ANKARA(ANKA) - Deniz çevresinin petrol ve diğer zararlı maddelerle kirlenmesinde acil durumlarda müdahale görevi verilebilecek yetki belgesi bulunan şirketler, eksikliklerini gereken süre içinde tamamlamadan kıyı tesisleri ile acil müdahale hususunda sözleşme imzalayamayacak.

Ulaştırma Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın, Deniz Çevresinin Petrol Ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale Görevi Verilebilecek Şirket/Kurum/Kuruluşların Seçimine İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ`i Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, acil müdahale yetki belgesi bulunan bir şirket ile kıyı tesisinin sözleşme yapmış olması durumunda acil müdahale yetki belgesi bulunan şirket kıyı tesisi acil müdahale planında birinci seviye için belirlenen ekipmanlardan bariyer ve sorbentleri kıyı tesisinde her an kullanabilecek bir yerde bulundurmak zorunda olacak. Birbirine komşu ve çok yakın kıyı tesisleri söz konusu bariyer ve sorbentleri ortak kullanabilecekler ancak bu durumda Bakanlığın ve Müsteşarlığın uygun görüşünü sözleşme imzalanmadan önce almak zorunda olacaklar. Ayrıca, yetki belgesi bulunan şirketler eksikliklerini tamamlaması gereken süre içinde tamamlamadan kıyı tesisleri ile acil müdahale hususunda sözleşme imzalayamayacaklar.

-GEMİ`NİN VERDİĞİ ZARARI LİMANLAR TESPİT EDECEK-

Gemi kaynaklı kirlenmelerde, 5312 sayılı Kanunun 6`ncı maddesi gereği mevcut sorumluluklarından ötürü, kirleten gemilerden banka teminat mektubu veya gemilerin bağlı olduğu kulüp sigortacısı tarafından düzenlenecek teminat mektubu kirliliğin oluştuğu yerin ilgili Liman Başkanlığınca Zarar Tespit Komisyonu`nun belirlediği miktarda alınacak.(ANKA)
 

Editör: TE Bilişim