İMEAK (İstanbul, Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz) Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Adayı Salih Zeki Çakır, Anayasa Mahkemesi’nin oda ve borsa başkanlarının iki dönemden fazla seçilmesini engelleyen yasanın iptaline dönük verdiği kararı değerlendirdi. “Anayasa Mahkemesi demokrasiden yana tavır koymuştur” şeklinde konuşan Çakır, odalarda değişimin şart olduğunu bunu da sektördeki üyelerin ortak aklının ve iradesinin sağlayacağını ifade etti.

Salih Zeki Çakır’ın açıklaması şöyle;

“Anayasa Mahkemesi (AYM) verdiği kararla, TOBB başta olmak üzere tüm oda ve borsa başkanlarının yüzde 80’inin önümüzdeki seçimlere girmesine engel olan ‘Üst üste iki dönem yönetim kurulu başkanlığı yapmış olanlar, aradan iki seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve yeniden seçilemezler’ hükümlerini iptal ederek yürütmesini durdurdu. Bu kararla hali hazırda ikinci dönemini doldurmakta olan mevcut oda ve borsa başkanlarına seçimlere katılma yolu açılmış bulunuyor.

Daha önceki açıklamalarımda da bu konudaki tavrımı açıkça dile getirmiştim. AYM’nin kararını doğru buluyoruz. Anayasa Mahkemesi demokrasiden yana tavır koymuştur. Evet, Türkiye’nin ve dünyanın gelişimine paralel şekilde her sektörde değişim kaçınılmazdır.

Statüko, durağanlık, korumacılık, zümrecilik hiçbir sektöre fayda getirmez. Ancak bu değişim doğal ve demokratik olmalıdır. Odalardaki değişime mahkeme değil üyeler karar vermelidir. Sektördeki üyelerin ortak aklı, iradesi ve tercihi değişimi sağlayacaktır. Böyle bir değişim denizciliğimizin lehinedir.”

24 Kasım 2012’de Deniz Ticaret Odası yönetim kurulu başkan adaylığını ilan eden Salih Zeki Çakır, adaylık süreciyle ilgili önümüzdeki günlerde sektörü ve kamuoyunu bilgilendireceğini ve projelerini paylaşacağını söyledi. Antalya, Bodrum, Fethiye, İskenderun İzmir, Marmaris, Karadeniz Ereğli’de de şubeleri bulunan Deniz Ticaret Odası’nın kongresinde 8 bini aşkın oy kullanılacak. İMEAK DTO Kongresinin Mart ayı içinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Editör: TE Bilişim