Üniversitede Gemi Kaptanlığı bölümünü bitiren ve mezun olur olmaz dünyanın bütün okyanuslarını defalarca dolaşan Aydınlı genç gemi kaptanı Ozan Yeşil, gittiği ülkelerle ilgili ilginç izlenimleri Mücadele muhabirine anlattı.

 Mezun olduktan sonra okyanusları aşan dev yük gemilerinde kaptanlık stajı yaparak dünyayı dolaşan, ardından zamanla 3. kaptan olan, kısa bir süre önce de 2. kaptanlığa yükselen Ozan Yeşil, bu yolculuklar sırasında birbirinden ilginç ülkelere gitmiş ve birbirinden ilginç manzaralarla karşılaşmış. Brezilya'da Alex forması giyenler de buna dahil.

 Kaptan Ozan Yeşil, mücadele muhabirinin sorularına verdiği yanıtlarda, izlenimlerini özetle şu şekilde dile getirdi:

 Balinalar ve Foklar Arasında Yolculuk

 "Böyle genç bir yaşta dünyanın bütün okyanuslarını dolaşmış olmak gerçekten çok farklı bir duygu. İçimden dünya ne kadar da küçükmüş diyorum. Ama dünyanın her bir köşesi birbirinden bir o kadar da farklı ve heyecan verici.

 Örneğin Afrika'yı güneyden dolaşırken Cape Burnu'nun güneyine kadar iniyoruz ve Güney Kutbu'na epeyce yaklaştığımız için soğuk denizlerde yol alıyoruz. Bu nedenle sık sık balinalarla ve foklarla karşılaşıyoruz."

 "Afrika'da Açlık ve Sefalet Dizboyu Ama Yine de Neşeli İnsanlar"

 "Bugüne kadar pek çok farklı ülkenin limanlarına uğradık. Gördüğüm her ülkenin kendine özgü farklılıkları var. Mesela Avustralya'nın doğası muhteşem ve beni çok etkiledi. Aynı şekilde Kanada'yı da çok beğendim ve insanlar Kanada'da çok iyi şartlarda yaşıyorlar. Çok huzurlu ve güzel bir ülke. Afrika ülkelerinin doğası da çok güzel ama insanlar çok sefil şartlarda yaşıyorlar. Açlık, sefalet ve suç oranları çok yüksek. İnsanlar çok kötü şartlarda yaşıyorlar. Ama yine de Afrika insanları bunca sefaletin içinde neşelerini koruyabiliyorlar, gülümseyebiliyorlar. Yabancıları hiç yadırgamıyorlar. Ama Afrika devletlerinin hukuk ve güvenlik teşkilatları çok zayıf ve suç oranları çok yüksek olduğu için bir yabancı olarak oralarda dolaşmak pek güvenli değil."

 "Bir Turist İçin En Güvenli Ülke Küba"

 "Bir denizci ya da bir turist için bence en güvenli ülke Küba. Küba'da çok sıkı bir devlet rejimi olduğundan, ülkeye yıllardır Uluslar arası ambargo uygulandığından ve bu nedenle ülkenin en büyük gelir kaynağı turizm olduğundan, ülkeye gelen bir turist veya bir denizci hiçbir endişe taşımadan Küba sokaklarında dolaşabiliyor. Küba'da bir turiste kötü davranmak en büyük suç ve bu konuda hiç tolerans göstermiyorlar. Hal böyle olunca turistler de kendilerini büyük bir güven içinde hissediyorlar."

 "Avrupalı Bizi Sevmiyor"

 "Avrupa'da ise durum çok parlak değil. Avrupa ülkelerinde Türk imajı oldukça kötü. Denizciler sürekli dünyayı dolaşan, herkesin merak edip görmeye can attığı yerleri gören insanlar oldukları için her ülkede ilgiyle karşılanır. Ama denizci bile olsak, Avrupalılar genellikle Türk olduğumuzu öğrendiklerinde araya hemen bir mesafe koyuyorlar. Davranışları soğuklaşıyor."

 "Brezilya'da Yolda Yürürken Alex Forması Giymiş Bir Kıza Rastladım"

 "Brezilya bunun tam aksine, tam da anlatıldığı ya da televizyonlarda gördüğünüz gibi bir ülke. Eğlenceyi çok seven, çok neşeli rahat insanlar. Kızları da, erkekleri de çok doğal davranıyorlar. Hiç kasıntı değiller. Hele karnaval zamanlarında ülke daha da renkli oluyor.

 Birgün Brezilya'da üzerinde Alex formasıyla yürüyen bir kız gördüm, çok şaşırdım. İçimde memleket hasreti depreşti o anda. Fenerbahçe ve Galatasaray'da oynayan Brezilyalılardan dolayı Türkiye'yi epeyce tanıyorlar ve takip ediyorlar. Sizin de bildiğiniz gibi zaten tam bir futbol ülkesi. Futbol sayesinde Brezilya ve Türkiye arasında böyle bir tanışıklık oluşmuş."

 "Çin Sanki Bütün Dünyayı Vakumlayan Bir Hortum"

 «Çin ise anlatılmaz yaşanır. Şu an dünyanın hemen hemen her ülkesinden dev yük gemileri Çin'e hammadde taşımakla meşgul. Çin sanki dünyanın bütün hammaddelerini vakumlayan bir karadelik gibi. Bütün dünya Çin'e çalışıyor. ABD bile hammaddeyi Çin'e yolluyor. Çin dünyanın fabrikası olmuş. Yılların denizcisi bir büyüğümüz yıllarca sürekli Çin'e gidip geldiklerini, ama Çin'de bir kez uğradıkları limana hayatı boyunca bir daha uğrama fırsatı bulamadığını söylemişti. Yani o kadar çok limanı var Çin'in. Adamlar kasabalara bile mendirek yaparak yük gemilerinin yanaşabileceği limanlara dönüştürmüşler. Akıl almaz büyüklükte bir ülke. Bu gidişle Çin ekonomisi bütün dünyaya hakim olacak gibi."

 "Ülkemiz Cennet, Değerini Bilelim"

 "Böyle genç bir yaşta dünya okyanuslarını dolaşmak, dünyanın pek çok ülkesini gezip görmek pek çok insanın hayalidir. Ama gördüğüm bütün o güzel ülkelere rağmen yine de Türkiye'ye, ülkeme olan sevgim azalmadı, aksine daha da arttı. Şartlar ne olursa olsun Türkiyemiz bir cennet. Dünyada bizim ülkemiz gibi bir başka ülke daha yok. İnsanlarımızın çeşitliliği, renkliliği, cana yakınlığımız, hareketliliğimiz, çalışkanlığımız, ülkemizdeki çok değerli doğal güzelliklerimiz, verimli topraklarımız, kısacası dünyanın hiçbir ülkesinde bunların hepsini birden birarada bulamazsınız.

 Kısacası, okyanusları aşmış, dünyayı gezme şansı bulmuş bir kaptan olarak diyorum ki, ülkemizin kıymetini bilelim, vatanımıza sahip çıkalım."

Editör: TE Bilişim