Gezi Tekneleri ve Kişisel Deniz Taşıtları Yönetmeliği yayımlandı

Gezi Tekneleri ve Kişisel Deniz Taşıtları Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösterecek onaylanmış kuruluşların görevlendirilmelerinde ve denetiminde esas alınacak temel kriterler belirlendi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının, Gezi Tekneleri ve Kişisel Deniz Taşıtları Yönetmeliği kapsamında faaliyette bulunacak onaylanmış kuruluşların taşıması gereken nitelikler, görevlendirilmesinde esas alınacak temel kriterler ile görevlendirme usulleri, yükümlülükleri ile faaliyetlerinin izlenmesi, denetlenmesi ve idari yaptırımlara ilişkin usul ve esasları kapsayan tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, yönetmelik kapsamına giren ürünlerin uygunluk değerlendirmesini gerçekleştirmek üzere, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunan uygunluk değerlendirme kuruluşları, ilgili mevzuat çerçevesinde başvurularının uygun bulunması halinde onaylanmış kuruluş olarak görevlendirilecek.

Onaylanmış kuruluş, ürünlere yönelik teknik bilgi, muayene ve denetim tecrübesine sahip olan yeterli sayıda uzmanı bünyesinde bulunduracak. Kuruluş tarafından kullanılacak olan laboratuvar, belirlenen standartlar kapsamında yetkinliğe sahip olacak.

Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğüne yapılan onaylanmış kuruluş başvurularının değerlendirilmesinde, TS EN ISO/IEC 17065 standardına göre akredite edilmiş olma şartı aranacak.

Gezi Tekneleri ve Kişisel Deniz Taşıtları Yönetmeliği kapsamında atanan onaylanmış kuruluşlar, söz konusu teknik düzenleme kapsamındaki faaliyetlerinden dolayı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğüne karşı sorumlu olacak. Bu kapsamda yer alan onaylanmış kuruluşların gözetimi ve denetimi görevi Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğünce yürütülecek. Genel Müdürlük gerekli görmesi halinde resen veya şikayet üzerine onaylanmış kuruluşları haberli veya habersiz olarak denetleyecek.

Editör: TE Bilişim