TMMOB Gemi Mühendisleri Odası’nın 64. kuruluş yıldönümünü kutladığı Geleneksel Oda Gecesi, 15 Aralık 2018 Cumartesi akşamı Titanic Business Otel Kartal’da gerçekleşti. Geceye 28. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım, Ulaştırma ve Altyapı  (önceki adıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme) eski Bakanı Ahmet Arslan ve eski Müsteşar Suat Hayri Aka, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Salih Bostancı'nın yanı sıra sektörden birçok davetli katıldı.

Gecede konuşma yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, gemi mühendisliğinin ne demek olduğunu, mesleğin zorluklarını ve değerini iyi bilen bir ailenin üyesi olduğunu belirterek sözlerine başladı. Kıran, “Gemi mühendisliği de bir anlamda insanoğlunun en ekonomik taşımanın denizyolu ile olduğunu fark ettiği ilk çağlarda ortaya çıkmış dünyanın ilk mesleklerinden biri…

Denizcilik ilkleri getirirken, gözden kaçırmamamız gereken en önemli faktör tabii ki yine insan ve dolayısıyla siz gemi inşa mühendislerisiniz. Mühendislikle ilgili pek çok şeyin içinde, pek çok şeyin nüvesinde gemi mühendislerini görüyoruz. Anıtsal okullarımızdan İstanbul Teknik Üniversitesi bunlardan biri… Türklerin gemi inşasıyla tanışması çok daha öncelere gitse de Türk-Osmanlı gemi inşa mühendisliğinin temeli önce Tersane-i Amire’deki “Tersane Mimarlığı” müessesesine dayanıyor. 18. Yüzyılda ‘’Hendesehane’’ (Hendese: Nokta, çizgi, açı, yüzey ve cisimlerin birbirleriyle ilişkilerini, ölçümlerini, özelliklerini inceleyen matematik dalı) en başta deniz mühendisliği olmak üzere askeri mühendislik eğitiminin verildiği ilk kurum…

Ardından 1773 yılında, Mühendishane-i Bahri Hümayun ile bahriye mühendisliği bir devlet politikası olarak geliştiriliyor. Sonrasında Mühendishane-i Berri-i Hümayun’a ve bugünün İstanbul Teknik Üniversitesi’ne geliyoruz. Bir anlamda, gemi mühendisliği İTÜ’nün çekirdeğini oluşturuyor.

Bir çok “ilk”in söz konusu olduğu bu meslek, örgütlenmede de bir ilki başarmış. 1954 yılında Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin hemen ardından 11 Aralık 1954’de Birinci Genel Kurulu’nu toplayarak

kuruluşunu ilan eden Gemi Mühendisleri Odası, ülkemizin ilk mühendislik meslek odası olmuş. Ne mutlu bir rastlantıdır ki, 11 Aralık aynı zamanda 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet’in emriyle Kaptan-ı Derya Hamza Paşa tarafından kurulan Tersane-i Amire’nin de kuruluş günü… Bugün sadece Gemi Mühendisleri Odası’nın kuruluşunun 64üncü Yıldönümünü değil; aynı zamanda Mühendishane-i Bahri Hümayun’un da içinde yer aldığı Tersane-i Amire’nin kuruluşunun 563üncü Yıldönümünü de kutluyoruz.

Gemi mühendislerinin, Gemi Mühendisleri Odası’nın başka bir “ilk”i de Türk Loydu… Gemi Mühendisleri Odası, kuruluşunun hemen ardından başlattığı çalışmalarla 8 yıl sonra 1962’de, Türk Loydu’nu kurmuş. Biliyorsunuz, ilk ve tek ulusal klas kuruluşumuz olan Türk Loydu, daha geçtiğimiz günlerde İMO’dan “Hedef Bazlı Standartlar Onayı” alarak hepimiz için yeni bir gurur vesilesi oldu.

Yeri gelmişken bir de öneride bulunmak istiyorum: Biliyorsunuz Gemi ve Yat Hizmetleri İhracatçıları Birliği her yıl Tasarım Yarışmaları düzenliyor. Gemi Mühendisleri Odası’nın 2009’da rahmetli Prof. Dr. Yücel Odabaşı anısına ilk kez düzenlediği “Geleceğin Gemi ve Deniz Araçları Tasarım Yarışması’nı hatırlıyorum. Gemi ve Yat Hizmetleri İhracatçıları Birliğimiz de artık gelenekselleştirdiği tasarım yarışmasını bu yıldan itibaren “Geleceğin Gemileri” konseptinde düzenlemeye başlar ve sürdürürse, bunun sektörümüz açısından önemli kazanımlar sağlayacağını düşünüyorum.

Tüm Gemi İnşa Mühendisleri’nin bu anlamlı gününü, Gemi Mühendisleri Odası’nın 64üncü ve Tersane-i Amire’nin 563üncü kuruluş yıldönümlerini en içten duygularla kutluyorum.Gemi mühendislerinden yeni başarılar ve yeni “ilk”ler beklediğimizi bir kez daha ifade ederken, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum ve nice senelere diyorum.dedi.

Editör: TE Bilişim