Türk donanmasının açık deniz üssü olması planlanan uçak gemisi projesi, Kış Şûrası gündemine alındı. Beş yılda inşa edilecek 140 metre uzunluğa 24 bin ton ağırlığa sahip geminin maliyeti, yaklaşık 1.5 milyar doları bulacak.
 
YAŞ'TA GÖRÜŞÜLECEK

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), uçak gemisi projesi Kış Şûrası'nda ele alınacak. TSK'nın 10 yıllık stratejik öncelikleri arasında yer alan uçak gemisi projesi, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlık edeceği 30 Kasım'daki Yüksek Askeri Şûra'da (YAŞ) gündeme gelecek. TSK'nın harbe hazırlık ve ihtiyaçlarının görüşüleceği YAŞ'ta uçak gemisinin alımıyla ilgili dosya da değerlendirilecek. Konunun yine aralık ayında düzenlenecek Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin gündemine gelmesi bekleniyor.
 
Sabah'tan Ceyda Karaaslan'ın haberine göre, uçak gemisiyle muharip amaçlar değil, daha çok ulaşım ve taşıma kapasitesinin artırılması hedefleniyor. Deniz Kuvvetleri'nin 140 metre uzunluğunda, 24 bin tonluk bir uçak gemisine sahip olması planlanıyor. Geminin maliyeti yaklaşık 1.5 milyar dolar (2 milyar 700 milyon TL) olarak öngörülüyor.

5 YILDA İNŞA EDİLECEK

Geminin 5 yılda inşa edilebileceği ve testlerin ardından 6-7 yıl içinde hizmete alınabileceği belirtiliyor. Dünyada sayılı ülkelerin sahip olduğu uçak gemisi, bir nevi yüzen ordu olacak. Öncelikle insani amaçlar için kullanılacak gemide sağlık ekiplerinin görev yapacağı bir hastane kurulacak.

Kriz ortamlarında kullanılacak geminin TSK'nın deniz üssü olması planlanıyor. İlk etapta 8 helikopter, 100 araç ve yaklaşık 1000 personel taşıma kapasitesindeki gemi, uçakların da iniş kalkış yapabileceği şekilde düzenlenebilecek. Ege, Akdeniz ve Karadeniz'de asgari bir tabur büyüklüğünde bir kuvveti ana üst desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteği ile kriz bölgesine intikal edecek. Benzer gemiler dünyada yalnızca 7 ülkenin donanmasında yer alıyor. Savaş zamanında düşmanların korkulu rüyası olan bu gemiler, deprem gibi doğal afetlerde de en önemli can kurtarma araçlarının başında yer alacak. Ana görev fonksiyonu "Kuvvet Aktarımı" ve "Amfibi Hareket" olarak tanımlanan gemiler, yılda 2 bin saatlik seyir yapabiliyor. Gemiler ABD, İngiltere, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerin donanmalarında bulunuyor.

Editör: TE Bilişim