EMNİYET STANDARTI YÜKSEK GEMİLERE KALİTE PASAPORTU VERİLECEK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Uluslararası sefer yapan Türk Bayraklı gemiler ve bu gemilerin işletmecilerinde kalite sisteminin ve profesyonel işletmeciliğin teşvik edilmesi, kaliteli gemilerin ve işletmecilerin ödüllendirilmesi ve Türk deniz ticaret filosunun liman devleti denetimlerinde performansının artırılması, Paris Liman Devleti Memorandumuna göre Beyaz Liste’deki konumunun sürdürülebilmesini teminen 2012 yılı itibariyle “Türk Gemileri Kalite Pasaportu (TURKUAZ PASAPORT) uygulamasını başlatıyor.

Bakanlığın, Genel Müdür Dr. Özkan Poyraz imzasıyla yayınlanan genelgesine göre, “uygulama kapsamında, uluslararası sefer yapan 500 GRT üzeri Türk Bayraklı gemilerin yurt dışı limanlarda tabi oldukları Liman Devleti Kontrolleri, ülkemiz limanlarında geçirdikleri ön sörvey denetimleri ve bu denetimlerde tespit edilen eksikliklerle birlikte, denizde can, mal ve çevre emniyetine ilişkin diğer kayıtların değerlendirilerek, belirlenen kriterlere uygun olan gemilere ve işletmecilere ödül verilmesi; bununla birlikte, Kalite Pasaportu almaya hak kazanan gemilere Türkiye limanlarında ve İdare nezdinde yürütülen işlemlerde sağlanabilecek kolaylık/avantaj gibi teşvik edici tedbirlere ilişkin ayrıca bir çalışma yürütüldüğü belirtiliyor.

Genelge kapsamında Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre; uygulamanın başta gemi personeli ve gemi işletmecisine ilave motivasyon sağlayacağı; Kalite Pasaportu almaya hak kazanan gemilerin Bakanlığın internet adresinde eş zamanlı olarak yayımlanacak olması ve denizcilik sektörünün bütün bileşenlerinin Kalite Pasaportu bulunan gemileri takip edebilecek olması sayesinde ticari açıdan da olumlu etki sağlayacağı değerlendirildiği belirtildi.

TURKUAZ PASAPORT’u kimler alabilir?

Açıklamaya göre;  uygulamanın ilk etabında, belirlenen kriterleri karşılayan gemilere Kalite Pasaportu verilecek olup, yürütülen çalışma neticesinde ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilerek gerekli idari ve hukuki düzenlemelerin tamamlanmasını müteakip diğer ödül ve teşvikler de uygulama kapsamına alınacağı belirtildi;

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan taşara teşkilatı ve Deniz Ticaret Odaları’na gönderilen yazıya göre;

Kalite Pasaportu almaya hak kazanma kriterleri aşağıdaki şekilde belirlenecek;

Geminin geçmişe yönelik 36(otuz altı) aylık süre içerisinde;
-    Yurtdışı Liman Devleti Kontrolü(PSC) tutulma/alıkonulmasının bulunmaması,
-    Türk limanlarında gerçekleştirilen ön sörvey uygulamalarında tutulma/alıkonulmasının bulunmaması,
-    En az 1(bir) Liman Devleti Kontrolü ve 1(bir) ön sörveyden geçmiş olması,
-    Deniz çevresinin kirletilmesi dolayısıyla bir ceza almamış olması,
-    Kıyı/liman devletlerince seyir, can, mal ve çevre emniyetini ihlal dolayısıyla raporlanmamış olması,
-    Çok ciddi bir deniz kazası geçirmemiş olması; ve,
-    Gemi işletmecisinin diğer gemilerinin performansının olumlu olması,
-    İdare tarafından belirlenecek diğer kriterler.

Nasıl Başvurulur?

Yukarıda belirtilen kriterleri karşılayan gemilerin işletmecilerine, gerçeğe uygun olmasına azami titizlik gösterip, Ek’te yer alan Başvuru Formu’nu doldurarak e-posta aracılığıyla ([email protected])  göndermeleri isteniyor. Bu durumda  İdare tarafından yapılacak inceleme neticesinde Kalite Pasaportu almaya hak kazanan gemiler için İdare tarafından işletmeciye yazılı olarak bildirimde bulunulacağı da belirtiliyor.

Gemi ve işletmeciye verilecek olan Kalite Pasaportu 2 yıl süre ile geçerli olacak olacak. Geminin Kalite Pasaportu almaya hak kazanma ölçütlerini kaybetmesi durumunda İdare Kalite Pasaportunu iptal edecek ve durumu işletmeciye bildirecek.  Kalite Pasaportu uygulamasıyla ilgili bütün detaylar (Gemi adı, işletmecisi, Kalite Pasaportu alış tarihi, varsa iptal tarihi vb.) eş zamanlı olarak Bakanlığın internet sitesinde yayımlanacaktır.

Dr. Özkan POYRAZ imzasıyla yayınlanan açıklamada; portföyünde bulunan gemilerinin yukarıda belirtilen kriterleri karşıladığını öngören işletmecilerin başvuru formunu doldurarak, 2 Ocak 2012 tarihi ve sonrasında ilgili diğer bilgi ve belgelerle birlikte Genel Müdürlüğe göndermeleri ve uygulama kapsamına alınacak diğer ödül ve teşviklerle ilgili olarak müteakip duyurular için Bakanlığın denizcilik internet alt portalini  takip etmeleri gerektiği bildiriliyor.

Editör: TE Bilişim