Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Olağanüstü Genel Kurulu  03 Ekim 2011 tarihinde GİSBİR Konsey Salonunda yapıldı.

Genel Kurulda hitaben bir konuşma yapan Murat Kıran; şunları söyledi:


MURAT KIRAN'IN KONUŞMASI

''Sayın  başkan , genel kurulumuza katılarak bizleri onurlandıran değerli büyüklerim,  sektörümüzün saygıdeğer temsilcileri, muhterem hanımefendiler, beyefendiler, değerli çalışma arkadaşlarım, Birliğimizin olağanüstü genel kuruluna hoş geldiniz.       Sizleri, saygı ve sevgi ile selamlıyorum.

Başta yakın zamanda kaybettiğimiz başkanımız, sektörümüzün duayenlerinden rahmetli murat bayrak olmak üzere bir önceki genel kurulumuzdan bugüne kadar ahirete uğurladığımız tüm dostlarımıza,  allah’tan rahmet diliyorum.

Rahmetli başkanımızın ülkemize ve sektörümüze değerli katkıları her zaman saygı ve takdirle anılacaktır.

Değerli  dostlarım 2001 yılındaki büyük ekonomik krizde pek çok  insanımız , İşini ve servetini hepsinden önemlisi de umudunu kaybetmişti. Türkiye’nin yeniden ayağa kalkmasının yıllar alması bekleniyordu, Ancak ; çıkış döneminde gemi inşa sanayimiz,  ağır rekabet  koşullarına karşın  yapılan yatırımlar ve kalitede dünya standartlarına  uygunluk , düşük  kar marjı,  gibi faktörleri çok iyi değerlendirmiş  ve  sağlamış olduğu  istihdam ve döviz girdisi ile ülkemizin 2001 krizinden çıkışının lokomotif sektörlerinden biri olmuştur.Bugün ise dünya tarihinin en büyük ekonomik krizini diğer tüm ülkelerle birlikte yaşıyoruz. İşlerimizin büyük oranda dış ülkelerle bağlantılı olduğu aşikardır, bu bağlamda yükümüz daha da ağırlaşmaktadır.Dünyanın 17. Büyük ekonomisi olan türkiye ekonomisi artık küresel ve büyük bir ekonomidir. Dolayısıyla bizler küresel gelişmelerin yarattığı riskleri de   yönetmek  durumundayız. Ayrıca rekabet gücümüzü artırmamız ve verimlilik problemini yapısal olarak çözmemiz kaçınılmazdır. Dolayısı ile işimiz artık geçmişe göre çok daha  zordur .Ancak, biz kendi gücümüzü biliyoruz. Bütün dünyaya sektörümüzün yani bu salonu dolduran insanların, sizlerin inancı ve becerisi ile neler yapabileceğini daha önce gösterdik. Önümüzdeki dönemde de tekrarlayacağımıza inancım tamdır. Değerli  büyüklerim, Ana hedefimiz ; gisbirimizi, farklı düşünce ve anlayışların kendisini temsil etme imkanı bulduğu , her yönüyle ülkemizin ekonomisine katkısı ile orantılı önemli ve kurumsal   bir çatı örgütü haline getirmektir. 

Saygıdeğer temsilciler ;

Malumunuz olduğu üzere ben ve arkadaşlarım, başkanımızın vefatına müteakip kardeş şirketimiz olan ve gisbir olarak kurucusu olduğumuz gisaş’ın  yönetimini de yürütmekteyiz.

Gisaş bünyesinde kurumsallaşma ve profesyonelleşme noktasında yoğun faaliyetlerimiz halen büyük bir hızla devam etmekte, gisbir’inde kendi  imkanları  ile ayakta durabileceği mali yapıya ve imkanlara kavuşması  hedeflenmektedir,

 Ancak bu süre zarfında gisbir’in varlığını sürdürebilmesi açısından heriki gözbebeği kurumumuzun aynı yönetim ilkeleri ve yönetim kurulu başkanlığı ile faaliyetlerini, sürdürmesi büyük önem arz etmektedir.

Bu kapsamda ben ve arkadaşlarıma genel kurul tarafından yetki verildiği   takdirde  ;

Kısa vadede ;  gisbir’in kurumsallaşması ve kendi  imkanları ile faaliyetlerini sürdürebileceği bir yapıya kavuşması hedefimizdir. Bunun gerçekleşmesi durumunda gisbir ve gisaş’ın farklı yönetimlere sahip olabilmeside kolaylıkla mümkün olabilecektir.

Orta ve  uzun vadede ise  birliğin örgütlenme ve üyelik yapısını  çok daha etkin, çok daha verimli çok daha katılımcı  bir duruma getirmek  ve ülkemizin dörtbir yanındaki tersaneler başta olmak üzere, tekne imal ve  çekek yerleri, gemi sanayi malzeme tedarikçileri ile alt işverenler olmak üzere sektörü oluşturan tüm unsurların çatımız  altında toplanmasına imkan sağlamak, daha öncede belirttiğim gibi ana hedefimiz olacaktır.

Son dönemdeki katılımlar ile üye sayımız 42 den 46’ya yükselmiştir.

Ancak;  denizcilik müsteşarlığımızın rakamlarına göre ülkemizde mevcut 71’i faal  125 tersane, 420 adet tekne imal tesisi ve 38 adet mega-yat üreticisi dikkate alındığında üye sayımızın olması gerekenin çok altında olduğunu görmekteyiz.

Görevlerimizden biride, kısa vadede üye sayımızı yükseltmek orta ve uzun vadede kademeli, istikrarlı ve dikkatli bir şekilde arttırmak olacaktır.

Bunun ilk adımını biraz önce onayınızdan geçen tüzük tadilatı ile atmış oluyoruz.

Böylelikle birlikten güç doğar felsefesi ile ilerlerken , sesimizi daha gür çıkaracak, daha net duyuracak, küresel gelişmelerin yarattığı riskleri de etkili bir şekilde yönetebilmemiz mümkün olacaktır.
    
  Bizler günlük sıkıntılarla boğuşurken resmin tümünü gözden kaçırmamalıyız.    

 Bu  kapsamda ;  hepimizi birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeye ve  türkiye gemi inşa sanayicileri birliğimize sahip çıkarak, mesleğimizin yarınlarını  belirleyici olmaya davet ediyorum.

 Ben ve arkadaşlarım sizlerin desteği ile bu önemli görevin sorumluluğunu üstlenmeye hazırız.''

SEÇİMLERDE KIRAN'IN LİSTESİ KAZANDI

Daha sonra gerçekleştirlen seçimde Murat Kıran'ın listesi seçildi.

Genel Kurulda listesi seçilen Murat Kıran; genel kurula hitaben yaptığı konuşmada üyelere gösterdikleri güvenden ötürü teşekkür etti. Kıran, teşekkür konuşmasında şunları söyledi:

''Genel kurulun yönetim kurulumuza göstermiş olduğu güven ve desteğe teşekkür ederim. Özellikle başkanımızın vefatı sonrasındaki geçiş döneminde yürütmede emeği geçen tüm sektör mensuplarına ayrıca şükranlarımı  sunarım.Şu andan itibaren geçmişimizdeki başarıları örnek alacak  hatalarımızdan ders çıkaracak, ancak yüzümüzü ortak geleceğimize çevirerek ,tüm mensuplarımızın asgari müşterekte buluşabilmesinin yollarını arayacağız. Bir taraftan sektörümüzü büyütürken, diğer yandan gerek eğitimiyle, gerek sağlığıyla, gerek güvenliğiyle çalışanlarımızın yaşam kalitesini yükseltmenin yollarını arayacağız.  Bugünden itibaren ortak ideallerimiz etrafında kenetlenecek, sorunlarımıza birlikte çözümler bulacak, daha demokratik, şeffaf ve katılımcı bir anlayışı öne çıkartacağız.İçinde olmaktan her zaman büyük onur ve gurur duyduğum denizcilik camiası ve gemi inşa sanayimiz, her türlü zorluğa göğüs germesini bilen, inançla ve sabırla çalışan insanların ocağı, her gün, yeni bir güçlüğü aşma mücadelesi veren insanların mekânıdır. Daha güçlü  bir türkiye’ninde  teminatıdır. Dünya denizlerinde bayrak dalgalandıran her  Turk yapımı gemi, ülkenin  ve bizim haklı gururumuzdur.  Hep birlikte çalıştık ve başardık.  Biz,  birlikte güçlüyüz. Yolumuz açık olsun.''

İŞTE GÖREV DAĞILIMI


Gündem doğrultusunda yapılan Dernek organları seçimleri sonucunda belirlenen Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Üyeleri aynı gün toplanarak aşağıdaki görev dağılımını karar altına aldı..
 
Murat KIRAN                           Yönetim Kurulu Başkanı
Salih Zeki ÇAKIR                    Yönetim Kurulu Başkan Vekili
Devrim Orkun KALKAVAN   Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Mehmet Birol ÜNER                Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Orkun ÖZEK                            Yönetim Kurulu Muhasip Üye
Orhan TORLAK                       Yönetim Kurulu Üyesi
Hüseyin MENGİ                       Yönetim Kurulu Üyesi
 

Editör: TE Bilişim