Sarıbaş’tan GESTAŞ Önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Çanakkale Boğazı ile Ege Denizi ve Marmara Denizi'nde yolcu, araç ve yük taşımacılığı yapan GESTAŞ ile ilgili TBMM'ye araştırma önergesi sundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na GESTAŞ ile ilgili alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla bir komisyonun kurulabilmesi için araştırıma önergesi veren CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş;

“GESTAŞ Denizcilik Turizm Ticaret Anonim Şirketi, 2006 yılında; Çanakkale Boğazı Bölgesi ile Ege Denizi ve Marmara Denizinde yolcu, araç ve yük taşımacılığını yürütmek, bu hatları işletmek, kiraya vermek veya kiralamak amacı ile kurulmuş şirkettir. Şirket, 18/08/1982 tarihinde %95 sermayesi Çanakkale İl Özel İdaresine ait, 30 milyon Türk Lirası sermaye ile GESTAŞ Geleneksel El Sanatları ve Ticaret Anonim Şirketi olarak kurulup, 15/08/2006 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurulunda alınan kararla, amaç ve faaliyet konusunda değişiklik yapılarak, GESTAŞ Deniz Ulaşım Turizm Ticaret Anonim Şirketi adını alarak, Çanakkale Boğazında yolcu, yük ve araç taşımacılığı faaliyetlerine başlamıştır.

GESTAŞ Denizcilik Turizm Ticaret Anonim Şirketi, kurulduğunda toplam beş Hat’ta, dokuz gemisi ve ikiyüze yakın personel ile hizmet vermeye başlamış. Bugün itibari ile yirmiye yakın gemi ve beş yüze yakın personeli ile Çanakkale Boğazı Bölgesi ile Ege Denizi ve Marmara Denizinde; Çanakkale Limanından Eceabat, Kilitbahir, Bozcaada, Gökçeada ve Lâpseki Limanları ile Kepez-Eceabat, Kabatepe-Gökçeada ve Geyikli-Bozcaada Limanlarına karşılıklı, Avşa Limanında Marmara, Paşa Limanı, Erdek ve Ekinlik arası karşılıklı, Marmara Adasından Paşa Limanı, Erdek ve Ekinlik’e karşılıklı, Erdek’ten Marmara’ya, Ekinlik’ten Paşa Limanı ve Erdek, Erdek’ten Marmara adasına kadar pek çok hatta yolcu, araç ve yük taşımacılığı yapmaktadır.

Çanakkale Boğazı, Marmara ve Eğe Denizinde yolcu, araç ve yük taşımacılığı ile Çanakkale Limanına ait iskelelere yanaşan veya açıkta demirleyen gemilere liman hizmetleri vermekte olan bu güzide kuruluşumuz, son yıllarda yapmış olduğu gemi kiralama ihaleleri ile gemi ve liman tamir, bakım ve yenileme hizmetleri ihalelerinin sıklığı (düzenli olarak nerede ise her ay maaşa bağlar gibi) ve ihaleleri genellikle aynı firmaların almış olması ile dikkatleri üzerine çekmektedir.

İhaleleri alan firmaların genellikle İktidarın İl-İlçe Yöneticileri, çocukları ile eş dost ve yandaşlarına ait firmalar olduğu iddia edilmektedir. Çanakkale Boğazı Bölgesi ile Ege Denizi ve Marmara Denizinde yolcu, araç ve yük taşımacılığının tek söz sahibi ve tekel konumundaki GESTAŞ’ta bir yolcunun 15 TL’ye, otomobilin 25-30 TL, kamyonun 60-90 TL, TIR’ın 100-270 TL, Traktörün 32-64 TL, 1 m3 yükü 7 TL’ye taşınıp çok ciddi paralar kazanarak, kâra elde etmesi gerekirken, ne yazık ki bu güzide kuruluşumuzun sürekli zarar ettirildiği iddia edilmektedir.

GESTAŞ Denizcilik Turizm Ticaret Anonim Şirketi’nin gemi ve liman tamir, bakım ve yenileme hizmetleri ihaleler üzerindeki iddia ve şaibeler ile kiralanan gemilerin kimlerden kaça kiralandıklarının araştırılması, ihalelerde hile, usulsüzlük ve yolsuzluk var ise ortaya çıkarılması, kanunsuz işlemler yapıldı ise yapanlar ve kurumu zarara uğratan sorumlular hakkında yasal işlemlerin başlatılması ve bir daha usulsüzlük ve yolsuzluk yapılmaması ve kurumun kâra geçirilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacı ile Anayasamızın 98. İçtüzüğümüzün 104 ve 105. maddeleri gereğince bir komisyonunun kurulabilmesi için araştırıma önergemizin kabulünü arz ederiz” dedi.

Editör: TE Bilişim