Göçmenler İçin 3 Milyar Euroluk Paket Açılıyor

AB'nin ilk 3 milyar euroluk paketinin uygulanması cumartesi Gaziantep'te başlıyor. Davutoğlu, Merkel ve Tusk bir araya gelecek

Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye Suriyeli mülteciler için kullanılması amacıyla çıkarttığı ilk 3 milyar euroluk fon paketinin uygulanması cumartesi günü, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'ın katıldığı törenle, Gaziantep'te başlayacak. AB ile Türkiye, Mart ayı içinde Brüksel'de vardığı mutabakat ile, Ankara Türkiye'den Yunan adalarına illegal yolla gidecek mültecileri geri almak, AB de bunun karşılığında Türkiye'den aynı sayıda mülteciyi kabul etmek konusunda anlaşmışlardı.Mutabakat bu ay içerisinde uygulanmaya başlanmıştı.

Mutabakatta ayrıca AB Suriyeli mültecilere harcanması koşuluyla Türkiye'ye 3 milyar eurosu bu yıl, diğer kısmı 2018'e kadar verilmek kaydıyla 6 milyar euroluk bir kaynak sağlamayı da öngörmüştü.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre AB'nin 3 milyar euroluk ilk dilim fonunun uygulanması ile ilgili törenin, Davutoğlu, Merkel, Tusk ve Timmermans'ın da katılımıyla 23 Nisan Cumartesi günü Gaziantep'te saat 15.00'te başlaması öngörülüyor. Törende Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin şartlarının iyileştirilmesi için kullanılacak fondaki yatırımlar kamuoyuna duyurulacak.

Kaynaklar Gaziantep'teki törende, Suriyeliler için yapılacak okul, hastane gibi projelerin ilk örneklerinin açıklanacağını, video bağlantılarıyla farklı mülteci kamplarındaki proje açılışlarının da duyurulacağı vurguladılar. Davutoğlu, Merkel, Tusk ve Timmermans'ın bu törenin ardından Gaziantep'in Nizip ilçesindeki mülteci kampına geçeceklerini de belirten Başbakanlık kaynakları, bu dört ismin kamptaki incelemelerinin ardından ortak basın toplantısı yapacaklarını da belirttiler.
Editör: TE Bilişim