GMO 1. Kadın Çalıştayı Ağır Sanayide Kadının Yeri

Kadın meslektaşlarımızın maruz kaldığı ayrımcılığın önüne geçmek, sektörde toplumsal cinsiyet eşitliği bilincini oluşturmak ve eşitliği sağlamak amacıyla kurulan “GMO KADIN KOMİSYONU” ilk etkinliğini gerçekleştirdi.

GMO 1. Kadın Çalıştayı Ağır Sanayide Kadının Yeri, başlığı altında, ağır sanayide kadın mühendislerin sosyolojik olarak irdelenmesi, çalışma pozisyonlarında tercih edilme nedenleri, çalışma alanlarının kadına göre düzenlenmesi ve eşit işe eşit ücret konularına derinlemesine değinildi. Belirtilen hususlarda, akademik ve sosyal alanda geniş araştırmalara, bilgi birikimine ve tecrübeye sahip konuklarıyla beklenilenden daha verimli bir çalıştay ortaya çıktı.

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Kadın Komisyonu tarafından organize edilen, GMO 1. Kadın Çalıştayı: Ağır Sanayide Kadının Yeri, 11.02.2017 tarihinde Türk Loydu Vakfı Prof. Dr. Teoman Özalp konferans salonunda gerçekleşti.

Çalıştay, Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Sayın Nuri Uyğur, Yönetim Kurulu üyesi Pelin Yılmazcoşar ve Gemi Mühendisleri Odası Kadın Komisyonu Başkanı Zühal Can’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

Saat 10:00’da başlayan ilk oturumda; ‘’Ağır Sanayide Kadının Mevcut Durumu’’

Doç Dr. Şebnem Helvacıoğlu tarafından “Sektörde Çalışan Kadınların Mevcut Durumu”, Didem Gürbüz tarafından ise ‘’Mühendis Kadınların Çalışma Ortamında, Ailede ve Toplumsal Hayatta Ayrımcılık Deneyimleri’’ konuları, sunumları eşliğinde ele alındı.

İkinci oturumda ise; Prof. Dr. Ayşegül Yaraman “İçimizdeki Cinsiyetçilik: Bir Farkındalık Seansı’’ konulu konuşmasıyla bilgi birikimini ve tecrübelerini aktardı. Katılımcıların bakış açılarının bambaşka noktalara götürerek ufukları açtı.

Saat 13:00-14:00 arasında gerçekleşen Üçüncü Oturumda; “Ağır Sanayide Kadının Hukuki Olarak Yeri’’ konusu işlendi. Av. Binnur Tanrıverdi, Mobing, Cinsel Taciz, Çalışan Kadının Hakları konularına değindi. İnşaat Mühendisi Nevin Savran ise ‘’ISO Yönetim Sistemleri Standartları Gözüyle Kadın Çalışanlara Bakış’’ konusunu ele aldı.

Dördüncü Oturumda: ‘’Ağır Sanayide Kadının Yerinin Sosyolojik Olarak İncelenmesi’’ konusu ele alındı. Bu oturumda, Yrd. Doç. Dr. Yaprak Civelek, ‘’Modernlik ve Özgürleşim Hesapları: Mesleki Statü ve Toplumsal Cinsiyet Meselesine” değindi. Prof. Dr. Belkıs Kümbetoğlu, “Bilginin Cinsiyeti: Türkiye’de Mühendisler Üzerindeki Araştırması ile yapmış olduğu çalışmalarla elde ettiği bilgileri, katılımcılarla paylaştı. Mühendisler üzerindeki istatistiksel verilerle, kadının iş hayatındaki sosyal haklarına, çalıştayın amacına yönelik çözümler üretmek üzerine gerçekçi yaklaşımıyla büyük ilgi gördü. Psikolog Başak Çiftçioğlu ise “Mobing” konularında bilgi birikimlerini aktardı.

Beşinci oturum; Serbest Kürsüyü oluşturdu. T.C.UDHB İzmir Denizdibi Tarama Başmühendisi Dr. Ceyla İnmeler, Selah Tersanesi Makine ve Donatım Dizayn Amiri Şöhret Atikkan, Kaptan Esra Konak, Skala Ajans İcra Kurulu Başkanı Meral Er, Vira Dergisi Genel Koordinatörü Ayşe Olcay’ın ve Gemi Mühendisleri Odası Mali İşler Sorumlusu Gülsen Şani’ nin mesleki hayatlarında edindikleri tecrübeler, yaşadıkları ilginç anılar ve önerileri konuşmalarında yer aldı. Son oturumda, ağır sanayide çeşitli dallarda çalışan kadınlarımızın, yaşadıkları trajikomik olayların da aktarılmasıyla, hem güldüren hem düşündüren keyifli bir oturum gerçekleşti.

Editör: TE Bilişim