Genel Müdür Ahmet Haznedar’a göre kimyasal tanker marketinde yeni işgücü yaratabilirsek Avrupalı armatörler gemilerini getirmeye devam edecek. 
 
“Bu şirketi ilk kurduğumuzda İsveçli bir armatörün bize geleceğini hayal bile etmezdim. Şimdi her şeyi hayal edebiliyoruz. Bir noktayı aştıktan sonra artık her şey yapılabilir” diyerek sözlerine başlayan Kaptan Ahmet Haznedar’ın hedefi bir gemi filosu kurmak değil, denizci yetiştirmek.
 
“Piyasada onun bunun bahçesinden meyve toplayarak bu iş olmuyor” diyor Haznedar ve ekliyor: “
 
Onun bahçesinden bir elma, bunun bahçesinden bir elma ile olmuyor, benim kendi bahçem olmalı artık. Türkiye’de biz bir madenin üstünde oturuyoruz. Bu maden gençler. Gemiadamı yetiştireceğiz. Nasıl yapabileceğimizle ilgili çalışmalarım var. Çünkü ben gemiadamı yetiştirmediğim sürece dünya markası olamam. Ben hayallerimi gerçekleştirmek istiyorum derken, dünya denizlerinde aranan denizcinin yaratılmasını kast ettim. Türk denizcisinin dünya denizlerinde tercih edilen denizci olmasını sağlamamız gerekiyor.”
 
İsveçli armatörü geri çevirdi
 
Şuan bir İsveç armatörü olmak üzere sekiz armatöre ait 27 civarında gemiyi işlettiklerini söyleyen Haznedar, programda olan gemileri alarak büyümelerini sürdüreceklerini belirtti. Kimyasal tanker sektöründe yetişmiş eleman eksikliğinden dolayı İsveçli bir armatörün de gemisini alamadıklarını dile getiren Haznedar, şöyle konuştu: “Şimdi artık yeni insan kaynakları yaratmamız gerekiyor.
 
Ben Filipinli gemicilerle çalışsam önce pazarlığı yapar sonra işe girer, Ama Türklere, ‘çok sıkıştım’ deyince hemen işi yapar, gerisini sonra konuşuruz der. Onun için Türk personelle çalışmayı çok istiyorum. Bu nedenle madeni işletip Türk insanını denize çekmemiz gerekiyor. Artık ben denizcilikten emekli oldum diyebilmeli insanlar.”
 
Kriz sonrası gemilerinin teknik işletmesinin yapılmasını isteyen Türk armatörlerin sayısında artış olduğunu söyleyen Haznedar, “Türk armatörlerin bize gelmesinin tek sebebi var: kalite ve standardı tutturamıyorlar. Geçmişten gelip çok uzun süredir tankercilik yapan firmaların dışında yeni kurulan ve 3-4 gemi işleten firmaların gerekli standartları tutturması çok zor.
 
Bunun nedenini Kimyasal tanker marketinde kuralların sertleşmesine bağlayan Ahmet Haznedar, şunları söyledi: “Kuralların sertleştiğini son 5 yılda çok net gördüm. Matrix dediğimiz insanların şirketteki hizmet sürelerini, çalıştığı yöredeki hizmet süresi ve çalıştığı branştaki hizmet sürelerini değerlendiren bir sistem var. Özellikle kaptan ve birinci güverte zabiti için bu hizmet sürelerinin bir kombinasyonu isteniyor. Avrupalılar, ‘ben kaptanımla, birinci zabitimin şirketteki hizmet sürelerinin toplamda 5 yıl olmasını istiyorum’ diyor. Bence bu kurallarla, sermayeyi tek başına her yerde hakim kılmak istemedikleri için sermayenin yanında muhakkak tecrübenin ve bilginin motive edilmesini istediklerini düşünüyorum. Biz büyük bir ekip olarak göreve geldik ve geçmiş birlikteliğimiz 15 yıla dayanıyor. Bunun bize çok artısı oldu. Şimdi kuru yük gemileri için hazırlık yapıyoruz. Kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Gelecekte oraya da sıkı kurallar gelecek”
Editör: TE Bilişim