Yunan baş mühendis sintine suyu yüzünden  ABD'de 25 yıla kadar hapis ile karşı karşıya

SeaNews'da yeralan bir habere göre Orta sınıf (MR) bir  tankerin Yunan baş mühendisi Panagiotis Koutoukakis yağlı sintine suyu deşarjını örtbas etmek için kayıtları tahrif etmek sebebiyle ABD Federal Mahkemesi'nde  25 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya.

30,263 gros ton'luk "Green Sky" adlı tanker North Charleston, South Carolina'da kıyıya yanaşmış durumda.

Koutoukakis'den sonra baş mühendis olan Herbert Julian'da soruşturmayı engellemekten suçlu bulundu, 5 yıla kadar ceza alabilecek.

Dava Temmuz 2016 yılında açılmıştı, Charleston, South Carolina'da 3 haftalık bir mahkeme sonucu jüri geçen hafta kararını verdi. 

Federal Hükümet, önümüzdeki iki veya üç aylık bir dönemde bir ön-ceza raporunu hazırladıktan sonra  suçlu bulunan her iki kişi cezalandırılacak.

Mahkeme belgelerine göre Koutoukakis,  Aegean firması tarafından işletilen kimyasal tankerde kirlilik suçu işlendiği sırada baş mühendis olarak görev yapmaktaydı. 

Savcılar baş mühendisin personele, Mayıs 2015'den Temmuz 2015'e kadar 6 kez geminin yağlı su separatörünü  bypass ederek denize yağlı atık boşaltmaları dirketifini verdiğini  iddia ettiler.

Baş mühendis daha sonra kanunen zorunlu olduğu üzere Yağ Kayıt Defterine bu deşarjları kaydetmekte başarısız oldu.

Ağustos 2015 yılında "Green Sky" North Charleston'a  yanaşınca ABD Sahil Güvenlik soruşturması başladı. Mahkeme kayıtlarına göre mürettebat Sahil Güvenlik'e sintine suyunun yasadışı bir şekilde denize boşaltıldığını söyledi.

Mürettebat kendilerine geminin yağlı su separatörünü bypass edecek bir "magic pipe" (sihirli boru) kullanmaları talimatının verildiğini söyledi. 

Geminin kaptanı, Genaro Anciano, daha önce  ABD Sahil Güvenlik soruşturmasını engellemek yüzünden suçlu bulunmuştu. Henüz cezalandırılmadı. 

Liberya bandıralı "Green Sky", Aegean Shipping Management SA  tarafından işletiliyor ve  Marshall Adaları bayraklı Aegeansun Gama Inc.'e ait Şirket 2 milyon dolar ceza ödeyecek. (Fulya T. İ. -Kaptan Haber Ajansı)

Editör: TE Bilişim