu. Göltürkbükü doğal sahil yapısına kavuştu. Ben de iskelemden oldum, belediye yıktı ama iskelelerin yarattığı çirkin görüntü yerini modern, çağdaş, Avrupa tarzı bir plaj görünümüne bıraktı."

Fakat proje kapsamında `Avrupa Yakası ` olarak adlandırılan Bağarası Mahallesi `nde 20 iskeleye dokunulmaması tepki çekti.

Türkbükü Otel`in işletmecisi ve MHP Belde Başkanı Murat Tokcan öfkeli:

"Eski Türkbükü dediğimiz mahalledeki iskeleler yıkılırken zenginlerin bulunduğu bölgedeki iskelelere dokunulmaması şüphe yarattı. Başkan `Orayı kamulaştırdıktan sonra yıkıcağız` diyor. Peki neden kamulaştırma o taraftan değil buradaki gariban esnafın yerinden başladı. Göltürkbükü `nün altyapısı, suyu yokken Başkan 2 milyon YTL `lik projeyle şov yapmaya çalışıyor. İskelelerin yıkılması beldemizin özelliğini bozdu . Göreceksiniz Başkan köprünün diğer tarafındaki sosyete iskelelerini yıkamayacak."

Göltürkbükü Belediye Başkanı Anavatan `lı Halil İbrahim Kaynar ise projeyi savundu:

"Toplam 2 milyon YTL `ye mal olacak sahil düzenlemelerinin ilk etabı için 1 Nisan `da 300 bin YTL tutarında yapım ihalesine çıkılacak ve iş 1,5 ay içerisinde tamamlanacak. Kentsel tasarım projesini iddia edildiği gibi beldenin bir bölümü için değil, 8 kilometrelik sahil şeridi için yaptık. Kimsenin bir bölümü yapılacak, öbür bölümü bırakılacak gibi bir şüphesi olmasın ancak proje büyük ve maddi külfeti ağır olduğu için yaz aylarında en çok kalabalığın olduğu yerden başladık. Diğer iskeleleri kamulaştırma çalışmaları sona erdikten sonra yıkacağız. Kimseye ayrıcalık tanımamız söz konusu olamaz. Önümüzdeki yılsa diğer taraftaki iskeleleri yıkarak projeyi tamamlayacağız. Proje tamamlandığında Göltürkbükü Akdeniz `in Hawaiisi olacak''

türkiyeturizm.com

Editör: TE Bilişim