Gökova’ya SAT timi gönderildi

Sudan'da kaçırılan 'Gökova' fırkateynine korsanlara yönelik olası operasyon için SAT komandosu takviyesi yapıldı.

Yemen'in Aden Limanı açıklarında YDC Denizcilik'e ait 'Karagöl' isimli gemiyi kaçıran korsanların, rotayı Somali'nin Güneydoğu sahilindeki 'Korsanlar limanı' Eyl'e çevirdikleri kesinleşti.

YDC Denizcilik'in avukatı Kubilay Marangoz, NATO caydırıcı gücüne ait filodaki firkateynlerin, kıç tarafına uzak bir mesafeden 'Karagöl'ü izlediklerini ve NATO merkezinden alınan bilgilerin de, rotanın Eyl Limanı olduğunu doğruladığını söyledi.

Aileleriyle konuştular

Türk firkateyni 'Gökova' da Eyl açıklarında beklediği için, 'Karagöl'ün limana girişini yakından izleyecek. Marangoz, 12 Kasım günü geceyarısına doğru kaptan Metin Kaptan ile yapılan konuşmadan sonra bir daha gemiden telefon gelmediğini söyledi.

5 bin top kimyasal madde yüklü, Türk bayraklı Karagöl gemisinin bağlı bulunduğu YDC Denizcilik AŞ'nin avukatı Kubilay Marangoz, "Önceki akşam korsanlar, gemi mürettebatının aileleriyle iletişim kurup telefon görüşmelerine izin verdi. Mürettebat şiddete maruz kalmadıklarını bildirmiş. Bu durum hem mürettebatın ailelerini hem de bizleri mutlu etmiştir" dedi. 29 Ekim günü kaçırılan diğer Türk gemisi 'Neslihan'ın ait olduğu Ya/Sa Denizcilik ile sürekli irtibat halinde olduklarını belirten Marangoz, şu bilgileri verdi:

Şimdilik fidye talebi yok

"Korsanlardan şimdiye kadar gelmiş bir fidye talebi yok. Sanırım gemi demirledikten sonra bizimle irtibata geçip taleplerini ileteceklerdir. Ya/Sa Denizcilik'in tecrübelerinden yararlanıyoruz. Şu anki stratejimiz, korsanların bizimle irtibata geçmesini beklemek. Gemi mürettebatının can güvenliği için gemiyi aramayı doğru bulmuyoruz." Türkiye'nin Sana (Yemen) Büyükelçiliği yetkilileri de, korsanların Somalili olup olmadıklarının netleşmediğini, aralarında başka ülkelerden korsanların olma ihtimalinin de bulunduğunu söylediler.

Gemide helikopter de var

Bu arada, bölgedeki NATO gücünden ayrılarak ulusal komutaya geçen 'Gökazzova' fırkateynine korsanlara yönelik olası bir operasyon için Sualtı Taarruz Timi (SAT) takviyesi yapıldığı iddia edildi. Deniz Kurmay Yarbay Ender Kahya komutasındaki firkateynde bir 'Sea Hawk (Deniz Şahini)' helikopteri de mevcut. NATO görevine çıkarken, diğer gemiler gibi (Savaş yükü) olarak da adlandırılan eksiksiz mühimmat donanımı olan Gökova'da 20 subay, 113 astsubay, 18 uzman, 68 erbaş ve er bulunuyor.

Editör: TE Bilişim