Giresun afet bölgesi ilan edildi 

Giresun diye bir yer yok artık, tüm şehir sular altında!

Giresun 5 günde ikinci kez sele teslim oldu. Yüzlerce ev ve işyeri sular altında kaldı, ilçelerle ulaşım kesildi. 12 saat aralıksız yağan yağmur sonucu kentin bütün altyapı sistemi çöktü. Giresun Belediye Başkanı CHP’li Kerim Aksu, tüm belediyelerden vidanjör ve motopomp yardımı isterken, suların Karadeniz Sahil Yolu yüzünden denize ulaşamadığını ve şehri bastığını söyledi

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin sahil kesiminde bir haftadır etkisini gösteren yağmur, 5 günlük aranın ardından Giresun’u yeniden vurdu. Önceki akşam saat 19.00’da başlayan ve sabaha kadar aralıklarla etkisini sürdüren şiddetli yağış nedeniyle kentin ana arterleri trafiğe kapandı. Kentte yüzlerce dükkan ve konutun alt katlarını su basarken, şehrin doğu yakasındaki Aksu, Boğacık ve Sütlaç dereleri taştı. Aksu deresinin taşması sonucu yer yer heyelanların meydana geldiği Giresun-Sivas karayolu ulaşıma kapandı.

Giresun’un tarihinde böyle bir yıkım görmediğini söyleyen Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, çevre belediyelerden yardım istedi: “Yüzlerce vidanjöre ve motopompa ihtiyacım var. Belediye santralleri kilitlendi. Yardım çığlıkları atılıyor. Malı mülkü, yolları bir kenara bıraktık, gücümüz yetmiyor artık. Cana zarar gelmemesi için uğraşıyoruz. Bu yağmurda insanın yapacağı, makinenin yapacağı bir şey yok. Ekiplerimiz çalışıyor. Tek amacımız can kaybı olmadan bu afeti atlatmak. Şu anda acil olarak vidanjöre ve motopompa ihtiyacımız var. Her ilden yardım istiyoruz.”

Sahil yolu kenti mahvetti

Karadeniz Sahil Yolu ile ilgili eleştirilerinin haklı çıkmasından büyük üzüntü duyduğunu da belirten Aksu, “Bu yol sadece koyları ve doğal güzellikleri değil şehirleri de mahvetti. 50 metre ilerde deniz var ve suyu aktaramıyoruz. Derelerin önüne setler yaptılar, yataklarını değiştirdiler. Böyle bir derenin akması mümkün değil. Bu yolu tekrar planlamak lazım. Yağmurla yaşamayı Karadeniz halkının öğrenmesi, yağmura göre yapı sağlaması lazım” dedi.

‘Otoyol sulara set çekti’

Uzmanlar da Karadeniz Otoyolu’nun yaşanan sel felaketinde etkin rol oynadığı görüşünde. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fazıl Çelik, “Karadeniz sahili boyunca, denizden 4-5 metre yüksekte inşa edilen kıyı dolgu yolları, birçok kıyı yerleşimini çukurda bıraktığı halde drenaj (su tahliye kanalları) yeterli kapasitede inşa edilmedi. Böylece kıyı dolgu yolları, kıyı yerleşimlerinin önünde adeta birer baraj görevi yapmış; binaların alt katlarının su altında kalmalarına sebebiyet vermiştir” dedi.

‘Mühendislik hatası’

Karadeniz Ulaşım ve Çevre Gönüllü Çalışma Grubu Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu da sahil yolunun sele neden olduğunu söyledi: “Projenin pek çok yanlışı vardı. Ekonomik ve siyasal rantı esas alan bu projeyle seçilen bu yol, bölgede birçok onarılmaz yaranın açılmasına neden oldu. Yaptığımız uyarıların bir başlığı da, özellikle kıyı kentlerinin sel ve taşkınlar ile deniz tahribatına açık hale geldiği yönündeydi. Nitekim Giresun bu iddiamızın kanıtı.”

4.2 milyar dolarlık proje

Nİsan 2007’de Başbakan Erdoğan tarafından açılan sahil yolu, yaklaşık 4.2 milyar dolara mal olmuştu. 542 kilometrelik yolda, 27 kilometre uzunluğunda 263 adet köprü, 41 kilometre uzunluğunda 12 adet tek tüp tünel, 18.5 kilometre uzunluğunda 20 adet çift tüp tünel var. Karadeniz sahil yolu, Samsun’dan Sarp’a kadar, 6 il, 63 ilçe, 17 bucak merkezi, 9 liman, 2 havaalanı ve bir çok yerleşim birimine uzanıyor.

Afet bölgesi ilan edildi

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Giresun’un afet bölgesi ilan edildiğini açıkladı. Giresun Belediye Başkanı Aksu’nun yardım çağrısı üzerine kente başta CHP’li belediyeler olmak üzere birçok ilden yardım gitti. Kızılay da çadır ve yiyecek yardımı götürdü. Yağışın kentin ana arterlerini sular altında bırakması nedeniyle şehir içi ulaşım felç oldu, sokaklarda büyük çukur ve çökmeler meydana geldi. Belediye itfaiye ekiplerinin dün gece ve bu sabah mahsur kalan toplam 16 kişiyi kurtardığı öğrenildi. Hasar tespit çalışmaları ise sürüyor.

Son 24 saatte metrekareye 157.2 kg yağmur yağdı

Meteoroloji’ye göre Giresun’a son 59 yılın rekor yağışı düştü. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, metrekareye 20 Temmuz’da 135, dün ise 157.2 kilo yağış düştüğünü söyledi. Bölgede en son metrekareye 128 kilo ile 1981’de rekor yağış ölçülmüştü. Meteoroloji yetkilileri, kente son 8 günde metrekareye 405 kilo yağış düştüğünü ve bunun da 100 yılın en büyük sel felaketine yol açtığını bildirdi.

SELZEDE KADINDAN BAKAN’A TEPKİ

Gösteriş için gelmeyin!

Uçakla geldiği Trabzon’dan, incelemelerde bulunmak için Giresun’a giden Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir’e Keşap İlçesi’ne bağlı Yolağzı Köyü’nde bir kadın tepki gösterdi. Bölgede selden zarar gören bir köprüyü inceledikten sonra aracına giden Bakan’ın yolunu kesen Yüksel Güzel, “Buraya gösteriş için gelmeyin. Bizim de sorunlarımızı dinleyin” diyerek, Yolağzı deresinin kenarındaki evinin her su taşkınında zarar gördüğünü, başvurmasına rağmen hiçbir önlem alınmadığını söyledi. Bunun üzerine AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve Vali Mustafa Yaman’la birlikte kadının evinin olduğu bölgeye giden Bakan Demir, yetkililere ilgilenilmesi talimatını verdi. Güzel’in elini tutarak teselli eden Bakan, daha sonra Giresun’a hareket eti.

Editör: TE Bilişim