YILDIRIM GROUP, ‘ZEYCAN Y’ RÖMORKÖRÜ İLE GEMPORT’TAKİ İLK YATIRIMINI YAPTI

Aralık ayında Yıldırım Group tarafından alınan ve Yılport Holding limanlarına katılan Gemport’ta, grubun ilk yatırımı olan ve ‘Zeycan Y’ adını taşıyan römorkör, düzenlenen törenle hizmete girdi.

Römorköre annelerinin ismini verdiklerini ifade eden Yıldırım Group İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, yatırımın 6 milyon Euro'ya mal olduğunu söyledi.

Yıldırım Group’un limancılık alanında Yılport Holding bünyesine kattığı Gemport’ta ilk yatırım olan ‘Zeycan Y’ römorkörü, başta Gemlik protokolü olmak üzere çok sayıda davetlinin katıldığı törenle hizmete girdi.

Törenin açılış konuşmasını Yıldırım Group İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım yaptı. Yıldırım, römorköre annelerinin ismini verdiklerini belirterek, annesinin dualarının ve gelecek başarıların çalışanlarının da hissedeceğini söyledi.

“ÖZEL LİMANCILIKTA 1 NUMARAYIZ”

1963 yılında iş serüveni başlayan Yıldırım Group’un yıllar içinde büyüyerek bugünlere geldiğini anlatan Yıldırım, limancılığa ise 2004 yılında Sedef limanını alarak başladıklarını kaydetti.

Yıldırım şöyle devam etti:

“O günlerde limancılıkta tecrübemiz yoktu. Bu nedenle yatırımımıza çok anlam verilememişti. Daha sonra Sedef ve Alemdar limanlarını birleştirip YILPORT’u kurduk. Ardından özelleştirmeden aldığımız Gemlik Gübre limanı ile komşu Gemport’u birleştirdik. Geçen aralık ayında da Rotaport’u aldık.  Türkiye’nin 2023 hedefi için belirli büyüklükteki limanlara ihtiyaç var. Bugün Gemlik Azot, Gemport, Gebze ve Rota olmak üzere 4 limanımız var. Bu dört limanla Türkiye’de limancılıkta özel sektör açısından bir numaralı konuma geldik. Dünya çapında olmayı hedefleyen bir mantıkla yönetiliyor limanlarımız. Limancılığın başına Amerika’dan Sean Pierce’ı getirdik. Mühendislerimizi eğitmek için de Japonya’dan uzmanlar, Asya ve Avrupa’dan çalışanlar getirdik. Biz Group olarak sadece fabrikalara, arazilere değil aynı zamanda insan kaynağına da yatırım yapıyoruz.”

Yurtdışında da liman yatırımlarını sürdürdüklerine işaret eden Yıldırım, Malta’da yüzde 50’sini aldıkları bir liman bulunduğunu dünyada ilk 20 liman işletmecisinden biri olmayı hedeflediklerini dile getirdi. Yıldırım ayrıca Batı Afrika ve Latin Amerika’da da iki limanla el sıkıştıklarını, bunlardan birinin 300, diğerinin 400 milyon dolarlık yatırımlar olduğunu belirtti.

“MADENCİLİK VE ENERJİDE DE VARIZ”

Madencilik sektöründe de yatırım yapmaya devam ettiklerini ifade eden Yıldırım, Kazakistan’da krom, Rusya’da da ferrokrom tesislerini almak üzere ihaleyi kazandıklarını anımsatarak, toplam 500 milyon doları bulacak bu satın almalarla dünyada 2. sıradaki yerlerini sağlamlaştıracaklarını vurguladı.

Yüksel Yıldırım, Grubun odaklanacağı bir diğer ana sektörün enerji olduğunu söyleyerek, “Marmara Bölgesi çevresinde kömür ve gaza dayalı yatırımlar planlıyoruz. Hedefimiz, 2023 yılında Yıldırım Enerji olarak 5 bin megawatt’a ulaşmak. Çok büyük bir rakam ama bunu başaracağız. İzni alıp sermayesi olmayan şirketlerle işbirliğine gidiyoruz. 3 ay içinde 4 bin megawattlık lisans için anlaşmış olacağız. Bu, enerjiye 5 yılda 3-4 milyar dolarlık bir yatırım anlamına geliyor. Yine Malta ve Afrika’da da yatırım planlarımız var” diye konuştu.

