İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) şirketinin 2012 yılı yatırım planında yer alan Ro-Ro taşımacılığı projesi Gemlik’te tepkiye neden oldu. Gemlik TSO ile Gemlik Belediyesi, ilçenin kamuoyu önderlerine danışılmadan alınan yatırım kararına ateş püskürdü.

Geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında İDO’nun 2012 yılı yatırım planlarını kamuoyuyla paylaşan Şirketin CEO’su Önder Sezgi, proje kapsamında İstanbul tarafından Ambarlı’da, Marmara’nın güneyi ayağında ise Bandırma, Bursa-Gemlik ve Eskihisar’da Ro-Ro iskeleleri kuracaklarını açıklamıştı. Sezgi’ye ilk tepki Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akıt’tan geldi. Akıt, Gemlik’te yer alan mevcut limanlar nedeniyle ciddi bir yoğunluk yaşandığına dikkat çekerek Gazeteniz DÜNYA’ya şu açıklamalarda bulundu: “Gemlik’te normal şartlarda TIR ve kamyon yoğunluğumuz had safhada. Bir liman kenti olan Gemlik’teki limanlar yıllık 30 milyon tonun üzerinde bir kapasiteye sahip. Biz Anadolu ile yurtdışı arasında bir ithalat ve ihracat kapısıyız. Bizim altyapımız ve kapasitemiz de ancak mevcut yapının ihtiyacına cevap verebilecek düzeyde. Ayrıca düşünülen Ro-Ro seferlerinden doğacak olan trafiğe hazır değiliz. Trafik yoğunluğunu kaldıracak yolumuz yok. Ayrıca bu tip bir yatırım için yerimiz de yok. Ro-Ro seferlerine kesinlikle karşıyız.”

“Parayla pek çok şeyi halledebileceğini düşünen bazı özel şirketler yatırım planları yapabilirler, onlara göre uygun planlama olabilir. Ancak biz Gemlik olarak bundan sonra bu tip yatırımlar istemiyoruz” diyen Akıt, “İlçe olarak rotamızı turizme çevirmek, bu alanda gelişmek istiyoruz. Marmara Denizi’nde bir körfeze ismini vermiş olan Gemlik, yarın öbür gün Haydarpaşa’ya alternatif olabilecek bir konumda. Biz turizm ve hizmet sektöründe gelişeceğiz. Öte yandan buradaki özel limanların da bu tip bir yatırıma sıcak bakacaklarını sanmıyorum. Çünkü limanlar kendi esas görevlerini yerine getirirken bir de Ro-Ro seferleri için hizmet vermek istemeyecektir. Bu onlar için de maliyet yükü demektir” şeklinde konuştu.

Gemlik Belediyesi: Böyle bir girişime müsaade etmeyiz

İDO’nun Ro-Ro seferlerine yönelik Gemlik’te yapacağı yatırıma bir tepki de Gemlik Belediye Başkan Vekili Av. Refik Yılmaz’dan geldi. Belediye olarak İDO’nun planladığı Ro-Ro taşımacılığına karşı olduklarını belirten Yılmaz, “Burada İDO Ro-Ro seferine karşıyız. İskelemizi hiçbir şekilde Ro-Ro seferleri için kullandırmayacağız. Özelleştirilmiş bir şirketin yatırım planını açıklaması bizi bağlamıyor. Bizi Gemlik’in menfaati bağlıyor. Biz 5 yıl önce şehir içindeki yük iskelesini iptal ettik. Gemi tahmil ve tahliye işlemlerini iptal ettik. Şimdi kalkıp böyle bir girişime olur vermemiz mümkün değil” diye konuştu. Gemlik’in turistlik bir bölge olduğunu 2023 vizyon projeleri içinde kruvaziyer turizmi, yat limanı kurulması ve balıkçı barınağı yapılması olduğunu kaydeden Yılmaz, “Yolcu taşımacılığı için deniz otobüsleri düşünülürse olabilir, ancak Ro-Ro seferlerine olur vermemiz mümkün değil. Bizim Dörtyol mevkii ile şehir merkezinde olmak üzere iki limanımız var. Buradaki özel limanlarla irtibat kurup anlaşırlarsa karışamayız ancak kendi limanlarımızda böyle bir girişime müsaade etmeyiz. Bu noktada da kimse bize baskı yapamaz. Gemlik’in turizmden daha fazla pay alması için hedef koyduk. Bu hedefimizi de realize etmek için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim