Hem Islak Hem Böcekli

Panama bayraklı “Altay” isimli ro-ro kargo gemisinde bulunan bin 965 ton buğday balyasıyla ilgili iki farklı incelemeden de olumsuz cevap çıktı; yükün indirilmesine izin verilmedi.

KESTİGÜL: BU YÜKÜN İNDİRİLMESİ İMKANSIZ...

KIBRIS’a konuşan Tarım Bakanlığı Müsteşarı Hasan Kestigül, yasal mevzuata göre gemide iki kez yapılan kontrollerde balyaların ıslak olduğunu ve içerilerinde iki farklı türden yoğun böcekler olduğunun tespit edildiğini açıkladı. Gemicilerin haklarını savunan PNA Kulübü ve balyayı taşıyan gemi şirketinin avukatlarının yükün indirilmesi yönünde talebi üzerine ikinci incelemeyi yaptıklarını belirten Kestigül, sonucun olumsuz çıktığını ve yükün indirilmesinin imkansız olduğunu vurguladı.

Gazimağusa Limanı’na 14 Ekim 2014 tarihinde gelen Panama bayraklı Altay isimli ro-ro kargo gemisinde bulunan bin 965 ton buğday balyasına Tarım Teftiş Kurulu tarafından yapılan iki farklı analizden de olumsuz rapor çıktı.

Yapılan incelemede balyaların ıslak ve aşırı böcekli oldukları tespit edildi. Söz konusu “Altay” isimli kargo gemisi 14 Ekim’den beridir Gazimağusa Limanı’ndan sadece birkaç kilometre uzaklıkta demirlemiş halde bulunuyor. Cumhuriyet Meclisi’nin dünkü oturumunda DPUG Gazimağusa milletvekili Ahmet Kaşif, hükümete söz konusu geminin neden bekletildiğini sordu.

“Islak ve iki farklı türden yoğun böcek var”

Konu ile ilgili olarak KIBRIS’a konuşan Tarım Bakanlığı Müsteşarı Hasan Kestigül, yasal mevzuata göre gemide iki kez yapılan kontrollerde balyaların ıslak olduğu ve içerilerinde iki farklı türden yoğun böcekler olduğunu açıkladı. Hasan Kestigül, söz konusu balya yükünün KKTC’ye boşaltımının imkansız olduğunu açıkladı. Tarım Bakanlığı müsteşarı Hasan Kestigül, geçtiğimiz ekim ayının ortalarında bir ithalatçı firmanın Bulgaristan’dan balyayı ithal ettiğini söyledi. Balya, arpa, buğday ve mısır gibi ürünlerin ithal edildikleri ülkelerde insan ve hayvan sağlığına zararı olmayan bir ilaçlamadan geçtiğine değinen Hasan Kestigül, söz konusu yükü Gazimağusa Limanı’na getiren firmanın bu ilaçlamanın yapıldığı yönde bir raporu kendilerine sunduğunu kaydetti. Hasan Kestigül, bu raporun ekmeklik buğdayda, hayvan yeminde de istendiğini, bunun kural olduğunu dile getirdi.

Tarım Bakanı Müsteşarı, söz konusu balyanın Gazimağusa Limanı’na indirilmeye başlandığı sırada ıslak olduğunun anlaşıldığını bildirdi. Hasan Kestigül, gemideki balyanın incelendiği sırada yoğun miktarda iki çeşit böcek tespit edildiğini dile getirdi.

“Avukatlarıyla yükün indirilmesini talep ettiler”

Tarım Teftiş Kurulu’nun söz konusu balyanın ithal edilen menşeine iade edilmesi yönünde rapor verdiğini anlatan Kestigül, bunun üzerine de balyayı taşıyan geminin açığa alındığını söyledi. Müsteşar, gemicilerin haklarını savunan PNA Kulübü ve balyayı taşıyan gemi şirketinin avukatlarının yükün indirilmesi yönünde talepte bulunduğunu kaydetti. Hasan Kestigül, kendilerinin de Tarım Teftiş Kurulu’nun raporuna göre yükün indirilemeyeceğini ilgili kişilere aktardığını dile getirdi. Kestigül, PNA ve yük sahibinin balyada tekrar kontrol talep ettiğini anlatırken, yasaya göre de bu kontrolü daha üst düzey memurlar eşliğinde yaptıklarını ancak bu raporda da balyaların ıslak ve aşırı derecede böcekli olduğu yönünde rapor çıktığını ifade etti.

Müsteşar, taraflara söz konusu balyaların KKTC’ye indirilmeyeceğini bir kez daha tebliğ ettiklerini belirtti. Balyalara Tarım Teftiş Kurulu ve Hayvancılık Dairesi’nden mühendislerin kontrol yaptığını ve yasalara uygun olarak ıslak ve böcekli olan balyaların KKTC’ye indirilmesinin imkansız olduğunu vurguladı.

Editör: TE Bilişim