Global Yatırım'dan 10.3 milyon YTL kar

Global Yatırım A.Ş., 2006 yılı ilk üç ayında 10,3 milyon YTL kar açıkladı. Global Yatırım Holding A.Ş.'den yapılan açıklamaya göre, 2004 yılında finans, enerji ve altyapı olmak üzere üç temel alanda faaliyet gösteren bir Holding şirketi şeklinde yeniden yapılandırılan Global Yatırım Holding A.Ş. (GYH), 2006 yılının ilk üç aylık döneminde 10,3 milyon YTL kar elde etti. Şirket net karını 2005 yılının aynı dönemine göre, yüzde 88 oranında artırdı.

GYH'nin, 2006 yılı ilk üç aylık döneme ait brüt esas faaliyet gelirleri, 2005 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 58 artış göstererek, 34,3 milyon YTL (25,5 milyon dolar) olarak gerçekleşti. Bu karın yüzde 86'sı finans iş ünitesinden, yüzde 13'ü enerji iş ünitesinden oluşurken, kalan kısmı altyapı projelerinden oluştu.

Bu döneme ait konsolide karın yüzde 86'sı finans iş ünitesinden sağlanırken, finans iş ünitesi, net aracılık komisyon gelirleri 2006 yılı ilk üç aylık dönemde 9,7 milyon YTL'ye (7,2 milyon dolar) ulaştı. Açıklamada, ilgili dönemde enerji iş ünitesi şirketlerinden sadece ikisinin faaliyet gösterdiği belirtilirken, diğerlerinin ise yatırım aşamasında olduğu kaydedildi.

Bu nedenle, ilgili dönemde gerçekleşen konsolide gelirlerin yalnızca yüzde 17'sinin enerji iş ünitesinden geldiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Enerji iş ünitesinin konsolide gelire etkisi 19,1 milyon dolar olmuştur. Bu enerji şirketlerinin karı, oransal konsolidasyon yöntemi kullanılarak konsolide bilançoya yansıtılmaktadır. Yöntem, konsolidasyon dahil edilen şirketlerin Global Yatırım Holding A.Ş.'nin sahip olduğu yüzde oranı kadar tüm finansal tablo kalemlerine dahil edilmesiyle oluşmaktadır. Altyapı iş ünitesinde ise yürütülen birçok gayrimenkul projeleri henüz tamamlanmadığından ve Kuşadası Limanı'nı işleten Ege Liman İşletmeleri A.Ş.'nin faaliyetlerinin mevsimselliği nedeniyle bu döneme ait kara etkisi sınırlı kalmıştır.”

İLK ÇEYREK KARININ BÜYÜK KISMI FİNANSTAN...

Açıklamaya göre, ilk çeyreğe ait karın büyük bir kısmını finans grubu gerçekleştirirken, bu grubun karı 11,1 milyon YTL (8,3 milyon dolar), enerji grubunun karı ise 114 bin YTL (85 bin dolar) oldu.

Altyapı grubu ise henüz proje ve yatırım aşamasında olan projeler nedeniyle 0,9 milyon YTL zarar etti. Global Yatırım Holding A.Ş.'nin 2006 yılı için planladığı ve yukarı yönde revize edilmesi muhtemel 18,6 milyon dolar net kar rakamının finans grubu yüzde 32, enerji grubu yüzde 20 ve altyapı grubu yüzde 48 oranlarında katkılarıyla gerçekleşmesinin beklendiği bildirildi.

Holdingin konsolide öz kaynakları ise 31 Mart 2006 itibariyle 259,6 milyon YTL'ye ulaşırken, şirketin öz sermayesi de 139,8 milyon YTL olarak gerçekleşti. Mevcut gerçekleşmeler ışığında yıllık bazda hisse kazanç oranı ise yüzde 30 oldu.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim