GİSBİR HASTANESİ TUZLA'NIN ŞANSI

GİSBİR Başkanı Murat Bayrak, "GSM hastanesi bu kadar yakın olmasaydı, 3 kişinin yaşamını yitirdiği filika kazasında ölü sayısı 11 olabilirdi" dedi. 
 
Tuzla’daki tersanelerin bulunduğu alan, özellikle travma kazalarının yoğun olarak yaşandığı bir bölge. Vakalara yakınlık da, sektör hastanesinin gerekliliğini şart kılıyor. Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Bayrak’ın, 2008 yılında yaşanan filika kazasından sonra “hala dün gibi anımsıyorum” dediği “Ambulans akınına uğramıştık. Herkesin kucağında bir kişi vardı. O hengamede, tıp merkezimiz sayesinde 8 kişi hayata yeniden tutundu” sözleri olay yerine yakınlığın ve donanımlı hastanenin önemini bir kez daha ortaya koyuyordu.

Tuzla tersanelerinin hemen kıyısında yetkinlik, hizmet ve ekipmanda özel; tarifede ise kamu zihniyetiyle hareket eden tam teşekküllü bir hastane bulunuyor. Hastanenin her katında bir başka armatörün maddi katkıları olmuş. 1.5 yıldır tıp merkezi olarak faaliyet gösteren kuruluş, tüm eksikliklerini tamamlayarak, artık donanımlı bir hastane hüviyetine kavuşmuş.

GİSBİR Başkanlığının yanı sıra hastanenin yönetim kurulu başkanlığını da üstlenen Murat Bayrak, mesaisinin büyük bölümünü buraya vakfetmiş. “Bir sağlık kuruluşu ne kadar tamamlanırsa tamamlansın sürekli yeni gelişmeler çıkıyor” diyen Bayrak, resmi açılışın da bu nedenle biraz geciktiğini itiraf ediyor. Ancak, bu sürede boş durmadıklarını ifade eden Murat Bayrak,

“Yaklaşık 1.5 yıl hastanemiz, tıp merkezi olarak faaliyet gösterdi. Bu aşamada daha az kadroyla, daha verimli çalışma tekniklerini de geliştirdik. Dersimizi iyi çalışıp, hazır olduğumuz anda da ruhsatımızı çıkarıp, haziran 2009 itibariyle de hastane olarak faaliyetlerimize başladık. Resmi açılışı da, lütfederlerse Sayın Başbakanımızın teşrifleriyle yapmak istiyoruz. Çünkü, burası bir sektör hastanesi. O gün sektörün sıkıntılarının da dile getirileceği bir platform olsun arzusundayız. Bu yüzden Sayın Başbakanımızdan bir gün vermesini bekliyoruz” sözleriyle anlatıyor süreci...

Tuzla, her gün onlarca iş kazasının yaşanabildiği bir bölge. Bu nedenle, acil olarak bir sektör hastanesine ihtiyaç kaçınılmaz. GSM de, işte bu ihtiyaç göz önüne alınarak hayata geçirilmiş. Tuzla Devlet Hastanesi’nin, travma kazalarına yanıt verecek yeterlikte olmadığı için mecburen Kartal Devlet Hastanesi’ne gidildiğinin altını çizen Bayrak,

“Bu da oldukça önemli zaman kayıplarına yol açıyordu. Böyle yitirdiğimiz birçok hastamız var” diyerek, o günlerde çok ses getiren fakat bu yönü hiç gündeme gelmeyen bir olayı aktardı: “Tıp merkezi olarak faaliyet gösteriyorken, herkesin bildiği bir filika kazası yaşandı. Orada 3 tersane çalışanımızı kaybettik. Bir anda tıp merkezimiz ambulans akınına uğradı. Herkesin kucağında bir kişi vardı. O hengamede, tıp merkezimiz sayesinde 8 kişi hayata yeniden tutundu. Yani, eğer bu yakınlıkta bir tıp merkezi olmasaydı, ölü sayısının 11 olması işten bile değildi. Çünkü, hepsi ağır boğulma vakalarıydı.”

gisbir-hastane2.gif

Tüm branşlarda hizmet veriliyor

Bütün branşlardaki talepleri karşıladıklarını belirten Bayrak,

“Hijyenik bir ortamda 5 yıldızlı otel kalitesinde hizmet veriyoruz. Tüm sağlık personelimizin de ilk önceliği ‘önce insan’ anlayışıdır. Sağlıkta yeni bir imaj ve anlayışı ortaya koyma arzusundayız. Tedavi kapıda başlar. Hastalarımızı karşılayan personel bile diğerlerinden farklıdır. Bu nedenle, sürekli başka hastanelere transfer oluyorlar. Ancak, bu konuda kimseye kırgın değiliz. Çünkü, biz kendimizi bu konuda bir eğitim kurumu olarak görüyoruz. Bu eseri, 25 milyon dolarlık bir yatırımla meydana getirdik.

Mevcut sağlık ekipmanlarımız, bu hastane gibi 3-4 hastaneyi donatacak kapasitede. Bugün Anadolu Sağlık Merkezi’nde ne varsa bizde de o var. Ayrıca, bu teçhizatların tamamı da yeni. Ancak, binamız biraz küçük geliyor. Şimdi de hastanemiz faaliyet halindeyken büyütme çalışmaları yapıyoruz. Yatak kapasitesini artırıp, yoğun bakım ünitelerimizi çoğaltmayı planlıyoruz. Şu andaki yatak kapasitemiz 35 oda, 6 suit odada 70 yatakla hizmet veriyoruz. Yapacağımız reorganizasyon çalışmalarıyla oda sayımızı 100’e yatak kapasitemizi de 150’ye çıkarmak amacındayız” ifadelerini kullanıyor.  

Yalnızca sektöre değil, herkese açık

Kar amaçlı bir kuruluş olmadıklarının altını özellikle çizen Başkan Murat Bayrak, “Burası bir sektör hastanesi olarak açıldı ama artık bir halk hastanesi diyebiliriz. Çünkü, her kesime hizmet veriyoruz. Kar amaçlı bir kuruluş  değiliz. Döner sermayenin tek hedefi, çalışanı ve hizmet verdiği hastalarını mutlu etmek; karşılığında da sistemi sürdürecek bir miktara ulaşmaktır. Kendimizi devlet hastanesi fiyatına çalışan özel hastane olarak tanımlayabiliriz” diyor.

Filika kazasında ne olmuştu.

18 Ağustos 2008’de yapılan filika testi sırasında bir dram yaşanmıştı. Test edilen filikanın halatı koparak denize düşmüş, camların kırılmasıyla da dolan sular neticesinde,  içerdeki 16 kişiden 3’ü hayatını kaybetmişti. 

Selçuk ONUR - PERŞEMBE ROTASI

 

 

Editör: TE Bilişim