Gemiyi "yerli korsanlar" kaçırmış 

Son dönemde Afrikalı korsan çetelerin gemi kaçırma eylemleri uluslararası kamuoyunda “rutin” halini alırken, bir aydır kayıp olan Malta bandıralı, Rus mürettebatlı gemiden bir başka “korsan” hikayesi çıktı. Atlas Okyanusu'nda kaybolduktan sonra önceki gün Rusya tarafından bulunan "Arctic Sea" adlı yük gemisinin Rus, Letonyalı ve Estonyalı korsanlar tarafından kaçırıldığı ve 8 şüphelinin gözaltına alındığı açıkladı.

Rus haber ajanslarına göre, Rusya Savunma Bakanı Anatoli Serdiyukov, Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'e, "Arctic Sea'nin, 24 Temmuzda İsveç karasularında 4 Estonyalı, 2 Letonyalı ve 2 Rus tarafından kaçırıldığının belirlendiğini" bildirdi. Korsanlarin gemiyi sigortalayan şirketler fidye pazarlığı yaptıkları iddia edildi.

Silahlı korsanların gemi mürettebatını tehdit ettiğini söyleyen Serduyikov, korsanların gözaltına alındığını kaydetti. Korsanların bir Rus gemisinde sorgulandıklarını ve Arctic Sea'nin mürettebatının Moskova'ya dönmek üzere olduğu belirtildi. Korsanlar için 20 yıla kadar hapis cezası istenecek.

Malta bandıralı 4 tonluk kargo gemisi Arctic Sea, 23 Temmuzda Cezayir'e gitmek üzere Finlandiya'dan yola çıkmıştı. Gemide 15 kişilik mürettebat bulunuyordu. Gemi, dün Yeşil Burun takımadaları açıklarında Rus hava ve deniz kuvvetlerinin operasyonuyla korsanların elinden kurtarılmıştı.
 

Editör: TE Bilişim