Gemlik'te çevre yatırımı
 
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin sahillerdeki kirliliğin önlenmesine yönelik projelendirdiği “Gemlik Derin Deniz Deşarjı”nın açılışı törenle yapıldı.

Gemlik Körfezi'ndeki ekolojik dengenin korunmasını sağlayacak “Gemlik Derin Deniz Deşarjı” projesinin açılış törenine, Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Turgut, Çalı Belediye Başkanı Ali Karamık, Yıldırım Belediye Başkanvekili Mustafa Karakoç ve bazı Ak Parti milletvekilleri katıldı.

Hikmet Şahin, yaptığı konuşmada, Bursa'nın önemli bir parçası olan Gemlik'in büyükşehir sınırlarına dahil edilmesinin ardından çağdaş hizmetlerle tanıştığını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi olarak ilçelerin gelişiminin, Bursa'nın başarısına yansıyacağına inandıklarını vurgulayan Şahin, “Biz, milletvekillerimiz, bürokratlar, siyasiler, partililer hep birlikte bir mana ifade ediyoruz. Bursa'yı marka kent haline getirmek için çalışıyoruz” dedi.

Bursa'nın her köşesine ulaşmaya çabaladıklarını belirten Şahin, doğu-batı, kuzey-güney ayrımı yapmadan tüm ilçelerle Bursa'yı kalkındırma amacıyla çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Görev süresinin 5. yılına girdiğini bildiren Şahin, 5 yılda Bursa'ya yapılan yatırımların kenti çağdaş ve modern bir seviyeye taşıdığını, çalışmalarının ana hedefinde bulunan “Marka Kent Bursa” kapsamında yapılan yatırımların kentin çehresini değiştirdiğini söyledi.

Gemlik'in büyükşehrin altyapıdan sosyal belediyeciliğe kadar her alandaki faaliyetlerinden yararlandığını belirten Şahin, şunları kaydetti:

“Gemlik'e 4.5 yılda 84 kilometre içme suyu, 12 kilometre yağmur suyu ve kanalizasyon hattı inşa ettik. 7 bin ton asfalt döktük. Haydariye Nacaklı'daki içme suyu arıtma tesisinin revizyonunu yaptık. İlçe ve köylere 8 bin metre içme suyu borusu ve derin kuyular için 1270 metre isale hattı inşa ederek, içme suyu sıkıntısını giderdik. Gemsaz, Cihatlı ve Şahinyurdu köyleri arasında içme suyu ihtiyacına alternatif kuyular açtık. Hamidiye köyünde 100 metreküplük su deposu yaptık. İlçenin altyapı, bakım ve onarım çalışmalarını da sürdürüyoruz. Manastır mevkisindeki deniz deşarjı yenileme çalışmalarını da tamamladık. Çarşı ve Karsak derelerini temizledik ama yeterli değil, daha geniş kapsamlı çalışma yapacağız.”

-“GEMLİK KÖRFEZİ ARTIK DAHA TEMİZ OLACAK”-

Gemlik'in nüfusunun 2030'lu yıllarda 180 bin olacağının öngörüldüğünü bildiren Şahin, bundan hareketle 2005'te başlatılan Gemlik ve Mudanya'daki ön arıtma ve derin deniz deşarjı çalışmalarının Mudanya ayağının tamamlandığını, Gemlik'teki tesisin açılışını da bugün yaptıklarını söyledi.

Şahin, projeyle sahillerin kirlilik kabusundan kurtulmasını amaçladıklarını vurgulayarak, tesiste kaba ve ince ızgara yapısı, giriş pompa istasyonu, manevra odası, debimetre ve vana odası, kum tutucu yapı, pompa istasyonu, 1970 metrelik deşarj hattı ve 80 metrelik geçici deşarj hattı bulunduğunu belirtti.

Tesisin toplam 4 milyon 200 bin YTL'ye mal olduğunu ifade eden Şahin, “Gemlik'e bugüne kadar 21 trilyonluk yatırım yapıldı. Çalışmalar, kentin çevresinin düzenli ve çağdaş şekilde inşa edildiğinin işareti” diye konuştu.

Şahin, Gemlik Derin Deniz Deşarjı projesinin uygulanmasıyla atık maddelerin ayrıştırılacağını, Gemlik sahillerinin daha temiz ve sağlıklı yapıya kavuşacağını sözlerine ekledi.

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Turgut da Gemlik Körfezi'ni temizlemeyi hedefleyen projenin ikinci etabının da tamamlanmasıyla ilçenin daha temiz bir görünüme kavuşacağını söyledi.

Gemlik'e yaptığı yatırım ve hizmetlerden dolayı Şahin'e teşekkür eden Turgut, “Projenin 2. etabının da tamamlanmasıyla Gemlik, daha rahat denize girilebilecek bir sisteme kavuşacak. Gemlik'te ne oluyor diyenlere yatırımları gösteriyorum. Gemlik'te çok güzel şeyler yapılıyor. Gemlik'i baştan değiştiriyoruz” dedi.

Daha sonra, törene katılanlar, kumanda düğmesine basarak Gemlik Derin Deniz Deşarjı tesisini çalıştırdı.(aa)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim