Türk Donanma tarihi'nin en üzücü olaylarından biri olarak da bilinen F 250 bordo numaralı Muavenet gemisi, NATO'nun düzenlediği 'Kararlılık Gösterisi 92' tatbikatına katıldı. Tatbikat başarıyla devam ederken, 2 Ekim günü ABD Donanması'na bağlı 'USS Saratoga' adlı uçak gemisinden fırlatılan 2 füze gemimize isabet etti.

Kaza olup olmadığı hala tartışılan füzelerden birinin 'köprüstü' olarak bilinen kaptan köşküne, diğeri ise Savaş Harekat Merkezi'ne isabet etmesi sonucu gemi komutanı Kurmay Yarbay Levent Kudret Güngör, Uçaksavar Yardımcı Subayı Teğmen Alper Tunga Akan, Tesis Astsubayı Serkan Haktepe, İkmal Çavuşu Mustafa Kılıç ve Er Recep Atak şehit oldu.

Yıllarca tartışma konusu olan bu olayda USS Saratoga'dan gemimizi vuran füzenin kaza ile ateşlenmesinin mümkün olmadığı, bunun ancak bir dizi emir komuta zincirinden sonra gerçekleşebileceği ileri sürüldü.

PERVANE VE SAVAŞ SİSTEMLERİ SÖKÜLDÜ

Türk Donanması'nde gelenek olarak bazı parçaları ve savaş sistemleri alınan Muavenet, bir süre sonra İzmir'deki Aliağa Tesisleri'nde söküldü. Geminin en önemli parçalarından biri olarak kabul edilen 5 metre çapında ve 20 ton ağırlığındaki dev pervanesi ise, 'Donanma Kenti' olarak da anılan, Donanma Komutanlığı'nın ana üssünün yanı sıra dünyanın en modern savaş gemisi ve denizaltılarının da inşa edilebildiği Gölcük İlçesi'nde, Anıtpark Meydanı'na anıt olarak dikildi.

ADLARI BAŞKA GEMİLERE VERİLMİYOR

Türk Donanması'nda bir gelenek olarak tatbikat veya diğer kazalarda kaybedilerek hizmet dışı kalan gemilerin adları daha sonra diğer gemilere verilmiyor. Şu anda Türk Donanması'nda yeni bir Muavenet gemisi olmadığı gibi, 4 Nisan 1953'de Çanakkale Boğazı'nda Naboland adlı İsveç bandralı şileple çarpışan ve 81 denizcimizin hayatını kaybettiği Dumlupınar Denizaltısı ile 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda kaybettiğimiz Kocatepe Muhribi'nin adları da yeni alınan veya yapılan gemilere verilmedi. Muavenetin adı da artık bu pervane ve onu hatırlayanların adı ile anılacak.

'ACI DA OLSA GURUR KAYNAĞI'

Gölcük İlçesi'nde ayrıca, ilçe merkezine girişte ünlü Yavuz Zırhlısı'nın pervanesi de bulunuyor. Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük'te yine Donanmaya ait bir müze geminin Kavaklı sahilinde karada monte edilerek ziyarete açıldığını, Donanma Kenti olan Gölcük'te Yavuz Zırhlısı'nın pervanesinden sonra acı bir olayla da hatırlanacak olsa bile Muavenet'in pervanesinin de anıt olarak dikilmesinin ilçe için gurur olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilişim