Haliç’te ‘Yat’ Keyfi

Fiyatları 5 milyon Euro’yu bulan 160 teknenin tanıtılacağı Golden Horn Boat Fest, 9-12 Mayıs’ta Haliç Kongre Merkezi’nde sergilenecek. İkinci el teknelerin de bulunacağı fuara 50 bin ziyaretçi bekleniyor.Bu yıl 1 milyon dolar yatırım yapılan 9-12 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek olan Golden Horn Boat Fest, Haliç’te gerçekleştirilecek.

Fuarda yaklaşık 160 tekne sergilenirken, ikinci el 60 tekne yer alacak. Düzenlenecek organizasyonda sergilenecek teknelerin fiyatları ise 5 bin Euro ile 5 milyon Euro arasında değişiyor. Geçtiğimiz iki yılda Pendik Marina’da düzenlenen fuarı Haliç’e taşıdıklarını ifade eden NTSR Fuarcılık Başkanı Serkan Tığlıoğlu, çevre ülkelerden gelecek yat meraklılarıyla beraber fuara 50 bin ziyaretçi beklediklerini söyledi. 

AMATÖR DENİZCİ CENNETİ

NTSR Fuarcılık tarafından düzenlenen Haliç’teki organizasyon da sadece tekne, motor yat, mega yat ve yelkenlileri değil, tekne ekipman ve aksesuarlarının da yer alacağını ifade eden Tığlıoğlu, “İstanbul Boatshow, dünyada deniz üzerinde düzenlenen fuarlar arasında Franca Cannes, İtalya Cenevre’den sonra üçüncü sırada yer alacak. Burada tekne almak isteyen deniz severler aynı zamanda almak istedikleri tekneyi deneme fırsatı yakalayacak.

Haliç’te ilk kez düzenlenecek Golden Horn Boat Fest’in önümüzdeki yıllarda Boatshow’a dönüştürülmesini planlıyoruz” dedi. Türkiye’de toplamda 400 fuar düzenlendiğini dile getiren Tığlıoğlu, bunların 150’sinin İstanbul’da gerçekleştiğini söyledi. İstanbul’un fuarcılık açısından çok değerli olduğunu kaydeden Tığlıoğlu, “Türkiye’de yatçılık lüks iş olarak algılanıyor. Bu algı kırılmalı. Türkiye amatör denizci cenneti ancak daha gelişmesi gereken şeyler var. 6 milyonluk Sydney’de 200 bin tekne kapasitesi var. Ancak 15 milyonluk İstanbul’da 3 bin tekne kapasitesi bulunuyor” diye konuştu.

80 METRELİK TEKNE

Türkiye’nin tekne ve yat üretiminde söz sahibi ülkelerden biri olduğunu anlatan Tığlıoğlu, Türkiye’nin hem tasarımcı, hem alıcı, hem de yatırımcı tarafından ilgi çektiğini ifade etti. Avrupalı üreticilerin kendilerine Türk partner aradığını belirten Tığlıoğlu, “Türkiye, son 10 yılda yat ve tekne endüstrisinde, özellikle de mega yat olarak tabir edilen 30 metre üzeri yatların imalatında büyük ivme yakaladı. Şu anda Türkiye’de 80 metrelik mega yatların üretimi yapılıyor” dedi. Yat ve tekne üretimi endüstrisin de kısa vadede ihracatın 5 milyar doları aşmasının hedeflendiğini söyleyen Tığlıoğlı, ihracatın orta vadede de 15 milyar dolarları bulabileceğini kaydetti.

Eski başbakanın da teknesi var

Fuarın en pahalı teknesi  5 milyon Euro’ya satışa çıkacak olan AxZ Marina’ya ait 36 metre boyundaki Smyrna olacak. Teknenin Flybridge’inde tam donanımlı bar, geniş oturma ve 10 kişilik yemek bölümü, güneşlenme minderleri ile çevrili 6 kişilik jakuzi bulunuyor. Toplam 9 kamaranın yer aldığı teknede 12 konuk ile 6 mürettebat konaklayabiliyor. Tekne 14 knot hıza ulaşabiliyor. 1971-1989 yılları arasında Bulgaristan Başbakanlığı yapmış Todor Jivkov’un yatı da Boat Fest’de satış için görücüye çıkacak. 2008 yapımı tekneye 2.5 milyon Euro değer biçilirken, teknenin sıfır fiyatı ise 5 milyon Euro.                 

Altın kaplama tekne Haliç’te

Konsept tasarım olarak üretilen Angel Lobster 15’te Haliç’te sergilenecek. Modelin,iç tasarımında 14 ve 24 ayar altın alaşımlı ürünler kullanılırken, yatta, bir adet tek kişilik misafir kamarası ile 12 kişilik yolcu kapasitesi, bir havuzluk bir de ana olmak üzere iki adet mutfak ve iki adet banyo yer alıyor.  209 bin Euro’dan başlayan fiyatlarla sunulan teknede kişiye özel üretim yapılıyor. İç dizaynda altın kaplama ürünler isteyenlerin ise en az 1.5 milyon Euro’yu gözden çıkarması gerekiyor.

Editör: TE Bilişim