Bahçeşehir Ünivesitesi Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Saim Oğuzülgen’in öncülüğünde, İstanbul ve Çanakkale boğazlarında gemi kazalarını önlemek için hazırlanan ‘İSTANBULMAKS’ projesinin detayları ortaya çıktı. Boğaz’da yaşanan gemi kazalarına karşı önlemler içeren ve simülasyon çalışmaları devam eden proje tamamlandığında ilgili bakanlıklara sunulacak. 

‘360 derece dönmeli’

Yürürlükteki ‘Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü’ne göre İstanbul ve Çanakkale boğazlarından uğraksız geçiş yapacak gemilerde kılavuz kaptan bulundurma zorunluluğu yok. İSTANBULMAKS ise kılavuz kaptan bulundurmanın zorunlu olmasını öneriyor. Projede ayrıca Boğazlar’dan geçiş yapacak gemilerin, 200 metrenin altında çift makineli ve pervaneli, 360 derece dönebilen, aynı zamanda dümen görevi de görebilen pervane sistemli
(çift makine dairesi) olması öneriliyor.

‘Refakat edilmeli’

Oğuzülgen, “Gemilerde genelde tek makine, pervane ve dümen var. Biz de diyoruz ki çift makine, çift dümen olursa makine arızası ortadan kalkar. O gemide makine arızası oldu ve yalıya çarptı. Gemide çift makine olsaydı yalı daha az zarar görürdü. Çünkü fazla kütle yi kontrol altında tutmak daha zor. Boğaz’dan gemi geçişlerinde özel tedbirler alınmalı. Gemiler kılavuz kaptan almalı ve kıyı emniyeti gemiye refakat etmeli” dedi.

Editör: TE Bilişim