AB'de gemilere emisyonları ölçme zorunluluğu geliyor

 Avrupa Birliği'nde varılan anlaşma çerçevesinde denizcilik sektörüne ilk kez, karbon emisyonlarını ölçme zorunluluğu getiriliyor.

Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) tahminlerine göre sektör, tüm dünyada karbon emisyonlarının yüzde 3'ünü oluşturuyor ve yeni düzenlemeler getirilmemesi halinde bu pay 2050'de yüzde 18'e ulaşabilir.

AB'de anlaşmaya varılan düzenlemeler, denizcilik sektörünü Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kapsamına almıyor. Ancak AB yetkilileri, yeni yasanın yine de bu doğrultuda atılmış bir adım olduğunu söyledi. AB dönem başkanı İtalya'nın Çevre Bakanı Gian Luca Galletti, gemilerin yol açtığı emisyonun takip edilmesi ve bildirilmesini sağlayacak yeni bir mekanizma getiren anlaşmanın 'teknik olduğu kadar büyük de bir siyasi değeri olduğunu' söyledi.

Önümüzdeki yıl Birleşmiş Milletler düzeyinde sağlanmaya çalışacak bir anlaşma öncesinde AB, geçtiğimiz ay 2030 için yeni iklim hedefleri belirlemişti. Emisyonların azaltılması için IMO ve BM düzeyinde, denizcilik sektöründe de emisyonları azaltmaya yönelik bağlayıcılığı bulunan bir anlaşma sağlamak için yürütülen görüşmeler şu ana kadar sonuçsuz kaldı. AB'de varılan anlaşmaya göre gemilerin yol açtığı emisyonlar 1 Ocak 2018'den tiibaren takip edilecek ve yalnızca 5 bin gros tonun üzerindeki gemiler bu sisteme dahil olacak.

Denizcilikten kaynaklanan emisyonlarla ilgili olarak uluslararası bir anlaşmaya varılması halinde Avrupa Komisyonu'nun, düzenlemelerde değişikliğe gitmesi gerekecek.

Editör: TE Bilişim