Yatırımlarını sürdüreceklerini belirten Yıldırım, Türkiye’ye güvendiklerini, kendilerine inanmalarını ve desteklemelerini beklediklerini dile getirdi.

“MARMARA’NIN EN BÜYÜK LİMANI OLMA YOLUNDA”

Törende konuşan Yıldırım Group Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yıldırım ise 1992 yılında kurulan ve Türkiye’nin ilk özel limanı ünvanına sahip olan Gemport’u, geçen yıl Yıldırım Group iştiraki olarak Yılport Holding bünyesine kattıklarını yineleyerek, “Gemport geniş bir sanayi bölgesine hitap etmekte, binek araç, otomotiv yedek parça, beyaz ve kahverengi eşya, tekstil ürünleri, muhtelif saç ve demir-çelik ürünleri başta olmak üzere mermer, maden, seramik ve makine aksamı gibi ürünlerimizin de ithalat ve ihracatında hizmet vermektedir. Bursa ve civarı illerin yapmış olduğu ithalat ve ihracatlarda limanımızın büyük katkıları olduğu gözden kaçacak gibi değildir” dedi.

Daha iyi hizmet verebilmek için gerekli yatırımlarla ilgili proje çalışmalarına başlandığına işaret eden Yıldırım, şöyle konuştu:

“Gemport ve yanında yer alan Gemlik Azot Limanı’nı birleştirilerek, Marmara’nın en büyük ve en kapasiteli limanı olma yolundayız. Aynı zamanda, Gemlik Gübre’nin, 100 milyon dolarlık bin metreye yükselecek olan rıhtım uzunluğu ile beraber toplamda 2300 metrelik bir rıhtım uzunluğuna ulaşılması hedeflenmiştir. Böylece 200 bin dwt’a kadar taşıma kapasitesi olan ve general kargo ve dökme taşımasında kullanılan capesize gemilerin yanaşabileceği Marmara’nın en büyük limanı haline gelecek.”

BURSA’DA BİR İLK: LOJİSTİK MESLEK LİSESİ

Yıldırım, Gemport’ta geçen yıl 400 bin TEU konteyner elleçlemesi yapıldığını, hedeflerinin 2 yılda 700 bin TEU konteyner elleçlemesi, iskele yatırımları tamamlandığında ise 2,5 milyon TEU kapasiteye ulaşmak olduğunu açıkladı.
Gemport’ta rıhtım yatırımını destekleyici nitelikte 80 milyon dolarlık vinç yatırımına başladıklarını, 30 milyon dolarlık RTG yatırımı yapıldığını kaydeden Yıldırım, “Gemport’un, bulunduğu il ve ilçede sosyal aktivitelerini ve sosyal sorumluluklarını yerine getiren, çevreye karşı sorumluluk duygusunu bilen bir firma olmasından gurur duyuyoruz. Gemlik Anadolu Lisesi’nin temelleri atıldı, inşaatına devam ediliyor. Bunun yanında Bursa ve Gemlik’te bir ilk olan lojistik meslek lisesi yapımı için protokol imzalandı, yakın bir zamanda inşaatına başlanacak” diye konuştu.

Yıldırım, Gemport’un aynı zamanda bölgede ‘Kılavuzluk ve Römorkaj’ hizmeti verdiğini söyleyerek, 17 senedir verilen özenli, vukuatsız hizmet nedeniyle Denizcilik Müsteşarlığı başta olmak üzere tüm bölge tesislerinden övgü aldıklarını, çağdaş bir liman olma yolunda kararlı ve tutarlı adımlarla yürümeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Zeycan Y römorkörü, seçkin katılımcılarla birlikte kurdela kesiminin ardından hizmete girdi.

Editör: TE Bilişim