Girne Antik Liman içerisinde faaliyet gösteren ve müzik yayını yapan işletmeler ile aşırı ve kirli sesten rahatsızlık duyan işletmeler arasındaki anlaşmazlık devam ediyor. Haberal Kıbrıslı Gazetesi’nin liman içerisinde yaptığı röportajlar sonrası oluşan genel kanı “evet müzik olmalı, ancak belirli bir saate kadar ve de rahatsız edici olmamalı” şeklinde oldu. Farklı işletme ve farklı görüşte işletmecilerle görüşen gazetemiz limanın nabzını tuttu.  

“Müzik olmalı”

Ertuğrul İDER (Harbour Balıkçılık, işletmeci): “Burası bir turizm mekânı. Burada gece yarısına kadar, hatta 01:00 sıralarına kadar müzik olmalı. Kıbrıs’ta başka gidecek neresi var? Gidin bakın, Antalya, Kemer, Bodrum, Marmaris gibi Türkiye’deki turizm mekânlarına müzik var ve cıvıl, cıvıl.”

Tolga YILMAZ (idareci): “Kıbrıs’ın en güzel yerlerinden limanda elbette müzik olmalı. Zaten müzik olmazsa burası çalışmaz. Biz yabancı müzik ağırlıklı çalıyoruz burada. Genellikle yabancıların arzu ettiği parçaları sunuyoruz. Turistler kesinlikle müzik istiyorlar.”

“Gürültü kirliliği yaratılıyor”

Fatih SEYHAN (tekne çalışanı): “Burada eğer gece 12:00’den sonra da müzik yapılır ve bu saat 02:00-03:00’lere kadar devam ederse kimse uyuyamaz. Hani solo tarzı gitar gibi müzikler yapılsa neyse! Darbukalı, davullu, yüksek desibelli müzikler sadece gürültü kirliliği yaratıyor. Tabi bu turizm ise! Bir restoran başka müzik çalıyor, diğeri başka ve birbirlerinin müziklerini bastırmak için sesleri sonuna kadar da açıyorlar. Buraya yalnız eğlenmeye gelmiyor insanlar, burası aynı zamanda otellerin ve evlerin de olduğu bir mekân, onları da düşünmek gerekir.”

“Bazen müzikler birbirine karışıyor”

Angela GÖKAŞAN (Corner Restoran işletmecisi): “Hafta sonları 01:00 veya 02:00’ye kadar müzik olabilmeli, hafta arası ise saat 12:00’de müzik son bulmalı. Zira burada konaklayan insanlar var. Bunların arasında ülkemize dinlenmeye gelmiş turistler de yer alıyor. Burada çoğu restoran farklı müzik yapıyor ve bazen müzikler birbirine karışıyor. Biz müzik yapmıyoruz. Zaten yapsak her taraftan gelen müzik sesleri iyi bir müzik dinlemeyi engelleyecek. O sebepten biz müzik ihtiyacı hissetmiyoruz.”

Gece 02:00-03:00’a kadar müzik olmalı

Cengiz SÜMBÜL (Chimera restoran çalışanı): “Burası turistik bir mekân. Müziksiz olamayacağını düşünüyorum. Zaten müşteriler kendileri talep ediyor. Bana kalırsa 02.00-03.00’e kadar müzik yapılabilmeli.”

“Biz müziği bitirdik gidin evinize”

Metin UZUN( Boath Cafe-müzisyen): “Biz tekne üzerindeki mekânımızda müzik yapıyoruz ve gelenler muazzam keyif alıyor. Canlı müzik insanların isteklerine cevap veren ve kafalarını dağıtan bir ortamı sağladığından tercih ediliyor. Siz saat 12.00’de müziği sonlandırırsanız, bunun anlamı, ‘biz müziği bitirdik, artık siz evinize gidin kardeşim’ demektir. Biz burada müziği saat 01.00’de bitiriyoruz. Ama hafta sonları daha da uzun olması gerekiyor.”

“İşletmeciler duyarlı davranmalı”

Mahmut TOPÇEKEN (Trypiti Restoran işletmecisi): “Burası turistik bir liman olduğu için insanlar buraya eğlenmeye geliyor. Bu sebepten gece saat 02:00 sıralarına kadar müzik yayınının olması gayet normaldir. Ancak işletmeci arkadaşlar ses konusunda uyumlu davransalar sorun çıkmaz. Her biri farklı şekilde seslerini yükseltince, gürültü kirliliği yaşanıyor. Bazen akşamüstü 17:00-18:00 sıralarında çok erken müzik sesini açıyorlar, bu da rahatsızlık yaratıyor. Müziğin saat 20:00’den sonra yapılması daha güzel olur.”

“İnsanlar buraya eğlenmeye geliyor”

Mehmet DÜZCE (Martı Restoran işletmecisi): “Saat 02:00’ye kadar fazla olur bence. 01:00’de müziği kesmek en iyisi. Burası turistik bir mekân. İnsanların bu saatte rahatsız olacağına inanmıyorum, ama daha da geç saatler olmaz kanımca. Limanın daha önceki durumunu hepimiz biliyoruz. Şurada bir iki senedir liman canlanmaya başladı. İnsanlar buraya eğlenmek için geliyor. Türkiye’de sabaha kadar müzik yapılan yerler var. Dediğim gibi saat 01:00’e kadar yapılan müzikten kimse rahatsızlık duymaz.”

“Aşırı gürültü turistleri kaçırdı”

Tony JHUL (White Pearl Hotel idarecisi): “Bizim otelimizde daha çok yabancı müşteri konaklıyor. Özellikle yabancılar ilk geldiğinde sordukları şey, “Burada müzik yayını yapılıyor mu? Kaça kadar müzik yapılıyor?” oluyor. Hatta bazı müşterilerimizin daha günü olmasına rağmen aşırı gürültüden kaçtığını biliyorum. Bu da bizim zararımıza oluyor. Gece 12.00’ye kadar neyse, ama çoğu kere dozunu kaçırıyorlar. Aşırı gürültü nedeniyle geç saatlere kadar kimse uyuyamıyor.”

“Bu liman sadece onlara ait değil”

Fikret GENCER (yat işletmecisi): “Bazı restoran işletmecileri yasak olarak uyguladıkları bir şeyi yetmezmiş gibi, daha da uzatmak isterler. Bunlar davullu, darbukalı turizm adına gürültülü müzik yapmak isterken, bazılarının da aşırı gürültü kirliliğinden müşterileri kaçırıyor. Otellerden bahsediyorum. Hemen üst tarafımızda bir otel var ve gece yarısına kadar devam eden bu gürültülü müzik yüzünden turistler oteli terk ediyor. Bizler de yatçılar olarak limanda yıllardır ekmek yeriz. Ancak onlar gece yarısına kadar müzik yapacak diye uykusuz kalamayız. Çoğu yatçı yatında geceliyor. Hadi 12.00’ye kadar neyse, ama daha da ilerisine hayır. Burada sadece onlar yok. Kapalı alanda müzik yaparlar, kimse rahatsız olmaz anlarım; ama açık alanda başka işletmecileri zarara uğratıp müzik yapmak haksızlık olur. Ayrıca yaptıkları müzik değil, gürültü kirliliği yaratan sesler.”

Editör: TE Bilişim