Global Ports Holding’den Lizbon’a  ‘olağanüstü’ kruvaziyer terminali

Türkiye’nin küresel markası Global Ports Holding, ileri teknolojisi ve benzersiz tasarımı ile otoritelerin ‘olağanüstü’ olarak nitelendirdiği, Portekiz’in ikonik yapılarından birine imza attı. Lizbon’da 10 Kasım’da düzenlenen ödüllü yeni terminal binasının resmi açılış törenine, Lizbon yerel yönetiminin yanı sıra Portekiz hükümeti de en üst düzeyde ilgi gösterdi. Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulları Başkanı Mehmet Kutman, Global Ports Holding CEO’su Emre Sayın ve Global üst yönetiminin hazır bulunduğu törene; Portekiz Başbakanı António Costa, Denizcilik Bakanı Ana Paula Vitorino ile Lizbon Belediye Başkanı Fernando Medina da katıldı.

14’ü kruvaziyer ve 2’si ticari olmak üzere 8 ülkede toplam 16 liman ile kruvaziyer liman işletmeciliğinin dünya lideri Global Ports Holding, uluslararası başarılarına bir yenisini daha ekledi. Global Ports Holding bünyesinde yer alan Lizbon Kruvaziyer Limanı’nda inşa edilen yeni terminal binası tamamlanarak hizmete girdi. 24 milyon Euro’luk yatırımla iki yılda tamamlanan yeni terminal binası, kruvaziyer turizmde dünyanın en modern ve en etkileyici terminalleri arasında yer alıyor. Portekizli ünlü mimar João Luís Carrilho da Graça tarafından tasarlanan yeni terminalin odağında; şehirdeki sıkışıklığı önlemek amacı ile sürdürülebilirlik ve turistlerin sorunsuz dolaşımı yer alıyor. Yeni terminal, “limanda geminin kesintisiz bir uzantısını yaratma” ana fikriyle; yolcuların iniş ve binişi için mükemmel olanaklar sunuyor.

Eşsiz tasarımı kısa sürede bir ödül aldı bir ödül kazandırdı

Üstün teknolojisi ve etkileyici tasarımı ile otoritelerin ‘olağanüstü’ olarak nitelendirdiği yeni terminal, kısa sürede bir ödül aldı, bir diğerini ise Lizbon’a kazandırdı. GPH’ın hayata geçirdiği terminal, SIL Portekiz Real Estate 2017'de de “Best Rehabilitation Urban Project – En İyi Kentsel Rehabilitasyon Projesi” seçildi. Yeni terminal binası ayrıca, kente kazandırdığı yenilikçi değerlerle 2017 Wallpaper Magazine Design Awards'da Lizbon’a “Best City - En İyi Şehir” ödülünü kazandırdı.

Benzersiz olanaklarıyla Lizbon’a ivme kazandıracak

VIP yolcular ve mürettebat için özel hızlı kayıt avantajlarının da bulunduğu terminalde, yetkili makamların ofisleri ve idari birimler de yer alıyor. Güvenliğin de en üst seviyede sağlandığı yeni terminal binasında, iki adet tutma bagaj hattı ve yedi adet x-ray hattının yanı sıra ileri teknolojiye ait tüm güncel altyapılar da bulunuyor. Terminalde 80 otobüs ve taksi park yerlerinin yanı sıra 360 araçlık otopark da yer alıyor. İleri teknolojisi, konforlu, hızlı ve kaliteli hizmeti, cazip avantajları ve yüksek kapasitesi ile yeni terminalin, kruvaziyer turizmde geçen yıl 311 gemi ve 523 bin turisti ağırlayan Lizbon’a ivme kazandırması bekleniyor.

Açılışa Portekiz hükümetinden üst düzey ilgi

GPH CEO’su Emre Sayın ile liman işletmesindeki ortakları Grupo Sousa'nın CEO'su ve Lizbon Kruvaziyer Limanı Başkanı Luís Miguel Sousa’nın ev sahipliğinde 10 Kasım Cuma günü gerçekleştirilen yeni terminalin resmi açılış törenine, Portekiz Hükümeti de büyük ilgi gösterdi. Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulları Başkanı Mehmet Kutman ve Global üst yönetiminin hazır bulunduğu törene; Portekiz Başbakanı António Costa, Denizcilik Bakanı Ana Paula Vitorino ile Lizbon Belediye Başkanı Fernando Medina da katıldı.

Portekiz Başbakanı Costa “İnşası bittiğinde önemli ölçüde artış sağladı”

Törendeki konuşmasında GSYİH'nın % 7'sini ve ihracatın % 18'ini temsil eden turizmin, milli gelirlerdeki ağırlığının daha da artabileceğini belirten Portekiz Başbakanı António Costa, “Rakamlar yeni kruvaziyer terminalinin inşasını takiben yolcu sayısı önemli ölçüde artış olduğunu gösterdi. Portekiz, coğrafi konumu ile kruvaziyer turizm açısından önemli bir noktada. Son on yılda, bu tip turizm dünya çapında % 62 oranında arttı. Ancak şu anda Portekiz'de turizmin küçük bir yüzdesini temsil ediyor” dedi.

