20 Aralık 2011 tarihli Lloyd's  List gazetesinde yayınlanan habere göre, Kükürt ile ilgili yönetmeliğin daha etkin şekilde uygulanmasını isteyen Cardiff Üniversitesi Gemiadamları Uluslararası Araştırma Merkezi’nin araştırmasına göre, gemilerin beşte biri kükürt salınımı konusunda Avrupa zorunluluklarını yerine getirmiyor.

Bu araştırma Birleşik Krallık ve İsveç limanlarına uğrak yapan gemiler üzerinde yapılmıştır ve araştırma projesi 2012 yılının sonuna kadar devam edecektir.

Raporun bulgularına dayanılarak, Birleşik Krallık ve İsveç limanlarına yanaşan gemilerin küçük bir kısmının uygun olmayan türden yakıt kullanmaya devam ettiği açıkça görülmektedir.

Rapora göre Batı Avrupa ve Baltık’taki tahmini %18’lik uyumsuzluk, belirlenen zorunluluklara bilerek uymamaktan değil, çoğunlukla standartlara uymayan yakıt arzından kaynaklanmaktadır; ancak kasıtlı olarak uyumdan kaçınılması da söz konusudur.  Rapor, kasıtlı olarak uyum göstermeyen gemilerin test için örnek göndermekten kaçınacaklarını belirtmektedir.

Rapor belirlenen zorunluluklara aykırı olan gemilerin oranının oldukça değişken olduğuna ve Birleşik Krallık ve İsveç sularından limanlara uğramadan transit geçen gemiler için bu oranın çok daha yüksek olabileceğine değinmektedir.  Nitekim İsveçli yetkililer tarafından İsveç limanlarında yapılan testlerde uyumsuzluk oranının sadece %4 olduğu ortaya çıkmıştır. Bu düşük oranın nedeni,  Baltık ve Kuzey Denizi salınım kontrol alanlarında işleyen İsveç limanlarına uğrak yapan gemilerin büyük bir kısmı için, kurulu bir yakıt örneği alma programı ile İsveç’te düşük kükürtlü yakıt kullanımı için uzun süredir devam eden mali teşvikler olabilir.

Anılan rapor, uygun olmayan yakıt ile çalışmaktan ileri gelen büyük miktardaki tasarruf dolayısıyla, bunun uygulandığı alanda denizcilik endüstrisinin uyum kültüründe kırılma meydana gelebileceği uyarısında bulunmuştur.

Rapor, denizcilik endüstrisinin uyum kültürünün, zorunluluklara aykırı yakıt kullanımından elde edilen büyük maliyet tasarrufu nedeniyle bu düzenleyici alanda yaratabileceği tehlikelere dikkat çekmektedir. Bu da etkili zorlayıcı önlemler alınması gerekliliğini desteklemektedir.

Raporda “Avrupa Birliği’nin %0.1’lik kükürt yakıtı düzenlemesinin zayıf görünmemesi için, uyum sağlamayan gemilerin Equasis web sitesinde isimleriyle belirtilerek kınanması gerekmektedir,” ifadesi yer almaktadır.

Raporun önerileri arasında, Denizcilik ve Sahil Güvenlik Makamı’nın (MCA), hâlihazırda İsveç, Almanya ve Hollanda’da kullanılanlara benzer yakıt örneği alma ve test etme araçlarının laboratuvar testleriyle birlikte kullanmasına rehberlik etmesi yer almaktadır.

Tüm Avrupa Birliği ülkeleri, uyumsuz olduğu tespit edilen gemiler hakkında Avrupa Komisyonu’nu bilgilendirmelidir.

Uluslararası Denizcilik Örgütü’nde (IMO), yakıtın kükürt içeriğini ve dağıtıcısını belirten, İngilizce dilinde yeni bir yakıt teslim bildirimi formatı için anlaşma sağlanmasına çalışılmaktadır.  

Editör: TE Bilişim