Gemilere müdahale NATO'nun işi değil

Kaçırılan Türk gemilerine bölgedeki NATO gemilerinden destek gelmediği tartışmalarına Dışişleri noktayı koydu: NATO'nun müdahale misyonu yok.. 

Gemilere müdahale NATO'nun işi değil

AK Partili Yardımcı: Fidye pazarlığı yakında Aden Körfezi'nde kaçırılarak Somali'ye götürülen Türk gemileri Neslihan ve Karagöl için NATO gemileri devreye giremiyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, SABAH'a "NATO gemilerinin müdahale etme misyonu yok. Eğer NATO'nun misyonu olsaydı bizden önce kaçırılan 30'dan fazla gemiye operasyon yapılmaz mıydı? Oysa NATO'nun kaçırılan bir gemiye müdahale edip, kurtarma misyonu yok" dedi.

Dışişleri'nin bu aşamada önceliği ise Neslihan'daki 20 personel ile Karagöl'deki 14 personelin sağ salim kurtarılması. Sözcü Özügergin, "Bu bir sabır işi" diyerek, mürettebatın sağ salim kurtarılmasının öncelikli olduğunu belirtti. Ancak Bakanlık, korsanlarla pazarlık yapmayacağı ve gemiye müdahale edip kurtaramayacağı için bu süreç gemilerin sahipleri olan YA/SA ve YDC Denizcilik aracılığıyla sürdürülüyor.

İRTİBAT HALİNDELER

Neslihan'ın ait olduğu YA/SA Denizcilik avukatı Fehmi Ülgener, "Gemiyle artık sürekli irtibatımız var, mürettebat da aileleriyle görüşüyor. Bizim de korsanlarla görüşmelerimiz devam ediyor" dedi. Karagöl için korsanlarla görüşmelerin başlamadığını belirten

YDC Denizcilik'in avukatı Kubilay Marangoz ise "Bize iletilmiş bir talep yok. Operasyon yapılması da söz konusu değil. Zaten bölgede yıllardır kaçırılan onlarca gemi var, hiçbirine operasyon düzenlendiğini duymadım" diyerek, bölgede denetimin korsanların elinde olduğuna işaret etti. Deniz ticaretinde Akdeniz'den çıkışta başka güzergâh olmadığını belirten Marangoz, "Ticari gemilerde sadece kaptanda küçük bir silah bulundurma hakkı var" dedi.

 

Editör: TE Bilişim