Göcek koylarında deniz kirliliği iddiası kriz yarattı

Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek Belde Belediye Başkanı Recep Şatır, Göcek koylarının temiz olduğunu belirterek, 'Ekiplerimiz katı atıkların toplanması için geceli gündüzlü çalışıyor' dedi. Recep Şatır, son günlerde Göcek koylarında kirlilik yaşandığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını, koyların temiz olduğunu savundu. Ekiplerin koylarda katı atıkların toplanması için geceli gündüzlü çalıştığını ifade eden Şatır, şöyle konuştu:

'Bölge yat turizmine ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle hepimiz bu konuda duyarlıyız. Ekiplerimiz sürekli olarak koylarımızda katı atık toplama çalışmaları yürütüyor. Bunun yanında teknelerin sıvı atıklarını boşaltmaları ve Göcek'te sıvı atıkların toplanması için Sıvı Atık Ayrıştırma Sistemi kuracağız. Bu çalışmamız şu anda projelendirme aşamasında. Göcek SEKA İskelesi mevkiindeki alanda bu sistemi kuracağız. Projenin tamamlanmasının ardından yatlar buraya gelerek, sıvı atıklarını boşaltacaklar.' Şatır, bu yıl da bölgede turizm hareketliliği yaşandığını, yatların marinalara gelmeye başladığını kaydetti.

KOYLAR ELDEN GİDER

Muğla Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Balcı ise Göcek koylarının kirlenme açısından potansiyel tehlike altında olduğunu bir basın toplantısı düzenleyerek açıkladıklarını hatırlattı. Prof. Dr. Balcı, 'Göcek'te karadan ve yatlardan kaynaklanan atıkların uzaklaştırılması için yeterli tesis ve donanım yok. Ayrıca bölgede su sirkülasyonu çok yavaş. Bu da kirliğin hızla artmasına neden oluyor. Yatlardan kaynaklanan kirliliğin önüne geçilmezse Göcek elden gider' dedi. Bölgenin doğal güzelliklerinin korunması için acil önlem alınması gerektiğini ifade eden Balcı, 'Dünyanın farklı bölgelerinden Göcek'e gelen insanların geliş nedenleri, bölgenin doğal dengesine duydukları hayranlık. Bu denge bozulursa kimse gelmez. Bölgede konuyla ilgili bir merkez oluşturulması ve devletin gerekli duyarlılığı acilen göstermesi lazım' diye konuştu. Türkiye'deki en yoğun tekne trafiğine sahip bölgelerden birinin Göcek olduğuna işaret eden Balcı, şunları kaydetti:

'Göcek bölgesi Türkiye'deki 14 özel koruma alanından biridir. Bölgede 4 marina ve onlarca koy bulunuyor. Özellikle yaz aylarında 4 bin nüfuslu beldenin nüfusunda ciddi artış yaşanıyor. Bu nedenle Göcek koyları kirlenme açısından potansiyel tehlike altındadır. Ancak yaptığımız uyarılara rağmen bugüne kadar kimse önlem almadı.'

Marmaris Demokrasi Platformu Dönem Başkanı Mehmet Hatipoğlu ise kıyılarda yapılaşmaya gidilmesini istemediklerini belirterek, 'Doğal güzelliklerin bozulması hepimiz için olumsuz olacaktır. Yürüteceğimiz çalışmalarla kıyılarımızı korumak amacındayız' dedi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim