Genesis İzmir'e Davet Edildi

İZMİR - Kruvaziyer turizminde son beş yılda gerçekleştirdiği atılımla Akdeniz `in tanınan limanları arasına giren İzmir `de, yeni kruvaziyer limanı için proje geliştiren İzmir Ticaret Odası -İZTO , yapımı süren dünyanın en büyük kruvaziyer gemisi Project Genesis `in ilk seferinin İzmir `den başlatılması için Royal Caribbean International şirketine davet mektubu gönderdi.

Demirtaş, İZTO `nun gelen yolcuların ayak bastı ücretlerini ödemesiyle birlikte başlayan çalışmalarla İzmir `in kruvaziyer turizminden aldığı payı hızla artırdığını belirtti.

Uygulamanın başladığı 2003 yılında düzenlenen beş seferle 3271 yolcunun geldiği İzmir Limanı `nın 2004 yılında 32 seferle 77 bin, 2005 yılında 26 seferle 58 bin, 2006 yılında 94 seferle 183 bin 198 yolcu ve 2007 yılında 122 seferle 288 bin 17 yolcuyu ağırladığını ifade eden Demirtaş, 2007`de yıl boyunca sürecek seferlerle 400 bin yolcu beklediklerini açıkladı.

İzmir `in geçen yıl İstanbul `u geride bırakarak Kuşadası Limanı `ndan sonra ikinci sıraya yükseldiğini söyleyen Demirtaş, bu yolla İzmir `e, özellikle İtalya ve ABD `den gelen turist sayısında önemli bir yükselme görüldüğüne dikkati çekti.

Özelleştirilen İzmir Limanı `ndaki mevcut yolcu limanının ihtiyaca yanıt veremez durumda olduğunu kaydeden Demirtaş, Avrupa `nın en iddialı kruvaziyer limanının yapımı için çalışma başlattıklarını söyledi.

Üçkuyular İskelesi`nde yapılacak olan limanın aynı anda sekiz geminin yanaşabileceği büyüklükte ve iddialı bir mimariye sahip olacağını ifade eden Demirtaş, projeyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan `a anlatarak destek isteyeceğini belirtti.

İzmir `in bu konudaki potansiyelini değerlendirebilmesi için ismini daha çok duyurması gerektiğini ifade eden Demirtaş, kent olarak bu konuda daha iddialı girişimlerde bulunacaklarını belirtti.

Dünya kruvaziyer turizm sektöründe yapımı devam eden en büyük kruvaziyer gemi Genesis `in büyük heyecan yarattığına dikkati çeken Demirtaş, şöyle konuştu:

"6400 yolcu kapasiteli bu geminin ilk seferinin İzmir `den başlaması için gemiyi işletecek olan Royal Caribbean İnternational Başkanı Adam M. Goldstein`a bir davet mektubu gönderdik.

Mektupta İzmir `in tarihin en önemli liman kentleri arasında olduğunu anlatarak odanın son dönemde yaptığı çalışmalar ve yeni kruvaziyer limanı projesi hakkında bilgi verdik. Suya indirilmiş en yeni kruvaziyer gemilerin İzmir `i ziyaret ettiğini ifade ettiğimiz mektupta, İzmir `in Genesis `in yapım sürecini dikkatle izlediğini belirttik.

Mektupta yapımı 2009 Kasım `da bitecek Genesis `in ilk seferine İzmir `den büyük bir törenle başlamasını talep ettik. Genesis `in ilk seferini İzmir `den başlatması Avrupa `nın 6, dünyanın 17. büyük ekonomisi olmasının yanı sıra 70 milyon nüfusuyla büyük bir potansiyeli olan ülkemizin de bu turizme katılması açısından anlamlı bir başlangıç olabilir."

Titanic `ten 5 kat daha ağır

Dünyanın en büyük kruvaziyer şirketlerinden olan Royal Caribbean International `ın siparişini verdiği Genesis , 6 bin 400 yolcu kapasitesiyle dünyanın alanında en büyüğü. Yapımı Finlandiya `nın Turku Limanı `nda süren 360 metre uzunluktaki gemi Eyfel Kulesi `nden 40 metre daha yüksek.

47 metre enindeki 220 bin tonluk gemi donanımıyla birlikte 1,24 milyar dolara mal olacak.

Genesis halen en büyük gemi olan 2600 yolcu kapasiteli Queen Mary 2 gemisinden yüzde 47 daha fazla kapasiteye sahip olacak.

Genesis Titanic `ten beş kat daha ağır olacak.

Ayakbastı ücretine destek istemişti

2003 yılından beri büyüme gösteren kruvaziyer turizminde ayakbastı ücreti konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş bir süre önce diğer odalardan bu konuda destek istemişti.

Tek başlarına 606 bin 257 turist için toplam 1 milyon 541 bin YTL ayakbastı ücreti ödediklerini bildiren Demirtaş "Seferler başladı ama ayakbastı ücretlerini paylaşma konusunda şu ana kadar iki kurumdan olumsuz yanıt geldi. Diğerlerinden ses çıkmadı," demişti.

Kruvaziyer turizminde beşinci zafer yılına girdiklerini belirten Demirtaş "Beş yıl önce Türkiye kruvaziyer turizminde yüzde 0 olan payımız odamızın öncülük ettiği çalışmaların sonucu olarak yüzde 24`e yükseldi. 2007 yılında zirve yaptık, 122 seferle 288 bin turist geldi,"

turkiyeturizm.com

Editör: TE Bilişim