Yeni terminalin sağladığı teknoloji ve hizmet kalitesinin de otoriteler tarafından övüldüğüne de dikkat çeken Portekiz Başbakanı, Lizbon'daki yeni gemi terminaline örneği ile ülke için gerekli olan büyük altyapıların gerçekleştirilmesi için geniş siyasi anlaşmalara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Portekiz Denizcilik Bakanı “Yeni terminal Lizbon’a daha fazla turist çekecek”

“Bugün şehir, bölge ve ülkemiz için ve ayrıca genel olarak deniz ekonomisi ve özellikle turizm sektörümüz için mutlu bir gün” diyerek sözlerine başlayan Portekiz Denizcilik Bakanı Ana Paula Vitorino, “Bugün, muazzam bir büyüme potansiyeli olan bir endüstride dünya genelinde çağdaşlık ve yenilikçiliğin bir referansı olan kruvaziyer terminalimizi açıyoruz. Bunun yanı sıra şehrimiz ve sakinleri, tarihi merkezde bir başka mimari değer kazandı. Yeni kruvaziyer terminalimiz, kazandığı ödüllerin yanı sıra daha fazla ziyaretçi ve çok daha fazla turistin Lizbon'a gelmesini sağlayacak” şeklinde konuştu.

Yeni Lizbon Kruvaziyer Terminali’nin inşaatı, kuşku götürmez bir biçimde ulusal ekonomi ve Lizbon bölgesi için büyük önem arz ediyor. Biz kruvaziyer turizmini konuşurken aslında, temelde ekonomiye değer katmak için çalışıyoruz. 2016 yılında Lizbon'da kruvaziyer endüstrisi tarafından üretilen ekonomik büyüklük 29 milyon 700 bin Euro civarında. Lizbon Limanı’nda 523 bin yolcu ağırlandı. Bugün burada ülke, Hükümet ve Lizbon şehri için bir başarı hikayesini kutluyoruz. Bunun, Lizbon'un tarihi merkezinde bulunan, ulusal mimari ve mühendislik yeteneklerini bir kez daha ortaya koyan muazzam bir teknik kompleks olduğunu akılda tutmak önemlidir.

Emre Sayın “Her ülkede yerel olarak gelişmeyi arzuluyoruz”

Dünyanın en büyük ve bağımsız liman işletmecisi olarak, dünyanın farklı bölgelerinde limanlar işlettiklerine vurgu yapan Global Ports Holding CEO'su Emre Sayın, “Tüm hedefimiz uluslararası olmasına rağmen, her zaman işlettiğimiz limanların bulunduğu ülke ve bölgelerde yerel olarak gelişmeyi arzuluyoruz. Ayrı ayrı her limanımızda, her zaman kendimizi evimizde hissetmek istiyoruz. Bu güzel ülkeye katkıda bulunacak bir projenin parçası olmak bizi çok mutlu etti. Yerel ortağımız Sousa ile birlikte başta Portekiz hükümeti olmak üzere Lizbon Belediyesi ve Liman Otoritesi ile çok iyi bir işbirliği gerçekleştirdik. Görevimiz büyük cruise gemililerini ve müşteriyi getirmek, ilk aşamada bile beklentimiz %20 daha fazla müşteri. Önümüzdeki yıl %20 daha fazla yolcu bekliyoruz” diyerek, emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

Emre Sayın “Yatırımcısı olmak gurur verici”

Bu açılışın aynı zamada, GPH’in operasyonlarını genişletmek için sahip olduğu iddialı planları da işaret ettiğini belirten Emre Sayın, “Global Ports Holding’in yerel ve ulusal düzeyde Portekiz hükümeti ile ve Portekizli ortaklarımızla hayata geçirdiğimiz bu olağanüstü cruise terminali, kruvaziyer turizm için çok iyi bir örnek oluşturuyor. Yerel ekonomiye büyük fayda sağlayacak ve bölgedeki kruvaziyer turizminin gelişimini artıracak böylesine önemli bir projenin yatırımcısı olmaktan gurur duyuyoruz" açıklamasında bulundu.

Luís Miguel Sousa: “Mümkün olabilecek en iyi terminal”

Grupo Sousa CEO'su ve Lizbon Cruise Port Başkanı Luís Miguel Sousa da, “Keyifli ve uzun süren işbirliğimiz sonucunda, ‘mümkün olabilecek en iyi terminali teslim etme’ konusunda azimli partnerimiz GPH ile birlikte, terminalin açılmasından mutluluk duyuyoruz. Yeni terminal, gemilere, yolculara ve bu eşsiz şehrin sakinlerine mükemmel olanaklar sağlayacak” şeklinde konuştu.

Mehmet Kutman: “Lizbon Terminali, küresel örnek”

Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulları Başkanı Mehmet Kutman ise Dünyanın lider kruvaziyer işletmecisi olarak farklı ülke, liman ve iş kültürlerindeki en iyi uygulamaları bir araya getirme avantajına sahip olduklarına vurgu yaparak, “GPH, bu avantajı ile bulunduğu her limanda öncelikle hizmet kalitesi, verimi ve hızı konusunda önemli gelişmeler sağlıyor. Bunun yanı sıra yaptığı yatırımlarla da, yönettiği limanlarla birlikte bulunduğu bölgeye de katkı sağlıyor, kruvaziyer turizme katkı sağlıyor. GPH bu doğrultuda, inorganik büyümesinin yanı sıra organik büyümesine de güçlü bir şekilde devam ediyor. Bu anlamda Lizbon’a hediyemiz olan yeni terminal binası da, teknolojisinden tasarımına, yolcu hizmetlerinden kapasitesine kadar küresel kruvaziyer turizme örnek teşkil ediyor” dedi.

Editör: TE Bilişim